Nu voi indrazni niciodata sa ma consider filozof, nici macar unul diletant, dar bruma de lecturi filosofice facuta din pura curiozitate ma despart cu o viata de acel activist de partid ratat, esuat intr-o societate in deriva…

 

2000-12-26

Noua generatie va fi cu totul diferita. Ruperea de trecut incepe de pe acum cu lipsa oricarui respect pentru persoanele in varsta. Nu numai copiii prost crescuti, dar chiar si cei bine crescuti sunt tentati sa-i ignore pe batrani. La coada, pur si simplu nu-i vad. Doar dupa ce le atragi atentia, isi aduc aminte ca parca ar fi trebuit sa fie politicosi. Asta pentru cei educati; ceilalti spun fara rezerve "hai tataie" cu continuarea subinteleasa "nu vezi ca incurci lumea". Oricum, si unii si ceilalti, educati sau needucati, considera ca istoria incepe cu ei.

 

2000-12-26

Inainte de '89 m-a contrariat tendinta oamenilor de a arunca intotdeauna vina asupra lui Ceausescu, desi acesta nu era decat un imbecil national. Era doar o tehnica menita sa mentina sistemul si sa impiedice oamenii simpli sa-I acuze pe cei apropiati si vulnerabili. Cu cat vinovatia era aruncata mai sus, cu atat sistemul era mai bine protejat, pentru ca acolo sus putea fi invocata apararea nationala, etc., si pusa la treaba securitatea. Am inteles mai tarziu ca aceasta tehnica de manipulare avea un scop mai larg. Regimul socialist-comunist trebuia prezentat ca un regim dictatorial, pentru ca ideea de socialism sa fie  salvata. Astfel, dictatura a fost indusa. Ea, dictatura, n-a aparut ca efect al vointei unui dictator, ci - invers - dictatorul a fost modelat dupa cerintele sistemului.

Esecul Revolutiei din '89 este tocmai acest lucru. Ceausescu elimint, inseamna ca am eliminat cauza. Victorie! Nimic mai fals! Cauza (socialismul din educatia noastra) a ramas. Dezastrul economic a continuat.

 

2000-12-26

Am vrut sa fac o mica corectie la un portret in zona ochilor si, cum tipul avea ochelari, primul impuls a fost sa-i scot ochelarii, pentru ca, altfel, nu puteam sa ajung cu pensula in spatele lor.

 

2000-12-26

Orto(dox) - meta - para(dox)

 

2000 December 22

Mormonii sunt evrei.

Nu numai dupa infatisare, dar este surprinzatoare asemanarea stilului lor de supraveghere reciproca si propaganda cu cel comunist. Cum ei au aparut inaintea URSS cu o suta de ani, este de presupus ca exista o cauza comuna. Aceasta poate fi mana evreiasca, care le-a generat pe ambele

 

2000 December 16

Atunci cand 10 muncitori fac acelasi lucru nu conteaza daca unul dintre ei nu lucreaza intr-o zi, sau nu lucreeaza destul. Cand insa aceiasi 10 muncitori lucreaza in lant, deci unde activitatea unuia conditioneaza activitatea urmatorului, deci unde lantul exista numai in integralitatea verigilor sale, atunci apare responsabilitatea.

Primul exemplu este caracterisitca satului. Al doilea este caracteristica orasului, a industriei, a societatii moderne.

Micii proprietare, fermierii, agricultorii traditionali fac parte din prima categorie. Romania este o tara de tarani, pentu ca marea majoritate a populatiei, inclusiv guvernantii, provin din tarani la cel mult a 2-a generatie de incaltati. Iata de ce responsabilitatea lipseste. Oricand te poti astepta la o comanda neonorata la termen, fata de care furnizorul nu simte nici o jena, pentru ca el are o scuza care - oricat de ridicola ar fi - pe el il linisteste. Punctualitatea la intalniri este de asemeni aproximativa, pentru ca - vezi Doamne - el este un om important si a fost ocupat.

Toate acestea fac ca ecomomia sa nu functioneze.

 

16 December 2000

La Gazeta de Transilvania a devenit sef dupa 1989 Eduard Huidan, unul dintre cei mai modesti ziaristi, care nu se ridicase niciodata mai sus de nivelul reportajelor sportive, deaceea relativ curat politiceste. Parea omul acceptabil in faza de tranzitie, pentru mentinerea in viata a ziarului Drum Nou, rebotezat cu obraznicia ignorantului comunist cu un nume de veche traditie.

Cu timpul insa, baiatul modest s-a facut patron si astazi el dicteaza.

 

La filiala Brasov a UAP, postul de sef nu a fost incredintat nici unui artist, pentru ca artistii au fost mai procupati sa se manance intre ei. De ce sa fie ala? Prin rotatie, "ala" a fost pe rand fiecare dintre ei. Postul a fost acceptat pentru Horia Petrutiu. El nu este artist, in sensul ca nu a absolvit vre-o academie de arte, ci - dupa 2 ani ratati la o scoala de sub-arhitecti, a absolvit facultatea de desen a Universitatii din Cluj. Este deci profesor de desen pentru licee. Artistii gandeau ca el este vulnerabil si va putea fi oricand pus la punct pentru lipsa lui de studii adecvate. Dar el este in mod oficial seful filialei, lumea ia contact cu el si - evident - toate avantajele (comenzi, vanzari, etc.) sunt filtrate si manevrate de el, in interesul  lui.

 

2000 December 16

Campania anti CVT din turul 2 a dovedit cat de reala este a 4-a putere, presa. Dar ce trist ca nu exista oameni de presa, pentu ca presa insasi a fost manipulata si, prin ea, intreaga populatie. Ziaristi fara cultura, multi recrutati dintre cei ce nu au reusit in viata sa faca ceva mai bun si - azi o informatie la ziar, maine un reportaj, apoi o emisiune - au devenit ziaristi profesionisti sau chiar "comentatori politici". In liceu, cu algebra a fost mai greu, dar cine mai are azi nevoie de ea. De algebra poate ca nu dar de oameni care sa fi fost capabili s-o inteleaga in timpul scolarizarii da, pentru ca daca n-au inteles atunci lucruri simple, de ce ar intelege mai tarziu situatii complexe?

 

14 December 2000

Istoricii ne-au obisnuit sa memoram evenimente si personalitati si - culmea- nici macar pe cele cu adevarat remarcabile. De exemplu, Henric al 15-lea - regele soare - a cules multiple superlative, desi el a fost de fapt groparul monarhiei. Prin exagerarile lui, dar mai ales prin greselile grosolane pe care le-a facut (Hugenotii) a pus capat definitiv monarhiei. Ceea ce ar trebui sa invatam din istorie, nu sunt evenimentele ci procesele, De regula, un eveniment incheie un proces, sau il marcheza, dau nu-l declanseaza. El, procesul, a fost de mult declansat prin rolui unor personalitati, ca filozofii, care insa le scapa istoricilor.

 

14 December 2000

Petru cel Mare a fost un om al vremii lui, pentru ca a stiut sa se integreze in cursul istoriei. A simtit corect fluxul evenimentelor, dezvoltarea economica, evolutia politica a tarilor dezvoltate si a reusit s integreze Rusia in acest flux.

Henric al 15-lea a fost anacronic. Cand monarhia era pe duca, el i-a pus punct final.

 

14 December 2000

In materie de politica, grecii au spus aproape tot ce se putea spune. Aristotel, Socrate, Platon, etc. au aratat cu claritate care sunt viciile principalelor forme de organizare politica si cum trece o societate de la o forma la alta in mod ciclic. De moment ce nu exista o societate perfecta, atunci la ce bun sa le tot schimbam intre ele, stiind ca orice schimare aduce mari pagube? Cheia unei bune guvernari este pastrarea unui echilibru rezonabil intre tendintele politice, indiferent de forma de guvernare. Anglia si  Franta, spre exemplu, desi sunt una monarhie si alta democratie, sunt astazi asemanatoare, cel putin privite de la distanta. Iata deci ca forma aparenta de guvenare nu conteaza prea mult. Continutul real este mai important.

S-au cunoscut monarhii unde, din cauza unui monarh fara autoritate, tara se comporta ca o oligarhie, in timp ce in tari cu organizare teoretic democrata, dictatura personala era evidenta.

Este surprinzator sa constatam acum, dupa cateva mii de ani, ca omenirea a facut sistematic aproape tot se n-ar fi trebuit facut si mai nimic din ceea ce era recomandat, cel putin dupa gandirea greaca.

Coalitia dintre biserica si monarhie prin Carol cel Mare a fost unul dintre cele mai sinistre gesturi politice cu putinta. Numai ignoranta evului mediu poate fi invocata ca circumstanta atenuanta. Dar ea a tinut mai bine de o jumatate de mileniu.

Este incredibil cum a putut omenirea sa calce in atatea gropi, sa orbecaiasca prin atata bezna, dupa ce grecii aratasera care sint limitelel intre care ne miscam. Si macar daca dupa monarhie ne-am fi luminat. Am reusit sa facem praf chiar si democatia, pentru ca ea, democratia, a produs marxismul, hitlerismul, comunismul, si nu se stie inca daca ne-am oprit aici, pentru ca astazi suntem mai demagogi ca oricand.

11 December 2000

Iliescu - sarac dar la putere

10 December 2000

Este surprinzator cat de usor s-a lasat dusa de nas media romana in campania anti-CVT. Am un dispret total fata de acest CVT, cu exceptia talentului lui de pamfletar. Inainte, toata presa se grabea sa atraga atentia asupre slabicunilor lui (lipsa unui program concret, camelionism politic, etc.), concluzionand ca este un om de nimic, incapabil sa faca ceea ce spune, ca numai vorba e de el. Si atunci de ce s-au speriat atat de tare, de moment ce tot era inofensiv? Sigur - de ochii lumii - ar fi scuturat 2-3 tapi ispasitori dintre politicienii cei mai corupti. Problema era ca nu se stia ce cine va pica magareata. Si atiunci, s-au speriat toti. Dar cu m se face ca i-au convins sa reactioneze si pe cei cinstiti? Toata populatia era speriata ca "vine nebunul". In realitate, pedepsirea a 2-3 hoti din miile existente, ar fi fost aprecata de majortatea populatiei si benefica pentru intreaga evolutie economia a Romaniei.

Iata ce inseamna manipulare - pe de o parte - si prostia maselor, cu oamenii ei de cultura cu tot - pe de alta parte.

 

6 Decembrie 2000

Daca iese CVT, formarea guvernului nu va fi posibila, asa ca dupa cateva luni vom avea alegeri anticipate. Intre timp insa, CVT va face ceva curatenie. Aceasta varianta este putin probabila pentru ca toti politicienii si, mai ales, televiziunile sunt impotriva lui. Se pare ca nici macar el insusi nu crede ca va reusi. Dovada este stilul radical in care vorbeste, cu amenintari nerealizabile, cum ar fi arestarea in 48 de ore a tuturor hotilor (evident cei mari); arestarile se fac insa pe baza mandatelor de arestare emise de procurori, care nu sunt in subordinea presedintelui.

