26 March, 2001

Numai atunci cānd toţi cei care te īnconjoară ţi se pare că sunt diferiţi īnseamnă că ţi-ai găsit locul.

 

26 martie, 2001

Iubeşti atunci cānd suferi pentru persoana iubită.

 

22 March, 2001

A crescut procentul tinerilor la concertele simfonice, dar nu şi numărul lor īn valoare absolută. Din cauza costului ridicat al biletelor, bătrānii - spectatorii obişnuiţi de altădată - nu-şi mai pot permite să vină la concerte.

 

13 March, 2001

Cel mai mare dirijor roman, Sergiu Celibidache, este din Roman si a trait o buna parte din copilarie in acolo, ceea ce dovedeste ca Romanul avea o viata muzicala intensa, pentru ca un muzician se formeaza din copilarie.

 

10 March, 2001

Uneori am o idee care mi se pare interesanta. Pentru ca nu am timp s-o notez in intregime, notez doar esenta ei. Mai tarziu, cand recitesc ceea ce am notat, daca nu-mi amintesc ce am avut in cap atunci, notita este doar o banalitate, cu atat mai banala cu cat este mai generala.

 

8 March, 2001

Cand eram tanar, apropierea de fete si chiar de femei mai in varsta era dificila, pentru ca majoritatea puneau la indoiala bunele mele intentii. Astazi, de cele mai multe ori ele intra in discutie cu mine, cu si fara motiv, in troleibus, sau in orice loc public.

 

4 March, 2001

Crestinismul occidental este de sorginte barbara si pagana. Wulfila putin dupa anul 300, a rescris Biblia in alfabetul pe care tocmai il inventase, iar gotii au impus Crestinismul popoarelor cucerite. Gotii erau barbari si nu fusesera crestinati pe filiera apostolica. De aceea i-a interesat unirea cu episcopul de la Roma, care le dadea acreditarea morala. Catolicismul este inca de la originile lui fals.

 

 

3 March, 2001

Nu poti intelege o cultura daca incerci sa-i interpretezi credintele in termenii culturii tale. (Richard Dawkins)

 

Alunecoase experiente intelectuale.

 

Dupa constructie, esafodajul poate fi indepartat si arcada ramane stabila. Fara esafodaj insa ea nu ar fi putut fi construita.

 

La trei sute de iarzi conturul fetei este neclar. La patru sute de iarzi nu se vede fata. La sase sute de iarzi capul este doar un punct, iar corpul devine ca o lumanare.

 

Natura nu este cruda, numai nemilos de indiferenta; indiferenta la orice suferinta si lipsita de orice intentie. (Richard Dawkins)

 

Henry Ford a comandat o expertiza a resturilor de automobile apartinand modelului T Ford, cel mai rezistent. S-a constatat ca cea mai rezistenta piesa era pivotul de fuzeta. Atunci a conchis ca pivotul de fuzeta era prea bun si a ordonat ca pe viitor sa fie confectionat la parametri inferiori.

 

 

Natura fara de inima, fara de minte

Nici nu stie, nici nu-si face griji.

A.E.Housman

 

26 February, 2001

Principesa Margareta a Danemarcei, mama reginei Ana a Romaniei, obisnuia sa spuna "Eu nu ma imbrac, ma acopar". Era modesta!

 

18 February, 2001

In strainatate am fost privit cu simpatie atunci cand mi-am laudat tara si compatriotii. Chiar daca nu m-au crezut intotdeauna, probabil ca, in sinea lor, ma acuzau de patriotism exagerat, in sensul bun al cuvantului si in afara unor limite acceptabile. Daca insa as fi barfit, m-ar fi considerat un om lipsit de caracter, care incearca sa para altceva decat ceea de este.

 

18 February, 2001

Europa nu este interesata si nu vorbeste sespre mizeria din Romania, ci despre mizeria pe care Romania o distribuie in strainatate prin tigani si raufacatori de toate felurile.

 

18 February, 2001

Marii conducatori au fost mari organizatori, cei care din nimic au construit un sistem: Hitler, Stalin, Alexandru cel Mare, etc. Este firesc ca ei sa fi facut doar rau, pentru ca binele se construieste incet.

Ludovic 14 nu a fost deloc mare; el a fost doar beneficiarul sistemului care a atins apogeul. El doar a impins sistemul dincolo de limitele sale admisibile, distrugandu-l in acest mod. El nu a sesizat ca monarhia era deja caduca la aproape 200 de ani de la Renastere. Exgerarea rolului ei n-a facut dacat sa-I grabeasca sfarsitul, sfarsit care, nu intamplator, a fost cel mai zgomotos tocmai in Franta. Daca ar fi fost inteligent, s-ar fi straduit sa salveze monarhia, evitand exagerarile, asa cum capitalismul a inventat legea anti-trust pentru a preveni exagerarea unei slabiciuni posibile a sistemului.

 

18 February, 2001

In Occident, Crestinismul a fost impus de barbari si nu de romani. Imperiul Roman de Apus nu a apucat sa fie realmente crestin, pentru ca s-a deteroriat inainte. Barbarii sunt cei care, dupa ce au fost crestinati de  Wulfila putin dupa anul 300, au impus Crestinismul popoarelor cucerite.

 

18 February, 2001

Barbarii si au dorit sa fie continuatorii Imperului Roman, pe care l-au invidiat dintotdeauna, dar care sa fie condus de ei.

 

18 February, 2001

Kennedy a fost primul presedinte Romano Catolic, si cel mai tanar.

 

18 February, 2001

Demnitar nu este masculinul de la demnitate. Demnitarii romani, cel putin, se straduiesc din rasputeri sa dovedeasca lipsa oricarei legaturi dintre cele doua notiuni.

 

18 February, 2001

Toti oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu.

Toti oamenii sunt egali in fata legii.

Toti oamenii sunt egali pe dinafara; diferentle sunt inauntru.

 

Oamenii sunt egali in fata legii; nu si in spatele ei.

 

18 February, 2001

La batranete, "Life is nice", daca ai simtul umorului.

 

2001-02-16

Printre cauzele dezastrului economic de azi se afla si indisciplina financiara acceptata de oficialitati inca din 1990. Nu degeaba, evident, pentru ca ea, indisciplina, a permis celor din varful neretezat al societatii sa sa imbogateasca. Spre exemplu, managerii intreprinderilor cu capital de stat - singurele existente in primii ani - si-au permis pe de o parte sa nu achite datoriile intreprinderilor nici macar catre stat, iar pe de alta parte sa acorde cu de la ei putere salarii uriase pentru ei si ai lor. Asta ca sa nu mai vorbim despre marile tunuri si "micile aranjamente", mai profitabile chiar decat primele. Cu toate acestea, muncitorii acestor intreprinderi rareori au protestat impotriva propriilor administratii. Singurele proteste au fost impotriva guvernului si a patronilor intreprinderilor particulare, pe masura ce apareau. Este clar ca managerii intreprinderilor cu capital majoritar de stat au stiut sa-si "dirijeze" oamenii, desi ei, oamenii, urmau sa devina tot mai saraci si - mai devreme sau mai tarziu - someri. Trebuie sa recunoastem ca manevra le-a reusit de minune.

 

La nivel national, capacitatea de manevrare a oamenilor se dovedeste a fi inca la fel de eficace. Spre exemplu, pentru turul 2 al alegerilor prezidentiale, chiar si intelectuali cu pretentii au fost convinsi sa voteze cu Iliescu. Multi dintre cei pe care greata (scuzati cuvantul, dar asa se intampla cand trebuie sa vorbesti despre cine n-ar trebui sa se vorbeasca) i-a impiedicat s-o faca, au refuzat sa voteze pentru ca au fost convinsi ca Vadim Tudor este un extremist. Jalnica manevra! Nu pentru cei care au realizat-o - ei au fost inteligenti - ci pentru cei care s-au lasati manevrati. Personal nu am prea multa consideratie pentru Vadim Tudor. Nu mi l-as fi dorit presedinte, dar fata de alternativa Iliescu m-am mai gandit odata. Prin realegerea lui Iliescu am dovedim ca suntem nu numai ignoranti, dar si lipsiti de ratiune. Pe Vadim Tudor il consider a fi doar un pamfletar, si inca unul cameleonic, care l-a servit atat pe Ceausescu cat si pe Iliescu si a devenit independent numai cand i s-a ivit ocazia. El nu si-ar fi respectat niciodata "promisiunile", nu numai din cameleonism, dar si pentru ca multe dintre ele erau exagerari "pamfletoidale". Inaintea turului 2 incerca chiar sa convinga electoratul ca nu este nici macar extremist, ci cat se poate de normal. Prea tarziu! Exagerarile de dinainte, cand era doar sluga si nu credea ca va avea vreo data ocazia sa devina presedinte, s-au razbunat, pentru ca adversarii sai politici l-au transformat intr-o sperietoare extremista. M-am asteptat ca populatia sa intre in aceasta capcana, dar nu ma asteptam ca intelectualii s-o faca. Realitatea mi-a dovedit contrariul.  Presa cel putin a facut o campanie furibunda inpotriva lui Vadim Tudor. A fost pentru prima oara cand a trebuit sa recunosc adevarul din afirmatia uzata conform careia "romanii sunt inteligenti", pe care o consideam o nerozie. De data aceasta insa, chiar au fost inteligenti. Multi dintre ei. Oamenii simpli, nu intelectualii, din pacate, ceea ce ma duce cu gandul la cauze mult mai adanci ale esecurilor noastre de toate felurile.