Daca iese Iliescu, conform declaratiilor PDSR, Adrian Nastase va fi numit prim ministru si va conduce un guvern minoritar. Este ceea ce le convine celorlalte partide, care - in opozitie - au nevoie de timp pentru ca la urmatoarele alegeri sa profite de erodarea PDSR in timpul guvernarii. Ea se bazeaza insa pe prostia lui Adrian Nastase, pe care-l credeam mai destept. In goana dupa putere, i-a scapat ca el personal are o solutie mai buna: ramanerea in umbra pe timpul mandatului lui Iliescu, mandat ce va fi totusi ultimul. Dupa Iliescu, succesiunea lui ar fi aproape sigura, daca nu intra in hora acum. Ca prim ministru se va eroda irevocabil. Guvernarea va fi extrem de grea si, cu un partid minoritar si cu CVT in opozitie, e putin probabil sa reziste 4 ani. Dupa o astfel de guvernare, el, Adrian Nastase, va fi un om politic terminat. Se pare insa ca, in ultimul timp, a inceput sa realizeze dificultatile guvernarii si da inaopoi. Este posibil ca, prin diferite pretexte, sa se retraga si sa refuze formarea guvernului. Cum nici ceilalti nu vor, s-ar putea sa avem alegeri anticipate degeaba.

Nealegerea lui CVT est periculoasa mai ales pentru Transilvania, unde se pot naste tendinte puternice de separare.

Pana la urma, alegerea lui CVT poate fi alegerea cea mai buna. Exista chiar posibilitatea ca celelalte partide sa accepte o guvernare PRM minoritara, urmata probabil de alegeri anticipate, dar mai tarziu. CVT este cameleonic, si este probabil ca, odata ajuns presedinte, va deveni mult mai cuminte, chiar prea cuminte. Solutia ar fi posibila numai prin aranjamente de culise, prin care principalii politicieni-hoti sa fie linistiti.

 

Ultima si singura cuvantare electorala m-a convins ca CVT ia lucrurile in serios si chiar doreste sa guverneze. Mai mult, a declarat ca nu-i va baga la puscarie pe politicieni, ceea ce este o mana intinsa pentru acceptarea unui guvern PRM.

---------------------------

Abia acum se realizeaza ceea ce trebuia infaptuit in 1990. Atunci, transformarea FSN in partid a permis pe de o parte regruparea comunistilor intr-un partid (PDSR) cu doua aripioare (PRM si PUNR) si pe de alta parte crearea iluziei unei opozitii fanteziste formata din cateva pretinse partide cu iz traditional.

Intre timp, partidele formate din diletanti au disparut sau - infiltrate de comunisti mascati -  au devenit asemenea lor (PNL). Comunistii la randul lor s-au separat fie prin ruperea relatiilor dintre partidele fratesti (PDSR, PRM, PUNR), fie prin desprindere din partidul mama (PD, ApR).

Astazi, partidele care conteaza in parlament sunt PDSR, PD, PRM si PNL, toate formate din fosti comunisti, dar separati prin orientari diferite, adica exact ceea ce ar fi trebuit sa se intample in 1990. Momentul 0 incepe deci in 2001, cu 11 ani intarziere.

------------------------

In diplomatie, atunci cand se doreste rezolvarea unor probleme dificile, se pleaca de la elementele comune, de la ceea ce ii uneste pe combatanti si numai dupa aceea se incearca rezolvarea chestiunilor divergente, incepand cu cele mai mici. Cand zestrea intereselor comune este destul de mare, se pot aborda si probleme mai dificile. Invers, atunci cand nu se doreste o apropiere a pozitiilor, se invoca un argument de netrecut. Este clasic pretextul invocat de URSS in anii 50, cum ca ei accepa doar dezarmarea imediata, generala si totala, cand, in realitate, ei blocau prin acest truc orice negociere privind dezarmarea, deoarece - in calitate de invingatori - doreau sa-si consolideze pozitia de lideri mondiali printr-o inarmare intensa.

Diplomatia nu este singurul domeniu in care se aplica aceasta metoda de negociere. O facem cu totii, mai mult sau mai putin constient, in chestiuni mai mult sau mai putin importate.

Idei cum ar fi condamnarea in 1990 a tuturor securistilor in bloc, interzicerea participarii la activitati politice a tuturor membrilor fostului partid comunist, accesul public la dosarele securitatii (care erau inca in seifurile securitatii), etc, n-au fost simple prostii, ci idei parsive inoculate prostilor pentru a bloca orice incercare de progres.

------------------

Despre situatia locuitelor din centrul civic, pe care le-am vizitat cu ocazia cautarii unui spatiu comercial.

--------------------

Cat timp romanii au crezut ca sunt destepti dar au avut ghinion, se straduiau sa-si imbunatateasca conditia ori de cate ori li se ivea prilejul. Acum, ca au aflat ca sunt pe unul dintre ultimile locuri din Europa si ne mai avand nici o sansa la coronita premiantilor, se vor orienta catre alte domenii de unde sa-si culeaga laurii. In functie de abilitati, pot deveni hoti, batausi, mafioti, etc., sau se vor pune in slujba acestora.

----------------------

S-a constatat ca ce care beau regulat cantitati moderate de vin sunt mai inteligenti decat abstinentii.

--------------------

Ocazia e iute la fuga si lenesa la intors. Eminescu

----------------------

Simbolul medicinei e şarpele; nu pentru că are venin, ci pentru că se târăşte

Guvernanţii mint de sting; opozanţii mint cu foc.

Când se înclină slugarnicul, ţi se apleacă

Comuniştii sunt în aer, ţărăniştii la pământ

Balanţa juriştilor români se inspiră din cobiliţă.

La bătrâneţe "Life Is Nice" dacă ai simţul umorului.

Toţi oamenii sunt egali, unii sunt însă mai deştepţi

Toţi oamenii sunt egali în faţa legii; nu şi în spatele ei.

Toţi oamenii sunt egali în aparenţă; diferenţele sunt în interior.

Stupiditatea lor e mai eficientă decât stupiditatea noastră.

Proştii lor sunt mai deştepţi decât proştii noştri.

-----------------------

A tunat, a fulgerat

Jupiter s-a mâniat,

Chiar şi Remeş a ţipat,

Dar nimic nu s-a schimbat.

----------------

Campiile Elizee = regiune subpamaneana unde ajungeau sufletele celor virtuosi. Cei care se grabesc sa ajunga la Paris pentru ca acolo se afla Champs Elizee, ar trebui sa aiba in vedere doua lucruri:

- doar sufletele lor pot ajunge cu adevarat pe adevaratele Campii Elizee;

- virtuozitatea poate fi dovedita mai convingator pe alte cai.

-------------------

Despre tipul cu căţelul la scuturat covoare. Se crede iubitor de animale şi se bucură când câinele latră la el, imaginându-şi că o face din dragoste pentru stăpân. În realitate, bietul animal îl imploră să-l dezlege.

-------------------

Tradiţia îl învaţă pe om să se poarte cuviincios. (Schopenhouer)

------------------------

Eroarea este absenţa adevărului. Când tragi la ţintă şi nu nimeresti, ai comis o eroare. Eroarea e peste tot în afara ţintei. Viaţa înseamnă să alegi ţinta.

-----------------------

America nu are identitate culturală

-------------------------

Până să rezolve problemele globale ale planetei, omul simplu are nevoie să ştie de ce trebuie să se poarte cuviincios. Acest lucru îl învaţă tradiţia.

Tradiţia se modifica lent şi nu acceptă rupturi. Orice ruptură înseamnă de fapt ruperea tradiţiei.

-------------------

Deosebiri.

In anii 60 apăruseră mandatarii. Nu numai în România. Printre altele şi in Ungaria. Pentru că dovedeau ineficienţa comerţului de stat, în Romania au fost desfiinţaţi. In Ungaria nu. Ba mai mult, au devenit embrionii viitoarelor societăţi private. In Romania oamenii comerţului au fost mai puternici decât economiştii. Ei au dictat politica ţării. Şi astazi, unii dintre cei mai mari bogătaşi sunt fosti chelneri sau recepţioneri în hoteluri.

 

-----------------------

 

Într-un reportaj televizat, arătau cum, la Buzău, copiii străzii se jucau dând telefoane la Salvare, fie spunând tot felul de prostii - ca la telefonul erotic - fie chemând Salvarea la adrese inexistente. Efectul: copii din alte oraşe au început să-I imite. Reporterul dovedeşte că nu era mai răsărit decât copiii. Redactorul şef? Patronul?

 

 

* / *

 

In Venetia trebuie sa te feresti de trei lucruri: de treptele de piatra alunecoase, de preoti si de curtezane, spunea un proverb din vremea lui Marco Polo (s.13).

Adaos: in Romania trebue sa te feresti de: gropile din asfalt, de politicieni (oameni de afaceri) si de hotii de buzunare.

--------------------

Teatrul evreiesc din Iasi a fost cel mai vechi teatru din lume in limba idis (1875). Tocmai a implinit 125 de ani.

--------------------

Cimitirele franceze sunt pline de oameni "de neinlocuit" a spus un scriitor francez.

-------------------------

Fiecare barbat e copilul nostru, zic femeile.

-------------------

Draco (Dracon) - legiuitor grec (621 i.C.), legi draconice.

In 621 BC, the statesman Draco codified and published the Athenian law, thereby limiting the judiciary power of the nobles. It is known as Draconian code.

----------------------------

Taurida este Crimeea de azi.

--------------

Om sunt şi nimic din cele omeneşti nu mi-e străin. (Homo sum: humani nihil a me alienum puto) Terenţiu, citat de Erasmus din Rotterdam în Elogiul Nebuniei, pg 50.

O, deşertăciune a deşertaciunilor! Toate sunt deşarte. Eclesiastul (1,2)

O generaţie trece, alta vine şi pământul rămâne pentru totdeauna Eclesiastul(1,4)

Soarele răsare, soarele apune şi aleargă spre locul de unde răsare din nou. Eclesiastul(1.5)

Toate râurile se varsă în mare, şi marea tot nu se umple; râurile alearga din nou spre locul din care au pornit. Eclesiastul(1,7)

Ce a fost va mai fi şi ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare. Eclesiastul(1.9)

Am văzut tot ce se face sub soare şi, iată, totul este deşertăciune şi goană după vânt. Eclesiastul(1,14)

Căci unde este multă înţelepciune este şi mult necaz şi cine îşi înmulţeşte ştiinţa îşi măreşte durerea. Eclesiastul(1,18)

Cănd se înmulţesc bunătăţile, se înmulţesc şi cei ce le mănâncă; şi ce folos mai are din ele stăpânul lor, decât că le vede cu ochii? Eclesiastul(5,11)

Dulce este somnul lucrătorului, fie că a mâncat puţin, fie mult; dar pe cel bogat nu-l lasă îmbuibarea să doarmă. Eclesiastul(5,12)

Mai bună este întristarea decât râsul, căci prin întristarea feţei inima se face mai bună. Eclesiastul(7,3)

Desigur, pe pământ nu este nici un om drept, care să facă binele fără să păcătuiască. Eclesiastul(7,20)

Căci un câine viu face mai mult cecât un leu mort. Eclesiastul(9,4)

Pe orice drum ar merge nebunul, peste tot îi lipseşte mintea. Eclesiastul(10,3)

Cine sapă o groapă cade în ea şi cine surpă un zid va fi muşcat de un şarpe. Eclesiastul(10,8)

 

Un geniu este acela de la care omenirea invata ceea ce el nu a invatat de la nimeni.  Schopenhauer.

----------------

Presa franceza a fost prima care a lansat ideea unei lovituri de stat in ’89.

--------------------

Libertatea nu poate fi inteleasa cu adevarat de catre cel care se naste liber.

----------------------------

Ne vom aminti de Arhimede cand il vom fi uitat pe Eschil fiindca limbile mor, iar ideile matematice sunt fara moarte.   G.H.Hardy

------------

Viata matematica a unui matematician e scurta. Rareori isi poate imbuanatati performantlele dupa 25-30 de ani   Alfred Adler.

Viata lui Andrew Wiles, cel care a domonstrat conjectura Tanyama-Shimura si – prin aceasta – Marea Teorema a lui Fermat (xn + yn = zn nu are solutii pentru n>2), este exceptia de la aceasta idee.

---------------

Shimura spunea despre Tanyamara ca “era inzestrat cu capacitatea de a face multe greseli in directia buna”.

----------------

In Egipt, motivatia descoperirii unor reguli fundamentale ale geometriei era necesitatea reconstituirii hotarelor funciare care se pierdeau in fiecare an dupa revarsarea Nilului.

-----------------

Toate rapoartele simple genereaza armonii muzicale. Este o descoperire a lui Pitagora.

------------------

Probabilitatea ca mai multe persone dintr-un grup sa fie nascute in aceeasi zi este relativ mare (n!/365), deoarece trebuiesc luate in consideratie perechile de persoane (care sunt mai multe), si nu persoanele.

-------------

Alexandria a fost leaganul primei universitati din lume

Cand cineva intra cu o carte in oras, ea era mai intai confiscata si dusa la scribi care o copiau. O copie era oferita proprietarului, iar originalul era donat bibliotecii.

------------------

Imparatul Theodosius i-a poruncit lui Theophilus, episcopul Alexandriei, sa distruga toate monumentele păgâne. Carturarii care au incercat sa salveze şase secole de stiinta (biblioteca) au fost macelariti. In 642 califul Omar a ordonat distrugerea cartilor contrare Coranului.

--------------------

Perechea de numere 220 si 284 este simbolul prieteniei. Numerele prietenoase sunt perechile de numere cuplate in asa fel incat fiecare numar reprezinta sume divizorilor celuilalt numar. Divizorii lui 220 sunt 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55, 110, iar suma  tuturor acestora este 284. Pe de alta parte, divizorii lui 284 sunt 1, 2, 4, 71,142, si suma tuturor acesora este 220.

Nicolo Paganini a descoperit perechea 1184 si 1210.

----------------------

“Elementele” lui Euclid este manualul cu cel mai mare succes din istorie. Pana in acest secol, a detinut si recordul de cea mai bine vanduta carte dupa Biblie.

 

21 Septembrie 1999. - Astazi am fost la Fabrica de Sticla Azuga. Ea este de fapt închisa de o buna bucata de vreme, ceea ce însa nu o împiedica sa aiba câtiva directori. Unul dintre ei este directorul comercial, desi - neproducând nimic - nu este nimic de comercializat. Ca aspect exterior, seamana mai mult cu ruinele Cetatii Neamtului (fabrica, nu directorul). Ziduri fara geamuri, pe unde doar pasarile mai circula. Partea cea mai nostima apartine directorului general, sau managerului, cum îi place sa i se spuna (sau poate manager sef). Acesta este plecat nici mai aproape si nici mai departe decât in Africa de Sud. Pentru ce? Aici e poanta: pentru tratative comerciale. Ce anume sa comercializeze, în numele cui? Fabrica practic ni mai exista. Ea urmeaza sa fie vânduta sau lichidata. In ipoteza fericita dar aproape absurda a vânzarii, numai viitorul proprietar, deocamdata inexistent, ar putea sti ce va produce. În nici un caz actualul "manager". Între timp s-a furat tot ce se putea fura, astfel încât eventualul cumparator ar putea fi interesat doar în valoare terenului, din care trebuiesc scazute cheltuielile de demolare a ceea ce a mai ramas. Certa si cu adevarat remarcabila însa este aceasta culme a obrazniciei: sa pleci tocmai in Africa de Sud sub pretextul afacerilor comerciale ale unei întreprinderi care nu exista. Tara arde si baba se piaptana este o zicala deja perimata.

--------------------------------

Orice carte are o adresa, o anumita categorie de cititori. Nici o carte nu este si nu poate fi destinata tuturor. Nici macar Biblia. Ea a fost scrisa pentru cei foarte putini care stiau sa citeasca în acele vremuri. Astazi, nu înseamna ca daca majoritatea oamenilor stiu sa citeasca, ei au devenit cu totii savanti. Vai, nu! Biblia ramâne destinata preotilor, ca bibliografie de baza în exercitarea rolului lor de intermediari între Dumnezeu si noi. Daca macar ei, sau cel putin câtiva dintre ei i-ar întelege filozofia, omenirea ar fi o jungla mult mai suportabila. Din nefericire, sunt mai multi cei care se slujesc de credinta (credinta altora), decât s-o slujeasca ei.

      Dar sa revenim la cartile noastre cele de toate zilele, adica de luni, marti, miercuri si joi, pentru ca vineri mergem la o bere, sâmbata e zi de discoteca, iar duminica toata lumea merge la biserica. Daca avem apa facem si baie. Unii! Cum lunea, se zice ca nici iarba nu creste, ramân zilele de marti, miercuri si joi, daca nu se întâmpla ceva deosebit. Azi e vineri! La revedere!

---------------------------------------

 

--------------

Vacile se trezesc cu noaptea in cap pentru ca sa pasca iarba inrourata. Asta confirma maxima mea ca cine se scoala cu noaptea in cap ramane toata ziua asa.

--------------

Dumnezeu l-a facut mai intai pe Adam pentru ca inainte de a face o capodopera a trebuit sa faca o schita/incercare.

-------------------

Savoarea unei anecdote consta nu numai in poanta, ci si cui i-o spui.

-----------

Manuscrisul cel mai vechi al Bibliei ebraice datează din secolul al 9-lea al erei noastre. Celelalte sunt pierdute.

Manuscrisul cel mai vechi al Noului Testament este din secolul al 4-lea.

---------------------------------------

Moise este reprezentat cu coarne (Michelangelo - San Pietro in Vincoli). Este probabil că ele simbolizau idea că oamenii vedeau raze ţâşnind din capul lui Moise.

-----------------------------------

Ieşirea din Egipt nu este confirmată de documente egiptene. Este probabil deci că evenimentul a fost minor, poate că nici măcar nu erau evrei ci sclavi simpli. In orice caz, nu poate fi vorba de toate "cele 12 triburi".

-----------------------------

Teama stă la originea oricărei religii.

------------------------------

Când se bate in lemn pentru a îndepărta răul, se invocă spiritele din arbori.

------------------------------------------

Evreii au trecut de la animism la monoteism. Cum de au sărit peste politeism?

----------------------------------------------------

Drumul Damascului - simbol pentru revelaţie (Sf. Pavel)

-----------------------------------

Aproape peste tot, puterile politice s-au creat ca urmare a cuceririi unui teritoriu de către popoare mai puţin civilizate decât localnicii. Cuceritorii au venit cu o mai bună organizare a statului. Mai târziu, şi-au însuşit cultura poporului cucerit şi au făcut chiar un pas înainte.

---------------

Împotriva căderii părului se recomandă să purtaţi o bandă de leucoplast.

--------------------------

Băile de nămol sunt bune pentru că obişnuiesc organismul cu pământul.

-------------------------------

Copii sunt rai nu pentru ca ar fi astfel genetic, ci pentru ca nu realizează consecinţele faptelor, sau spuselor lor. Ei devin buni prin educaţie.

-----------------------------------------------

"Cine nu e geometru nu pătrunde aici" este formula gravată pe frontonul Academiei lui Platon.

-----------------------------------

Aristotel: Omul este un animal politic. Înzestrat cu darul vorbirii, omul este capabil să chibzuiască împreună cu semenii săi astfel încât să discearnă dreptatea de nedreptate, să elaboreze reguli pentru traiul în comun... Acest comerţ al vorbirii se manifestă prin intermediul prieteniei.

---------------------

Auguste Comte (1798-1857) a creat termenul sociologie de la latinescul socius (asociat) si grecescul logos. Termenul l-a folosit pentru prima oară în al 47-lea capitol al Cours de philosophie positive (1830-1842).

Comte a început politehnica dar a fost exmatriculat. Spre sfârşitul vieţii încearcă sa creeze o nouă religie: religia pozitivă.

------------------------------

Platon

Clase sociale:           meşteşugari               războinici       clasele superioare

Suflet:                         dorinţă                        inimă               raţiune

Virtuţi:                         cumpătare                  curaj                înţelepciune

-----------------------------

Puşti fiind, Dan Creţu nu a făcut sport. Dimpotrivă, era genul anti-talent. În compensare însă, era o adevărată enciclopedie a rezultatelor sportivilor. Chestie de psihologie. Exista şi o morală. Un om poate fi util chiar în domenii pentru care nu are înclinaţii.  Asta mai ales atunci când domeniul nu e bine definit. Înclinaţia pentru statistică a lui Dan a avut ca domeniu de aplicaţie sportul. Trebuie făcută deci distincţia dintre domeniul de aplicaţie şi domeniul pentru care trebuie să existe înclinaţie.

------------------------------------

Preferinta noastra pentru sistemul zecimal se datoreste celor 10 degete

--------------------------------

Pana ce si in credintele primitive exista o logica (fie si falsa), o justificare a actiunilor oamenilor. Chiar si sacrificiile umane aveau un scop, iar oamenii nu simteau ca fac o crima, ci dimpotriva, o fapta buna. Sacrificatul insusi se simtea inaltat. Oricum, totul avea o justificare.

Numai Crestinismul cere supunere oarba, fara explicatii: crede si  nu cerceta.

 

Azteci

Soarele care se ostenea sa apara in fiecare zi pentru folosul oamenilor si disparea epuizat la asfintit trebuia hranit cu sange. Iar moartea nu era decat o transformare, pentru ca cenusa mortilor era amestecata apoi cu sangele zeului si transformata din nou in oameni. Oamenii insisi erau deci de natura divina, prin sangele zeului.

Sacrificatul era un ambasador, pentru ca urma sa-l intaleasca pe zeu. Aztecii ii dadeai chiar mesaje personale catre zeu.

-------------------------------

Aztecii, ca mai toate popoarele civilizate, au fost mai intai salbatici.

----------------------------------

Viteza personala de scriere la 3 martie 2000.

42 cuvinte/minut

230 caractere/minut

7.5 minute pentru o pagina de 1500 caractere (50 caractere x 30 randuri)

-------------------------------------------

Dupa al 2lea Razboi Mondial Englezii au avut doua solutii importante:

- Întreprinderi internaţionale mixte; cat timp tancul se fabrica 1/2 in Franta si 1/2 in Germania, nemtii si germanii nu se mai pot bate intre ei.

- Evreilor li s-a dat un stat. Au fost astfel reduci de la ideea de "popor ales de Dzeu", la o natiune oarecare

--------------------------

Tiganii si evreii sunt singurele popoare care au supravietuit  fara sa aiba o patrie.

-------------------------------

Colorado este cunoscut în România prin gândacii de Colorado, aduşi din America odată cu cartoful.

----------------------------

Ileana = gândac de trandafiri

--------------------------------

Zambeste! Maine poate fi mai rau. (Murfy)

------------------------------------------------

Schimbarile sociale sunt asemanatoare deplasarii unei turme. Orice cotitura se realizeaza lent, in curbe largi. Schimbarea brusca nu este posibila, pentru ca animalele s-ar calca in picioare.