 

Deocamdata ma limitez sa remarc ca alegerea "echilibratului" Iliescu in dauna "extremistului" Vadim Tudor nu poate avea un efect linistitor, pentru ca populatia este tentata sa-si caute rezolvarea nemultumirilor in solutii alternative. Care? Era bine sa va fi gandit la asta inainte. Acum, sper sa rezistam pana la alegerile urmatoare; poate ca pana atunci va aparea un partid politic adevarat. Dar pentru asta e nevoie de ceva ratiune pentru ca, nu-i asa, lipsa ratiunii naste monstri, iar acesta e singurul lucru pentru care ne-am dovedit calificarea.

 

2001-02-15

Porfirogenet = nascut in camera din palat numita porphyra (In Imperiul Bizantin).

 

2001-02-06

Bucuria impartasita e o bucurie dubla; necazul impartasit e jumatate necaz. Proverb suedez.

 

Accepta ca uneori esti porumbelul, iar alte ori esti statuia.

 

Spune-mi ce-ti trebuie, si eu iti voi spune cum sa sa traiesti fara aia.

 

2001-02-04

Fie painea cat de rea,

Chiar aici in tara ta,

Tot ti-o fura cineva.

 

Spune un cantec actual

 

2001-02-04

Nu exista filozofie, ci filozofi care mediteaza si mai exista istoria ideilor desprinse din aceste meditatii.

Doar rusii au incercat sa prezinte filozofia ca pe o stiinta definita si defineva - cea marxist-leninista - ceilalti fiind doar precursori sau indivizi plecati pe cai gresite.

De fapt insa, rusii nu faceau ci religie, pentru ca o singura filozofie inseamna religie. Exact asta si doreau, sa inlocuiasca crestinismul si protimea cu marxismul si activistii de partid.

Filozofie inseamna tocmai confruntarea ideilor. Lipsa confruntarii inseamna lipsa filosofării, deci a filosofiei.

Cred ca nu ar trebui să existe decāt verbul a filozofa şi subiectul filozof, adica cel care filozofează. Substantivul filosofie nu are sens decat ca istorie a ideilor filozofice, sau ca domeniu, dar nu ca obiect in sine.

 

2001-01-26

Daca te uiti mult timp la acelasi tavan, incepi sa descoperi din ce in ce mai multe forme de o diversitate infinita. Daca trebuie sa schimbi camera, in prima faza iti pare rau pentru formele pierdute.

Tot asa e si cu muzica culta. Frumusetea ei provine din obisnuinta.

 

2001-01-21

Trec atat de multe avioane pe cerul Brasovului ca n-ar putea ateriza toate la Bucuresti, care are un aeroport relativ modest.

Am studiat mai etent treseul lor; directia este Istambul - Nordul Europei.

 

 

2001-01-18

De mai bine de o luna, noul vecin de la parter - nu stiu inca cum il cheama - face zilnic tot felul de zgomote, fara sa-i pese de ceilalti vecini.

Nu i-a pasat nici de muncitorii care au lucrat la reparatia apartamentului. I-am spus ca Ovidiu, fiul fostilor locatari, a avut TBC si ar fi cazul sa dezinfecteze apartamentul. Si-a zis ca la lucrarile de reparatii ce le va face nu mai ramane nici un microb. Nu numai ca poate ramane, dar muncitorii care au lucrat acolo si au curatat peretii au inspirat praful cu microbi cu tot. De ei nu i-a pasat.