----------------------------------------

Nu e nevoie de ciocan pentru ca să spargi un ou. (Proverb englez)

---------------------------------

Lipsa noastra de pregatire democratica se vede din faptul ca inca mai gandim "stras uniti in jurul partidului":

            - divizarea formala in cateva partide satelit

            - lipsa altor partide real concurente

            - crearea unei opozitii formal si/sau ineficiente

--------------------------

Noi suntem selectivi: aruncam merele rele si le mancam pe cele bune. Cei ce privesc gramada de la distanta, apreciaza ca este o gramada de mere stricate, sau aproape stricate, si resping gramada in intregime. Pentru ei, noi suntem asemenea nevoiasilor care scormonesc in lazile de gunoi.

------------------------------

A murit Ion Gheorghe Maurer, aproape uitat. Fiul lui, Jean, a aparut la televizor, in emisiunea lui Dan Diaconescu. Slab. Am aflat ca fugise in Germania inainte de Decembrie 1989, de frica a ceea ce era de asteptat sa sa intample. La fel ca el au facut multi altii. Era f. bun prieten cu Nicu Ceausescu, pe care l-a elogiat de mai multe ori.

Am mai aflat ca Maurer nu a tinut un jurnal zilnic. Mai mult decat condamnabil. Carol II, desi nu I-a placut, a tinut jurnalul tocmai din simt al responsabilitatii.

-----------------------------

Controlul actiunii de conducere este baza domocratiei.

-----------------------------

Democratia se bazeaza pe educatia colectiva; de aceea incercarea de a o realiza brusc seamana cu teserea unei plase de paianjen în conditii de furtuna. şi totusi, tocmai vantul este cel care, uneori, il ajuta pe paianjen sa-si arunce plasa la mare distanta, chiar intre doi pomi.

-------------------------------------

Orice mare putere a stimulat - fara sa vrea - formarea unei puteri exterioara ei, care in final a si doborit-o. Noua putere, fiind barbara in comparatie cu ea, a distrus si civilizatia creata de ea.

---------------------------------

Pascal, etc., nu au trecut la monahism pentru ca s-au smintit, ci pentru ca asa puteau comunica mai usor cu lumea.

Oamenii de stiinta ajung la concluzia ca e mai intelept sa se declare credinciosi. In fond, ei chiar sunt, dar pe o treapta mai sus.

Pe treapta cea mai de sus sunt profetii.

-------------------------------

Mai multe persoane mi-au spus ca le-a placut cartea mea pentru ca este scrisa clar. Nu cred ca ar fi putut exista un compliment mai mare, cu atat mai mult cu cat ea, cartea are unele idei, avansate pe nesimtite, care nu sunt chiar simple.

--------------------

Cavalerii Mesei Rotunde sunt legendele fundamentale ale Europei. Schimbarea esentiala fata de Greci este:

            - idea de  cavalerism, loialitate

            - mobilizare pentru atingerea unui vis, chiar pana la sacrificarea vietii.

Lancelot, initial adept al vietii fara obiectiv (traieste-ti clipa) si fara scrupule, devine adeptul visului.

------------------------

Cei care se considera ca iti sunt superiori, te trateaza cu o oarecare cumsecadenie. In schimb, cei care iti recunosc in sinea lor superioritatea, sunt marcati de ura, mai mult sau mai putin disimulata. Acestia, chiar daca nu-si propun, au momente cand nu-si pot stapani sentimentele si "dau in foc"

-----------------------

Un individ are constiinta; un grup de indivizi nu are constiinta, nici macar de grup, decat in conditii speciale, daca este organizat si insufletit de cineva.

In lipsa constiintei, grupul se comporta ca o substata materiala oarecare, spre exemplu nitroglicerina: poate exploda, e buna ca medicament pentru cei dispusi infartului miocardic, dar numai in anumite conditii . Altfel e  doar o substanta oarecare.

---------------------------

E mai usor sa fii intelept pentru altii decat pentru tine. La Rochefoucauld - Maxime

-------------------------

Tip = bacsis = sfat

-----------------------

Un politician este asemenea unui sofer de autobuz: el nu este cel mai destept, cult, frumos, puternic, dar lumea il accepta pentru ca el le-a promis ca-i duce la destinatie.

-----------------------

Ar fi timpul sa ne uneasca si bucuriile, pentru ca necazurile ne-au unit destul

---------------------

Un om devine suspicios dupa ce a fost pacalit de prea multe ori in viata sa si, conform zicalei, sufla si in iaurt, dar - mult mai adesea - este suspicios pentru ca il unsusi este un pacalitor si se gandeste daca nu cumva, asa cum el ii pacaleste pe altii, altii vor sa-l pacaleasca pe el.

-------------------

Ironia este prima si cea mai elementara forma a umorului. Un adevarat humorist trebue sa poata mai mult.

---------------------------

Rusii s-au invatat sa doneze fidelilor lor mosii care nu le apartineau inca de la cucerirea Ucrainei si Poloniei.

-------------------------

Polonia are o buna reprezentare in Occident pentru ca nobilii polonezi au inceput sa emigreze inca de la 1650. Chopin ea Polonez.

------------------------

Rusii sunt conoscuti in Occident dupa 1918. Bistro, muscal, etc.

--------------------------

Viitorul e batran.

-----------------------------

Orice plăcere se termina rău. Pare logic. Chiar şi faptul că se termină este un rău.

------------------------

Nu e adevarat ca nu sunt bani: inflatia este tocmai excesul de bani. Ei nu sunt distribuiti corect dar exista.

-----------------------------

In fata unei femei, mai intai ingenunchezi.

-------------------

Arigato' = la revedere

-------------------------

Daca democratie inseamna galceava politicienilor, atunci administratia Romaniei este una dintre cele mai democrate din lume.

-------------------------

Gand bun, vorba buna, fapta buna.

-------------------------

Au existat peste 540.000 de condamnari numai ale tribunalelor militare, la care se adauga numarul imens al condamnarilor date de tribunalele civile. (Dinu Giurascu) Datele trebuiesc comparate cu 20 milioane de romani si cu faptul ca in acel moment populatia rurala era majoritara (78%), minus femeile (51.7%), copiii (25%), muncitorii. Rezulta ca intelectualitatea a fost lichdata aproape in intregime.

15.872.624 recensamantul din 1948

in urban                      3.486.995

minus femeile            1.684.218

minus 25% copii       1.263.164

minus muncitorii        ?

--------------------------

Rachetele NATO nu nimereau nici tara. Greseau nu numai tinta, dar chiar si tara

----------------------------

Mai multe muste prinzi cu o lingura de miere dacat cu un butoi de otet.

----------------------------

In ebraica paste inseamna trecere

-------------------------

La batranete, oamenii cu o bruma de cultura, incearca sa recupereze si sa afle ceea ce nu au apucat  in timpul vietii. Intra chiar intr-o cursa contre-cronometru. La polul opus, sunt ignorantii, care sunt inconstienti de propriile lor lacune Ex. Fokt

--------------------------

Imperiul Persan s-a nascut din caracterul inteligent si tolerant al regilor Cirus si Darius, pe fondul agresiv, salbatic, dar plin de energie al popoarelor ce le stapaneau. Exista exemplul contrar?

------------------------

Marii sefi nu sunt decat recompensa ce se da popoarelor. Franz Cumont, Persii, pg 158

--------------------

Batalia de la Maraton, 13 Septembrie 490 i.H. este o data mai importanta pentru Europa decat oricare alta care i-a urmat. Este adevarata ei zi de nastere.

----------------------

Rivalitatile dintre cetatile Greciei antice, dar si din interiorul acelorasi cetati, erau nu numai politice, dar si filozofice. Asa se face ca au uneltit permanent, aliindu-se deseori cu dusmanul, dar au stiut sa se uneasca in fata pericolului major: Persii.

---------------------

Nu poti sa faci un lucru perfect de prima data. Nici chiar Dzeu nu i-a reusit pe oameni prea bine, din prima incercare. Mai lucreaza si acum asupra lor. Experimantele sunt necesare. Numai prin exercitiu se progreseaza.

----------------------

Vespasian: banii nu au miros.

Toma d'Aquino: destinul individual depinde de astri, dar vointa omului e libera.

-------------------

Pogorat din stele la nastere, sufletul lor spre stele se va intoarce.

------------------

Multe mancaruri au hazul si farmecul lor pentru ca/atunci cand sunt servite in conditii adecvate. Altfel, ar fi ca o tava de mici aburind intr-o cofetarie.

-----------------

Culmea ironiei: cel care m-a invatat pe mine sa gandesc sistematic a fost profesorul de limba si literatura romana.

----------------------

Intr-un sistem democratic, poporul il va alege intotdeauna pe Barabas, nu pe Iisus.

--------------------

Directorul BBC are 600.000 dolari pe an, adica 50.000 $/luna.

-----------------

Xulescu e atat de prost, incat calca in gropi si cand sta pe loc.

----------------------

Exista o singura gluma despre politisti (aceasta). Restul sunt intamplari adevarate.

---------------------

1843 Adventistii

1914 Martorii lui Iehova

----------------------

Apocalipsa = dezvaluire in greceste

------------------------

Wulfila - episcop născut in 311 intr-o familie asimilata de goţi, episcop in 341, a inventat un alfabet (probabil gotic) si a tradus Biblia. El a adus goţii păgâni la versiunea ariana a Creştinismului.

--------------

Numai bolile se transmit. Sănătatea e o zestre personală, netransmisibilă.

Lucrurile bune nu sunt molipsitoare. Daca ceva se ia - si nu e ruj - atunci trebuie sa ne întrebăm bine daca într-adevăr e de bun augur.

------------------------

Nu e crestineste sa crezi ca sfarsitul lumii este previzibil, pentu ca Fiul Dumnezeului nu stia, si nu  se precizeaza nicaieri. Crastineste este sa te comporti astfel incat sfarsitul lumii sa te gaseasca in regula, indiferent cand va veni. Prezicerile sunt non-crestine.

----------------

Din rezultatele celei de a  10-a Olimpiade Internaţionale de matematica a elevilor:

            - 6 medalii dintre care 3 medalii de aur

            - locul trei pe ansamblu

----------------------

Comunismul, deoarece a practicat o propaganda demagogica, a avut nevoie sa distrugă intelectualii, pentru că ea i-ar fi demascat. Astăzi, dorim o democraţie reală, în care intelectualitatea sa-si exercite rolul de elită, dar ea nu exista, deoarece comunismul si-a făcut bine treaba.

--------------------

 

Atunci când scrii o carte, nu te gândeşti câţi o vor cumpăra şi nici câţi o vor citi, ci cine o va citi, sau, mai exact, dacă o va citi cine ţi-ai dori s-o citească si, mai ales, daca acel cineva, sau acei câţiva, o vor citi cu plăcere.

---------------

OPINIA - ziar dependent opinia dumneavoastră. Apare ilegal.

-------------

De filozofat, filozofează fiecare cu instrumentele proprii.

----------------

Scopul literaturii este zgândărească cititorul, nu să filozofeze in locul lui.

--------------------------------------------------

Îmi dau seama ca sunt un om greu de suportat. Uneori nici eu nu mă suporta prea bine pe mine însumi, aşa ca ii înţeleg foarte bine pe cei care au alte opinii. Mai greu ii înţeleg pe cei care n-au nici o opinie, dar sunt contra din principiu, deşi nu au nici principii. Din fericire, opiniile lor sunt oricum neinteresante. Uneori as dori sa le înţeleg mentalitatea, dar nu sunt psihiatru aşa ca nu sufăr prea tare.

------------------------

Matematica învaţă liceanul sa gândească riguros, cu metoda, secvenţial, fără lacune. Rolul ei este asemănător geometriei descriptive pentru viitorii ingineri. Abandonare matematicii încă din liceu dovedeşte incapacitatea de gândire cu un nivel minimal de rigoare.

----------------------------

O turista a cumpărat de la artizanat (Poiana Brasov) un ou încondeiat pentru ca sa-si coase ciorapii. Nu ştiu daca o pereche de ciorapi noi ar fi costat-o mai ieftin. Merita cercetat. Oricum lipsa ei de respect pentru arta încondeiatorului este evidenta.

--------------------------------------

Ne năştem goi. Lucrurile se agravează mai târziu.

-------------------------------

Oamenii cinstiţi sunt lipsiţi de tact. - Balzac (pentru ei totul este curat)

-------------------------------

Ortodocşii, in lupta cu păgânii atacatori au devenit mai mistici din cat erau, mergând pana la martiriu. Ei luptau din disperare, in războaie de apărare.

Catolicii, au îmbrăţişat raţionalismul. Cruciadele au fost războaie de cucerire.

--------------------------

Gândim in arhetipuri nu neapărat pentru ca arhetipurile ne vin de la zei, ci pentru ca au fost experimentate de altcineva înainte si s-au dovedit eficace. Mai târziu, au fost atribuite zeilor. Simpla afirmaţie ca cineva a mai făcut acest lucru înainte de noi, ne da curaj s-o facem si noi.

-------------------------------

Cartea a fost scrisa pentru oameni inteligenţi, aşa ca era de aşteptat sa n-am prea mulţi cititori.

-----------------------

Ne temem mai mult de judecătorul de cartier decât de Judecătorul Suprem (Gabriel Liiceanu). Si ţăranul era corect in satul lui, pentru ca se temea de judecata opiniei publice locale, dar nu se mai teme de nimic după ca a devenit "orăşean".

------------------------

Literatura = arta a cărei mijloc de expresie este limba (cuvântul). DEX

-------------------------------

Dormeau pe-o frunza doua stele

Când seara se lasă

Si fiecare dintre ele

Era o lacrima de-a mea

-------------------------

D'ale Silvanei;

In vizita: eu fac prăjituri mai bune, astea nu-mi plac

Ojă (nail polish) pentru copii aveţi?

-----------------------

Din comoditate, oamenii prefera simplificarea, sintagmele reductioniste. O sintagma bine plasata este mai eficienta decât orice explicaţie detaliata.

-----------------------------

Daca reuşeşti sa plasezi lucrurile neplăcute asupra altora e perfect. Inchiziţia este a spaniolilor, nazismul al nemţilor, comunismul al ruşilor, etc. Doar noi suntem curaţi si nevinovaţi.

--------------------------

Opera si filarmonica din Berlin sunt conduse de evrei. Cele din Viena, de romani.

----------------------------

Doar indivizii apropiaţi de mine pe scara valorica mă pot judeca corect. Cei mult superiori mă ignora (firesc), cei mult inferiori nu mă recunosc, pentru ca nici nu mă înţeleg.

--------------------------

A orbit căutând lumina.

Prea multa lumina orbeşte.

---------------------------

Qvasimodo = aproape terminat

--------------------------

In Patria Hoţilor (PH) era posibil sa las sticla pentru lapte in fata uşii, o găseam la prânz plina. In Brasov, oraş civilizat, n-as mai fi găsit nici sticla goala.

--------------------------

Un analist politic a fost întrebat cum se face ca toate previziunile lui se adeveresc? - Ascult ce zice preşedintele si spun invers.

---------------------------

La bătrâneţe, pe măsura ce uitam, avem posibilitatea sa ne amintim cate ceva. Redescoperim astfel ceea am ştiut bine cândva, dar cu sentimentul unei revelaţii absolut inedite,  făcându-ne astfel viata din ce in ce mai interesanta.

---------------------------

Nu-mi place sa discut politica pentru ca in majoritatea cazurilor problemele sunt greşit puse, precum căruţa in fata cailor, iar apoi se încearcă rezolvarea cazului prin raţionamente normale. De obicei, problemele sunt generate de un început greşit, care, in loc sa rezolve problema iniţiala, mai rău o complica. Aproape toata energia oamenilor se consuma discutând aceasta noua greşeala, prea puţin rămâne pentru soluţia problemei de baza, si mai putina pentru soluţii de viitor. Iar intre timp afaceriştii îşi vad de interesele lor.

--------------

Exprimările sintetice pot fi atât de lapidare, încât nici noi nu mai înţelegem ce am vrut sa spunem. Mi se întâmpla sa notez ceva, gândindu-mă la o anumita subtilitate, si notez doar ideea. După câtva timp, când revăd notiţa, citesc doar o banalitate, fără referire la nuanţa ce o aveam in cap atunci. De aceea suntem uneori neintelesi: noi gândim o nuanţa, pe care exprimarea n-o conţine.

-------------------------

Întrebări incomode

- Cum stăteai cu matematica in liceu?

- Catastrofal!

- Atunci de ce crezi ca cei care se descurcau ar avea nevoie de explicaţiile tale despre lume si viata după terminarea liceului?

---

Sa presupunem ca sunteţi informat despre iminenta unui cataclism de genul Potopului Biblic. Aveţi posibilitatea sa va salvaţi împreuna cu un singur obiect, dintre cele pe care le posedaţi. Ce aţi lua?

---

Ce vrei sa spui lumii si lumea nu stie?

-----------------------------------

Adesea credem ceea ce dorim, nu ceea ce este adevărat. In imaginaţia mea, unele clădiri din centrul Braşovului, le vad ca fiind mult mai înalte decât sunt in realitate. De fiecare data când am fotografiat acest blocuri, rezultatul m-a adus la realitate.

----------------------

România este asemenea unei localităţi care - aflate in vecinătatea unei cetăţi antice. Oamenii au jefuit cetatea, au folosit pietrele cetăţii pentru casele lor, sau mai ales pentru garduri. Pe de o parte, lipsa lor de respect pentru trecut este condamnabila dar, pe de alta parte, posesia petrii ii face sa se simtă continuatorii gloriei străbune.

-------------------------

In USA, containerele pentru gunoi sunt pe sortimente: hârtie, metal, etc., sau amestecate. In acest din urma caz, se numesc "united garbage" (of America).

-----------------------

Deşteptul ştie cum sa iasă dintr-un bucluc; inteligentul ştie cum sa nu intre in el. Romanii sunt foarte deştepţi.

-------------------------

Americanii lucrează in medie 2000 ore/an

--------------------------

De când am constatat ca mă lasă memoria, am început sa notez ce am de făcut, ce am făcut deja, si ce mi-a mai rămas de făcut. Ba, in ultimul timp, notez chiar si cum sa fac si de ce este necesar. Adunând aceste notiţe, cu câteva glumite si fraze de legătura, a rezultat o cate. Aşa am devenit scriitor.

---------------------------

Biserica Catolica din Budapesta si nu numai, i-a ajutat pe evrei in timpul nazismului, chiar botezându-i. Papa n-a făcut-o.

----------------------------

Alec Stoicescu - ambasadorul Estoniei la Washington este născut la Constanta.

---------------------------

4 miliarde $ investiţi in România fata de 22 in Ungaria

-------------------------

X crede ca punând ceva litere una după alta iese un roman.

---------------------------

Din opinia unui reporter: prelungirea duratei medii de viata a populaţiei globului duce la îmbătrânirea ei, deci este un fapt negativ. Multe puncte de vedere are gradina ta, Doamne!

----------------------

Nu sunt supărat pentru ca nu am devenit preşedintele SUA, sau ceva asemănător, pentru ca nici nu aveam aceasta şansa. Filozofia mea este sa joc bine şansele pe care le am, nu pe cele pe care nu le am.

-------------------------------

Sunt si am fost permanent conştient ca n-as fi avut răbdare sa educ copiii aşa cum as fi dorit. De aceea nici nu am dorit sa am, pentru ca nu vreau sa fac lucru de mântuiala.

-------------------------------

Vorbind despre americani, e nevoie de un termen de referinţa . In cazul meu, termenul de referinţa nu poate fi decât România. Vorbind despre A. vorbim in aceeaşi măsura despre romani, vorbim de fapt despre diferenţa dintre noi. (Se poate filozofa in continuare folosindu-l pe Saint-Exupery, peratologie, Liiceanu.)

--------------------

Gândirea europeana este diferita de cea asiatica si datorita scrierii: secvenţiala si riguroasa.

----------------------

Nu poţi învăţa înmulţirea fără sa ştii adunarea. Da, poţi învăţa tabla înmulţirii pana la 10, daca ai memorie buna merge si pana la 12, dar nu foarte departe. Daca insa ştii adunarea, posibilităţile ating alte orizonturi.

------------------

La cate am eu acuma pe capul asta prost al meu, iţi dai seama ca ar fi o imensa greşeala sa mă gândesc la ce crezi tu despre mine.

------------------------

M-am cântărit dar proba nu e relevanta pentru ca aveam in buzunar o bancnota de 1000.000 lei.

---------------------------

Liderii Kmerilor Roşii au fost intelectuali educaţi la Paris. Sa nu uitam acest paradox.

----------------------------

Pe când eram salariat, ca sa evit căderea in provincialism, mergeam săptămânal la Bucureşti.

-----------------------

Staţiile mecanografice au existat in România înainte de război. Au fost dezafectate si uitate. Au reapărut mai târziu ca tehnologie avansata adusa din URSS.

-----------------------

Trebuie sa ai grija de ceea ce iţi doreşti, pentru ca s-ar putea întâmpla sa se împlinească.

----------------------------

Prieten este cel căruia ii dai telefon fără motiv.

------------------------

Aproape singur printre romani (Max.)

-------------------------

Pe un duşman îl respecţi pentru ca ii recunoşti calităţile. Obiectivele lui îl fac sa-ti fie duşman. Anulând obiectivele, îl poţi transforma in prieten.

-----------------------------

Prieten e cel pe care, daca îl ataci, se întreabă "oare cu ce am greşit? E posibil sa fi greşit el, dar nu cumva i-am greşit eu?" Greşeala este posibila in ambele sensuri, dar ordinea in care sunt puse diferentiaza prietenul de ne-prieten.

-----------------

Omul este măsura tuturor lucrurilor - Protagoras.

----------------------

Dracula este de Bram Stocker.
---------------------

Undele herziene: nu le cunoaştem prea bine natura fizica, dar le ştim proprietatile, putem chiar sa le măsuram si, mai ales, ştim sa le folosim. Omul de ştiinţa nu emite teorii fanteziste despre natura lor, teorii, pe care nu  le poate proba.

---------------------------

Libaţie - act ritual in antichitate, constând din umplerea unei cupe cu vin, lapte sau chiar apa, din gustarea si apoi din vărsarea conţinutului ei, ca un omagiu adus divinitatii. Noi facem invers: vărsam o picătura si bem restul. Economie de piaţa, ce sa-I faci.

-----------------------

Naţionalismul pare sa fie de origine evreiasca: poporul ales. Dupa un intermezzo monarhic, idea a prins roade.

-----------------------------------

Nu luaţi de bun tot ce spun eu, pentru ca nici eu nu iau de bun tot ce spun alţii. Merita insa sa reflectam, atit împreuna cat si separat.