 

2001-01-15

Lumea merge inainte. Inainte, inainte, dar incotro?

 

2001-01-15

Afirmatiile categorice, radicale, percutante, nu convin fie unora, fie altora, si sunt astfel eliminate tocmai pentru ca au aceasta calitate. Incercarea de a le face acceptabile, "imblanzirea" lor, le anuleaza puterea de convingere, de patrundere, si devin plate.

 

14 Ian. 2001

"Este singurul mijloc ca sa uit". Este raspunsul lui David Oistrah la remarca lui Toutou George Georgescu "Maestre, dar asta inseamna ca nu apuci sa dormi in patul tau prea mult". El dadea 230-240 concerte pe an si statea impreuna cu Igor si sotiile lor intr-un apartament de trei camere.

 

2001-01-13

In secolul 13, cuvantul de ordine era Crestinismul. In numele lui, Europa organiza cruciade. Astazi insa, istoria ne dovedeste ca ele au fost doar campanii de jaf, de care avem toate motivele sa ne rusinam. Putem presupune totusi ca participantii de atunci la ele credeau sincer in idealul in numele caruia luptau.

 

Astazi, cuvantul de ordine este democratia. Statul fanion este USA. Orice initiativa se face in numele democratiei si al drepturilor omului. Orice american este convins ca el este un om liber si ca locuieste in leaganul libertatilor si al democratiei. Nu poarta permanent cu flacara libertatii, pentru ca l-ar durea mana; statuia libertatii este suficienta. Ca ceea ce raspandeste occidentul in lume nu ne este de folos, o stim. Nu stim inca ce nume ii va da istoria acestui gen modern de jaf, ale carui "arme" sunt mult mai sofisticate si perverse.

 

2001-01-09

Nu exista pacat fara pacatosi.

 

2001-01-07

In 1582,  la recomandarea papei Grigore XIII s-a introdus noul calendar (Gregorian) de 365 zile, 5 ore, 48 minute si 46 secunde (durata anului tropic), in locul calendarului iulian (Iuliu Cezar) din 64 i.C. de 365 zile si sase ore.

Se pare ca Occidentul inca se mai afla atunci la un inalt nivel de ignoranta, pentru ca inca nu stiau sa numere de la zero.

 

2001-01-07

Caracterul oamenilor face si desface istoria.

 

2001-01-05

După SUA, tot mai multe state sunt preocupate că unii dintre soldaţii lor care ou participat la războiul din Jugoslavia s-au īmbolnăvit de leucemie, pentru că au stat pe lāngă proiectile cu īncărcătură de uraniu slab radioactiv, sau le-au manevrat, dar nimănui nu-i pasă de jugoslavii care au fost bombardaţi cu asemenea proiectile. Asta īmi aduce aminte de remarca lui Plutarh: copiii, īn joaca lor, aruncă cu pietre asupra broaştelor; broaştele īnsă nu mor īn joacă ci de-adevăratelea.

 

Īmi pare rău că a trebuit să asociez broaştele jugoslavilor, īn timp ce pe militari să-i ridic la rangul de băieţandri, fie ei şi ignoranţi; este nedrept. De aici se vede că moralitatea e mai bine păstrată in mediul animalier decāt īn cel pe care-l numim civilizat, dar se dovedeşte a fi doar pervers.

 

Trebuie să recunoaştem totuşi că a existat şi un avantaj: de la abia inventatul Pentium 1, am ajuns la Pentium 4 īn numai cāţiva ani, chiar dacă nu toate proiectilele şi-au atins ţinta, ba unele au greşit chiar şi ţara, ajungānd īn Bulgaria.

 

2001-01-05

California are populatia Romāniei (24.2 milioane locuitori), dar suprafaţa dublă (411 mii Kmp.)

 

2001-01-05

Kõnigsberg - oraşul lui Kant - mai are azi 1% populaţie germană. Peste 90% sunt ruşi. Oraşul este īn īntregime format din blocuri. Se cheamă Kaliningrad, după numele lui Kalinin, unul dintre primii mari bolşevici ruşi (grad īnseamnă oraş īn limba rusă). Nu există nicăieri īn lume un oraş cu numele lui Kant.