-----------------------

Profesorii

- vorbesc unor copii care sunt obligaţi prin lege sa-I asculte;

- citează din cărţi verificate, scrise de alţii.

-----------------------

Cred ca in acest punct am pierdut o mare parte din cititori. Cartea insa n-a fost scrisa pentru prosti. Sa continuam deci cu cei rămaşi.

-----------------------------

Zilele trecute i-am telefonat unui cunoscut director dintr-o institutie importanta. Mi-a raspuns, evident, secretara. Mi-a spus sa-i scuz, si sa revin peste cateva zile, pentru ca, in acest moment, e acolo o "harababura de nedescris" si nu se poate concentra nici ea, nici sefu'. Ea nu stia cu cine vorbea. Puteam fi un client. Dar ce client si-ar propune sa lucreze cu o institutie in care chiar secretara directorului ii spune ca harababura este principiul organizatoric al institutiei?

 ---------------------------

Cand tancul este fabricat jumatate in Franta si jumatate in Germania, Francezii si Germanii nu se mai pot razboi intre ei.

---------------------

RELIGIE SI PUTERE

Biserica si statul laic - Gianpaolo Romanato

Statul american Virginia a fost cel care, în 1785, a decretat, pentru prima dată în epoca modernă, aconfesionalitatea statală şi deplina libertate religioasă pentru toţi cetăţenii săi.

 

Statul transforma democraţia în tiranie.

 

 

¤

Creştinii - Fabrice Marotti

Conciliul de la Niceea a fixat Paştele în prima duminică după prima lună plină, care urmează după echinocţiul de primăvară

Rusalii, sau pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor, în a şaptea duminica de după Paşte.

Manifestările artei păreau bisericii că sunt posibilităţi de răspândire a păgânismului.

¤

Exorcism - ceremonii prin care diavolii sunt alungaţi prin rugăciuni.

Neofytos - nou-născuţi

¤

Biserica vine de la cuvântul grecesc care înseamnă "adunarea celor care au fost chemaţi.

In vremea lui Traian se lucra o zi şi două era sărbători.

Creştinii sunt făcuţi din carne, dar nu trăiesc după legile cărnii.

Mulţi din primii papi au fost sclavi.

Sub influenţa bisericii, fără acţiuni revoluţionare, sclavia a dispărut.

Evanghelia propovăduieşte egalitatea bărbatului cu a femeii.

Agapa = masa dragostei (masă în comun)

Mulţime răspândeşte bârfele cele mai josnice atunci când nu poate pricepe ceva.

Tertulian - părintele literaturii latine creştine.

¤

Leonardo da Vinci

Gura ucide mai mulţi oameni decât cuţitul. Leonadro da Vinci.

Cele trei scântei ale discordiei: trufia, invidia şi avariţia. Dante

Madonele sunt un omagiu adus sentimentului matern. Curios că numai Leodardo da Vinci şi Rafael - pictori care n-au avut parte în copilăria lor de duioşia unei mame - au redat cel mai bine acest sentiment.

Leonadro da Vinci a privit ca un savant şi a simţit ca un artist.

Leonadro da Vinci reproduce în Cina cea de Taina de unsprezece ori acelaşi sentiment.

Isabella d′Este, sora Beatricei, muza lui Dante, considerată prima doamnă a lumii, dovedise că poţi fi virtuoasă fără să devii plicticoasă, să fii o femeie cuceritoare fără să pierzi nimic din demnitate, să ai o mare influenţă fără să fii nici puternică, nici bogată, că biruinţa spiritului asupra puterii materiale era cu putinţă.

"Roma a fost făcută de oameni; Veneţia de zei" - spun veneţienii.

Nu sunt un pictor care să fie plătit cu mărunţiş - Leonardo da Vinci

Rar i se întâmplase să aibă măcar unul din acei cai pe care-i iubea atât! (lui Leonardo da Vinci).

În Fecioara dintre Stânci, Fecioara, în dragostea ei de mamă, încearcă să-şi întoarcă Fiul de pe calea spinoasă a destinului său; mielul. Pe care Pruncul îl urmează, întruchipează Patimile.

Nu i se putea încredinţa un secret unui florentin fără ca toată lumea să nu-l afle numaidecât.

Machiavelli (Principele): venerarea eroilor trebuie să înlocuiască adorarea sfinţilor şi că cea mai de seamă virtute a conducătorului este fermitatea hotărârilor luate.

Mona Lisa a fost soţia lui Francesco del Giocondo.

Toţi pictorii au tendinţa de a aduce propria lor asemănare în portretele pe care le pictează, această involuntară dotare a chipului pictat cu elemente luate din propria biografie spirituală a pictorului este o lege a creaţiei artistice - Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci era un om priceput nu atât in sculptură, arhitectură şi pictură, cât mai ales în filozofie - Benvenuto Celini.

Crucea răsare în umbra nedesluşită ca pentru a reaminti sfârşitul ce pândeşte orice plăcere pământească şi cât de aproape de voluptate este şi nimicnicia ei.

… siguranţa morţii şi nesiguranţa ceasului ei …

Leonardo da Vinci, care visase mausolee uriaşe pentru eroi şi suverani, nu se gândise deloc la piatra funerară sau măcar la o inscripţie care să nu-l dea uitării.

 

¤

Timpul nu are respect pentru nimic.

¤

Mă gândeam că, prin extensie, tot ceea ce este valabil despre punctualitate ar rămâne valabil şi pentru tot ceea ce ţine de respectarea cuvântului dat. Acest lucru este doar parţial valabil şi nu ţine de educaţie. Este parţial valabil pentru că respectarea cuvântului dat este o lege de fier pentru oamenii serioşi, indiferent de educaţie. Negustor cinstit sau borfaş, academician sau mafiot, cine vrea să se menţină în vârful piramidei, trebuie să-şi respecte cuvântul dat şi orice om serios îşi face un titlu de glorie din acest principiu. Cei neserioşi, indiferent dacă sunt oameni cinstiţi sau nu, îşi calcă cu uşurinţă cuvântul, ceea ce va deveni curând caracteristica lor esenţială de oameni pe care nu se poate conta, indiferent de natura afacerii în care sunt implicaţi. În Statele Unite acest lucru este important pentru că orice activitate poate fi o afacere, business este unul dintre cele mai comune substantive comune, iar în afaceri oamenii se asociază tocmai după asemenea principii.

++++++++++++++++++++++++++++

O soluţie mai noua este Internetul. Datorită noutăţii el este şi mai eficient, pentru că lumea pleacă de la ideea că nu oricine poate şi ştie să-l folosească. El este la fel de eficient şi în comerţul cu amănuntul, mai ales în condiţiile speciale ale americanilor. Am mai spus că principala lor caracteristică este răspândirea pe distanţe mari. Este de aceea nu dificil, ci aproape imposibil, să vizitezi mai multe magazine şi să alegi marfa, aşa cum obişnuim noi, în Europa. Internetul însă oferă posibilitatea să consulţi de acasă oferta tuturor magazinelor din zonă şi să te duci exact la cel cu marfa dorită, sau chiar s-o comanzi acasă. O excursie se organizează mult mai eficient prin Internet, atât în ceea ce priveşte informarea cât şi pentru posibilitatea contactării directe a hotelurilor, restaurantelor, etc. Obiceiul reţinerii prealabile a locurilor este atât de încetăţenit, încât biletele de tren, spre exemplu, nici nu pot fi cumpărate direct de la casele de bilete din gări, fără o rezervare prealabilă. Mi s-a întâmplat acest lucru, aşa că nu vorbesc din auzite. A trebuit să mă duc la un telefon public, să fac rezervarea, şi apoi să mă întorc la casa de bilete unde l-am plătit. Internetul devine astfel un instrument din ce în ce mai răspândit pentru rezolvarea celor mai multe dintre probleme vieţii de zi cu zi.

++++++++++++++++++++++

            O altă prezenţă aproape zilnică la televizor este cazul Clinton versus Monica Lewinsky. Cu această dezbatere nu am fost niciodată de acord. Mi-am intitulat o corespondenţă către prieteni “Clinton şi republicanii, sau începutul sfârşitului”. Desigur, exageram. Nu se sfârşeşte democraţia americană din cauza lui Clinton sau a adversarilor lui politici. Trebuie să mă explic.

1. Democraţia este, nu atât un sistem politic, cât o stare. O stare de echilibru, în care populaţia îşi exprimă opiniile, iar politicienii ţin seama de aceste opinii, ceea ce întăreşte încrederea populaţiei în aleşii ei. În perioada de tinereţe a oricărei democraţii, populaţia este entuziastă şi încrederea maximă. Acţiunile oamenilor sunt convergente către interesul general, şi economia prosperă. Cu timpul, încrederea slăbeşte şi democraţia îmbătrâneşte tocmai datorită unor astfel de evenimente precum cazul Clinton.  Italienii şi grecii sunt exemple de democraţii bătrâne. Nimeni nu ar reuşi astăzi să convingă un italian că eforturile lui au putea readuce gloria pierdută a fostului Imperiu Roman. De aceea italianul acţionează individual, în interes propriu, sau cel mult al familiei sale.

2. SUA formează o naţiune şi o democraţie încă tinere. Americanul obişnuit are încă încredere în conducătorii săi, iar steagul american - ca simbol al mândriei lui de american - se găseşte peste tot. Superman n-ar putea fi decât american.

3. Dezbaterea publică a cazului Clinton nu este un câştig pentru democraţie, dimpotrivă, este un pas spre îmbătrânire, tocmai din cauza pierderii încrederii. Clinton nu este primul şi, cu siguranţă, nu va fi nici ultimul preşedinte care a călcat cu stângul. Mai mult decât atât, după câţiva ani, lumea îl va uita, atât pe Clinton cât şi faptele lui, bune sau rele. Ceea ce rămâne va fi conştiinţa americanilor marcată de ideea că politicienii americani nu sunt în mod necesar perfecţi. Iată de ce vinovăţia lui Clinton nu este atât de importantă pe cât este cea a politicienilor republicani care, în înverşunarea lor, au generat acest circ, evident pentru interese politice imediate, fără să le pese de consecinţele pe termen lung.

4. Republicanii nu au câştigat mai nimic. Dimpotrivă, oamenii au avut ocazia să vadă că aleşii lor nu sunt preocupaţi de interesele naţiunii, ci de îndepărtarea adversarilor politici. Voturile senatorilor, în concordanţa cu apartenenţa lor politică, şi nu faţă de cazul în sine, este demonstrativ pentru preocupările lor reale. Democraţii  votează în favoarea lui Clinton, iar republicanii împotriva lui, ca şi cum Monica Lewinsky ar fi un punct în programele lor politice cu privire la starea naţiunii. Ei nu au distrus atât de mult încrederea în Clinton, cât încrederea în politicieni în general şi în republicani în special.

5. Împreună cu încrederea, dispare şi democraţia şi - cum democraţia este cheia prosperităţii economice,  aceasta dispare şi ea, pentru că nu există democraţie fără o bună economie. Democraţia şi sărăcia sunt incompatibile una cu cealaltă.

Pentru noi, românii, încrederea în politicieni sună ca o glumă, nici măcar bună. Democraţia noastră a îmbătrânit înainte de a fi fost vre-odată tânără. Oare? Dacă da, atunci acesta pare să fie unul dintre ghinioanele noastre. Asta e o gluma.  Nu vă faceţi iluzii! Există cauze mai concrete.

+++++++++++++++++++++

Un meseriaş, fie şi vidanjor, este plătit bine şi prompt; un intelectual nu. Culmea este că nici măcar intelectualii între ei nu procedează altfel.

¤

Ignoranţă: să crezi că poţi să construieşti un merzedes în bucătărie, sau in atelierul amenajat in spatele casei.

¤

Nivelul de trai este uneori măsurat unităţi de măsură ad-hoc. Automobilul este unul dintre ele. Am auzit un analist politic explicându-ne că o familie americană dacă nu are două automobile este considerată săracă. Da, este adevărat. Orice adult trebuie să  aibă o maşina pentru că întreaga lor viaţă este organizata de-a lungul şoselei. Fără maşina ar fi infirm. Maşina face parte din fiinţa lui. Cine nu cunoaşte însă modul lor de viata, nu realizează rolul automobilului şi îl considera un obiect de lux. Cum lucrurile nu stau de loc aşa, automobilul nu poate fi folosit ca mijloc de evaluare a nivelului de trai decât pentru societăţi similare. El îşi pierde semnificaţia în societăţi diferite, aşa după cum un obiect din blană poate fi un obiect de lux inutil la tropice, dar este o piesă de îmbrăcăminte vitală pentru locuitorii dintr-o zonă cu climă aspră. Nu putem măsura nivelul de trai cu numărul de automobile, aşa cum n-o putem face cu numărul hainelor de blană.

¤

Suferinţa, durerea, sunt semnale de alarma care ne spun că ceva nu e în regulă. Simpla înlăturare, sau ignorarea, lor este deci dăunătoare, pentru că nu rezolvă cauza. Este asemenea unui drog.  Abandonarea este doar renunţare, dezertare. Morala: singura soluţie este corectarea drumului.

¤

In prezent, USA este o ţară puternică din punct de vedere economic şi prosperă. Toate erorile politicienilor ei, şi ele sunt multe, sunt acoperite de forţa economiei. Mai mult: în urma dezechilibrelor provocate de proastele lor decizii, tot USA profită, tocmai datorită forţe economice. Este asemănător unui joc de pocher, unde un jucător mizează peste posibilităţile financiare ale adversarilor, eliminându-I în acest mod, deşi el are o carte mai slabă. În politică nu câştigă cine are dreptate, ci acela care deţine puterea.

 

 

-------------------------------------------------

Căutarea Sfântului Graal simbolizează capacitatea de a pune întrebări asupra sensului vieţii de a căuta adevărul.

-----------------------------------------------------------------------------------

Adevărul este simplu si infinit, de aceea nu răspunsul stimulează evoluţia umana, ci căutarea lui perpetua.

-----------------------------------------------------

Se face des asocierea dintre omul modern si Crestinism, atribuind Crestinismului evolutia Europei. Cred ca, dimpotriva, Crestinismul a impins religia dincolo de limitele acceptabile, facand-o mai intai religie de stat, apoi de suprastat. Depasind limitele a fost inlaturata prin Renastere. Deci Renasterea este cea care a transformat Europa în ceea ce este si nu Evul Mediu. Este Renasterea o religie? Daca da, cum se defineste?

-----------------------------------------------------------------------------------

++++++++++++++++++

Se pare ca primele observaţii din notele mele de călătorie în USA i-a deranjat pe cei mai sensibili dintre prietenii mei americani. Bineînţeles că nu a fost în intenţia mea să  rănesc sentimentele nimănui şi mai ales ale lor. Deoarece sunt eu însumi surprins, cred că se cuvin câteva precizări.

- Notele de călătorie le-am redactat mai întâi în limba româna, pentru cititori români, cărora încerc să  le prezint America prin ceea ce are ea bun şi ar putea fi un model pentru România. Uneori am prezentat USA într-o lumină chiar mai favorabilă decât este ea în realitate. Bineînţeles că trebuia să  pun şi putină "sare"; o imagine exagerat de idilica ar fi fost neconvingătoare, dar nota generală trebuia să  fie favorabilă pentru a-si atinge scopul. Către prietenii americani am tradus numai o parte din textul iniţial, deci el ar trebui să fie  cu atât mai puţin deranjant. Preocuparea mea nu este pentru poporul american ci pentru poporul român. Americanii sunt pentru mine doar un termen de comparaţie.

- Presupun ca stilul meu de exprimare este cel care deranjează mai tare. Este adevărat, el a fost întotdeauna dur, spre dezaprobarea celor care mă cunosc mai puţin. Poate că şi profesiunea de programator mi-a accentuat preocuparea pentru exactitate. Doresc întotdeauna să  tai firul în patru, să  merg la esenţe, să  identific cât mai exact cauzele primare şi, mai ales, să  găsesc explicaţii. De obicei sunt exagerat de pedant în asemenea analize. Atât de pedant încât îmi enervez interlocutorii. Îmi pare rău, dar aşa sunt eu.

- Din dorinţa de a desprinde idei general valabile, caut să  elimin din discuţie criteriile subiective şi încerc să  găsesc şi alte unghiuri de vedere. Iată un exemplu.

+++++++++++++++++

Prinţul Charles, moştenitorul tronului Angliei, în timpul vizitei sale în România  (Noiembrie 1998), a spus glumind ca printre strămoşii lui este şi Dracula, dat fiind rudele sale prin alianţa din România. (Regina Victoria a Angliei a fost bunica reginei Maria a României).

 

----------------------------------------------------------------

In faţa unei femei, mai întâi îngenunchezi. După aia…. îi ceri mâna.

 

We trust in God.

 

Copiii se obişnuiesc ca asupra lor să vegheze cineva, în primul rând părinţii. Sentimentul că altcineva se ocupă de toate problemele lor este, evident, cât se poate de confortabil. Pe măsură ce cresc, acest sentiment dispare, iar în locul lui apar conştientizarea riscului, sentimentul responsabilităţii, etc. Pentru cei mai mulţi, Dumnezeu apare atunci ca înlocuitor de părinţi.

 

            ¤

            Faptul că în Statele Unite cineva frecventează o anume biserică spune doar că el este un credincios. Ce fel de biserică nu are nici o importanţă. Una care s-a nimerit să fie prin zona frecventată de el. Fac excepţie sectele ciudate, periferice, despre care nu vreau să vorbesc acum. Istoria USA nu este legată de religie şi existenţa diferitelor religii venite de pe tot mapamondul îi determină pe americani să fie egal deschişi către orice cult. Situaţia este radical diferită în România, unde ortodoxismul face parte din fiinţa noastră naţională. Asta nu înseamnă că noi nu ne putem schimba; nu numai că putem, dar o şi facem, treptat şi cu toţii laolaltă. Trecerea individuală de la ortodoxism la orice altceva este însă echivalentă cu abandonarea naţionalităţii. Înseamnă să te dezrădăcinezi în propria ta ţară, ceea ce ar fi o formă de alienare.

 

¤

            Muzica uşoară pe care o auzim în România este selectată în prealabil de un şir întreg de persoane. Nu mă refer acum la calitatea selecţiei, dacă este bună sau proastă; reţinem doar ideea că este selectată. Am dorit de aceea să aud ce le place americanilor să audă, care este genul lor favorit de muzică. Aşa cum mă aşteptam, gusturile lor nu diferă mult de ale noastre. Nici chiar muzica prea americanizată nu este foarte agreată din cauza excesului de e-uri, mai lungi sau mai scurte, în care ei transformă majoritatea vocalelor, cu excepţia lui u. Predomină muzica lirică, chiar mai veche, şi cea spaniolă. La televizor se transmite relativ puţină muzică. Mă gândesc acum, m-am mai gândit şi altă dată, de ce se răspândeşte atât de multă muzică proastă, dacă nimeni n-o doreşte, cu excepţia câtorva tineri cu gusturi încă ne-formate şi de regulă afoni? Probabil din cauza energiei de care aceştia dispun şi tocmai din cauza lipsei lor de sensibilitate. Diferenţa este că la noi ei apar şi la televizor, dar cu ierarhizarea valorilor suntem învăţaţi.

 

---------------------------------------

Religie

 

In religiile orientale salvarea în nirvana este individuala. De aceea omul se rupe de societate. În Crestinism are castig de cauza bunatatea. Dar bunatatea este un sentiment social. Nu poti fi bun de unul singur. Trebuie sa mai existe macar o persoana fata de care sa fii bun. Prin aceasta accentul cade pe societate. Omul este o fiinta sociala. Salvarea nu mai este individuala ci colectiva.

-----------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

Este probabil ca în trecut au existat oamani cu cunostinte avansate, dar ele nu s-au pastrat. Au ramas în schimb obiceiuri prin care oamenii obisnuiti au pastrat procedeul fara sa cunoasca explicatia. Desteptii îi învatau pe ceilalti procedeul fara sa le dea si explicatia, pe care oricum n-ar fi înteles-o, asa cum marii predicatori (Buddha) propovaduiau prin pilde. Ex. distilarea fractionata este practicata de tarani fara cele mai elementare cunostinte despre fenomenul în sine. În plus, tocmai datorita necunoasterii, apar tot felul de reguli locale, unele cu totul absurde.

-----------------------------------------------------------------------------------

Existenta sau non-existenta reala a lui Hristos este comparabila cu a lui Shakespeare. Consecintele conteaza.

-----------------------------------------------------------------------------------

Salvarea în Crestinism este prin colectivitate pentru ca nu poti fi bun de unul singur. Este un pas înainte fata de orient, pentru care salvarea în nirvana este individuala si egoista. Bunatatea însa nu este caracteristica omului primar. Probabil primii crestini au crezut ca, prin generalizare, societatea va deveni mai buna. Fals! Societatea este tinta dar care este calea?

--------------------------------------------------------------------------

Biserica ortodoxa are în centrul iconostasului învierea, în timp ce biserica catolica are în altar rastignirea.

----------------------------------------------

Daca v-as întreba, probabil ca cei mai multi dintre d-voastra ati raspunde ca sunteti credinciosi, dar pot eu sa stiu cat de credinciosi sunteti? Este posibil ca unii sa fie nesinceri. Ca sa nu risc, pot pleca de la premiza ca sunteti cu totii necredinciosi. Cei cu adevarat credinciosi ma vor ierta, pentru ca asa este crestineste, sa ierti, iar ceilalti vor simti ca vorbesc pe limba lor. Deci sa aplicam metoda stiintifica si sa pornim de la ceea ce stim, si sa privim în jur pentru ca sa vedem ce putem afla.

 

Înainte de a privi în sus, sa ne uitam putin mai întai în jos. E mai sigur. Ce stim? Chimia ne spune ca orice substanta este formata din atomi, iar fizica atomica ca acestia sunt formati din particule din ce în ce mai mici, care particule se rotesc unele în jurul altora, si asa mai departe. Doamne fereste sa le abati din traiectoria lor. Iese o bomba de toata frumusetea.

 

Sa privim acum si în sus. Ce aflam? Planete, sori, stele, nebuloase, etc. În ultima instanta tot niste corpuri, dar mai mari, ce se rotesc unele în jurul altora. Înca n-am reusit se le modificam traiectoriile, dar nu lipseste mult.

 

Ciudata asemanare între infinitul mic si infinitul mare. Iar între ele o lume, a noastra, plina de viata, mistere, pasiuni si întrebari.

 

Eu sunt programator. Calculatoarele si programarea sunt cele mai simple lucruri din lume .............. Complexitatea consta în organizare, în agregarea elementelor pe nivele din ce în ce mai înalte.....

Da, lumea noastra este compusa din atomi, electroni, neutroni, etc., foarte puternic organizati. .......

 

Poate ca fiecare dintre noi suntem un D-zeu pentru ficatul nostru, iar atomii ce-l compun se întreaba ce am vrut sa le spunem cand am baut un pahar de lapte sau de alcool......

---------------------------------------------

Orice actiune produce o reactie de sens contrar. Orice idee naste cel putin o idee opusa. În numele Crestinismului, care are ca doctrina esentiala bunatatea, sau produs unele dintre cele mai mari atrocitati din istoria omenirii. Nu vom putea de aceea judeca nicidata clar care au fost efectele Crestinismului, dacat daca acceptam ca el este responsabil nu numai de efectele ce decurg direct din doctrina lui, cat si de efectele secundare, inclusiv de ideile contrare, pe care le-a stimulat. Acelasi lucru se poate spune  si despre comunism, care nu este altceva decat un efect al degenerarii ideii de democratie, care este un efect al gândirii raţionaliste. Nu vă speriaţi, şi matematica - cea mai raţională dintre ştiinţe - a inventat numerele iraţionale, parcă tocmai pentru a sublinia limitele raţiunii.

+++++++++++++++++

Intre fundamentalism şi ateism ar trebui să fie şi ceva înţelepciune. Din păcate, nu prea se găseşte nimic.

-------------------------------------

 

Americanii sunt foarte speriati: sa nu greseasca. Fie în finante, asigurari politica, etc.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Socrate descopera ratiunea. Întreaga evolutie culturala europeana este rationalista, culiminand cu Descartes si Leibnitz. Ideile socialiste (comuniste) sunt efecte ale rationalismului. Ele înving în Europa orientala desi, înca de la începutul secolului, Jose Ortega y Gasset aratase limitele rationalismului.

---------------------------------------------------

Educatia este individuala si vrea sa faca omul mai bun decat s-a nascut. Societatea însă nu devine mai buna. Rezultatul: oamenii educanti, care si-au însusit cu sinceritate educatia - devin victime ai celor ne-educati sau necinstiti. Omenirea n-a gasit solutia pentru ca societatea sa fie un cadru de civilizatie. Rationalismul este o utopie si conduce la esec, pentru ca, pleaca de la premize nerealiste, consieram omul mai bun decat este în realitate.

----------------------------------------------------------------

 

--------------------------

Astăzi m-am întâlnit cu o fostă subalternă din tinereţe. (Daniela Marinescu) Părea să fie fericită că fostul ei şef arată încă destul de bine pentru vârsta lui. (Iată o consolare: putea fi mai rău.) Între timp, tipa a devenit cadru didactic universitar, deşi nu era o profesionistă deosebită, în schimb era o arivistă remarcabil de ambiţioasă. Mă şi vedeam pe post de exponat în muzeul ei autobiografic. Că tot sunt la moda expoziţiile virtuale.

-----------------------------

Traficul auto prin România a fost artificial blocat la vamă în timpul războiului din Yugoslavia.

----------------------

Sorin Alexandrescu, care predă nu ştiu ce în Belgia, afirmă şi repetă într-un interviu la BBS că Europa occidentală este mai avansată datorită catolicismului ei, pe care îl asociază cu Renaşterea, în timp ce noi am rămas bizantini. Îi scapă că Renaşterea a însemnat tocmai depăşirea religiei, ieşirea din Evul Mediu negru şi păşirea spre raţionalism. fără  a mai vorbi că Renaşterea este produsul bizantinilor refugiaţi din Constantinopole după cucerirea turcilor, şi că Occidentul însuşi este mai mult protestant decât catolic. Efectul catolicismului se vede mai bine în America Latină, prin comparaţie cu USA.

--------------------------------------------

Din punct de vedere psihic oamenii cu calităţi deosebite într-o direcţie sunt deficitari în alte direcţii. Marii profeţi au excelat în mai multe direcţii şi tocmai în asta constă genialitatea lor. Au fost inteligenţi şi răbdători, pedagogi şi organizatori în acelaşi timp. Moise, Budha, Cristos, au avut evoluţii asemănătoare: după o perioadă de retragere (în deşert), au revenit nu numai cu idei noi, dar şi cu o strategie de aplicare a lor.

------------------------------------

Exista 6 milioane de pensionari

------------------------------------

Domnul fie cu voi; doamnele cu mine.

-----------------------------------------

Bunavestire. Nu este întâmplător că la aceeaşi dată (25 Martie) vin berzele. Ele aduc copiii.

--------------------------------------

Politicienii români, şi poate că nu numai politicienii, au moştenit de pe vremea turcilor metoda boierilor de a se bârfi reciproc la marea Poartă, în speranţa dobândirii tronului, în dauna concurenţei.  Tara nu există.

============================================

Trebuie să ai grijă de ceea ce îţi doreşti pentru că s-ar putea întâmpla să se împlinească.

=========================================================

Orice drum nou deschide alte drumuri noi, asemenea unei poteci de munte care se ramifica în multe altele. Majoritatea lor se înfunda mai devreme sau mai târziu, ceea ce nu înseamnă ca nu trebuiesc încercate. Numai convingerea ca poteca pe care ne aflam, dar pe care n-a parcurs-o nimeni pana la capăt, este drumul drept pe care ar trebui sa-l urmeze toata omenirea este greşită, ca orice convingere.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ascultaţi ce va spun eu din proprie experienţă: aprecierea din partea duşmanului este singura care contează; este sincera.

-----------------------------------------------------------------------------------

Fiecare doctrina conţine sâmburele doctrinei contrare: raţionalismul a născut iraţionalismul, socialismul, iar în final comunismul.

-----------------------------------------------------------------------------------

In religiile orientale salvarea în nirvana este individuala. De aceea omul se rupe de societate. În Creştinism are câştig de cauza bunătatea. Dar bunătatea este un sentiment social. Nu poţi fi bun de unul singur. Trebuie să mai existe măcar o persoana fata de care să fii bun. Prin aceasta accentul cade pe societate. Omul este o fiinţa sociala. Salvarea nu mai este individuala ci colectiva.

-----------------------------------------------------------------------------------

 Socrate descoperă raţiunea. Întreaga evoluţie culturala europeana este raţionalista, culminând cu Descartes şi Leibnitz. Ideile socialiste (comuniste) sunt efecte ale raţionalismului. Ele înving în Europa orientala deşi, încă de la începutul secolului, Jose Ortega y Gasset arătase limitele raţionalismului.

-----------------------------------------------------------------------------------

Fiecare gând absoarbe o lacrima. Jules Renard.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nu bunătate ne trebuie, ci respect. Civilizat nu înseamnă să fii bun ci sa-ti respecţi concitadinul.

-----------------------------------------------------------------------------------

draco = balaur (latina)

Draco, Dracon = legislator atenian

draconigena, draconigenus = născut(a) dintr-un balaur

-----------------------------------------------------------------------------------

filo-sofia = iubire de înţelepciune

sophus = înţelept

-----------------------------------------------------------------------------------

Oameni buni şi rai exista peste tot. Modul de manifestare e diferit. Mai ales oamenii dispuşi să facă rău nu lipsesc de nicăieri. Cum şi de ce apar ei este o alta problema.  Ei se vor adapta întotdeauna la ceea ce le oferă societatea. într-un oraş cu bănci, mai ales prost păzite, vor exista spărgători de bănci şi reciproc; nu exista spărgători de bănci  acolo unde nu exista  bănci. În epoca socialista erau putini hoţi pentru ca nu aveau ce fura. Răufăcătorii se făceau activişti de partid.

-----------------------------------------------------------------------------------

Este probabil ca în trecut au existat oameni cu cunoştinţe avansate, dar ele nu s-au păstrat. Au rămas în schimb obiceiuri prin care oamenii obişnuiţi au păstrat procedeul fără  să cunoască explicaţia. Deştepţii ii învăţau pe ceilalţi procedeul fără  să le dea şi explicaţia, pe care oricum n-ar fi înţeles-o, aşa cum marii predicatori (Buddha) propovăduiau prin pilde. Ex. distilarea fracţionata este practicata de ţărani fără  cele mai elementare cunoştinţe despre fenomenul în sine. În plus, tocmai datorita necunoaşterii, apar tot felul de reguli locale, unele cu totul absurde.

-----------------------------------------------------------------------------------

Americanii sunt foarte speriaţi: să nu greşească. Fie în finanţe, asigurări politica, etc.

-----------------------------------------------------------------------------------

Existenta sau non-existenţa reala a lui Cristos este comparabila cu a lui Shakespeare. Consecinţele contează.

-----------------------------------------------------------------------------------

Oamenii se unesc în fata unui pericol.

-----------------------------------------------------------------------------------

E clar ca nu ştim cum ar trebui să fie societatea, dar ştim cum nu ar trebui să fie: războaie, minciuni, etc. Consecinţa: mecanismele sociale ar trebui să împiedice societatea să devieze. Răul să fie izolat. Cai? Opinie publica, educaţie, etc. Para este deci buna.

-----------------------------------------------------------------------------------

O teorie (idee) verificata devine reala. O teorie ne-verificată încă rămâne doar ipotetica, dar ea poate fi folositoare daca efectele ei practice sunt verificabile. Ex. undele radio: nu prea ştim ce sunt dar ştim să le folosim. Facem chiar calcule cu şi despre ele.

-----------------------------------------------------------------------------------

Efectul major al comunismului a fost deteriorarea moralităţii. Rezulta ca schimbarea societarii înseamnă schimbarea moralităţii.

-----------------------------------------------------------------------------------

România ca piaţă de desfacere este o iluzie pentru ca o piaţă presupune cumpărători. Romanii sunt insa prea săraci pentru produsele occidentale. Actuala protipendada este artificiala. Ei se prăbuşesc iute.

-----------------------------------------------------------------------------------

Occidentul si-a schimbat marfa dar a păstrat metoda: înainte vindea religie, acum vinde “drepturile omului”. Religia a produs deja războaie; pe când homosexualismul?

-----------------------------------------------------------------------------------

Salvarea în Creştinism este prin colectivitate pentru ca nu poţi fi bun de unul singur. Este un pas înainte fata de orient, pentru care salvarea în nirvana este individuala şi egoista. Bunătatea insa nu este caracteristica omului primar. Probabil primii creştini au crezut ca, prin generalizare, societatea va deveni mai buna. Fals! Societatea este ţinta dar care este calea?

-----------------------------------------------------------------------------------

Cunoaştere înseamnă înlăturarea a tot ceea ce nu aparţine obiectului cercetat, pana la deplina acurateţe. Pătrunderea în interiorul obiectului nu mai are de-a face cu obiectul iniţial; este cunoaşterea altor obiecte, pe alt nivel, mai profund dar diferit.

-----------------------------------------------------------------------------------

Verbul a uita nu seamănă întâmplător (poate) cu a se uita, a privi. Orfeu s-a uitat în spate şi a pierdut-o pe Euridice. A uitat promisiunea făcuta Persefonei de a nu se uita în urma.

-----------------------------------------------------------------------------------

Orfeu, după ce a riscat totul pentru o femeie, este omorât de către femei. (Rupt în bucăţi şi aruncat în Hebru.)

-----------------------------------------------------------------------------------

Educaţia este individuala şi vrea să facă omul mai bun decât s-a născut. Societatea insa nu devine mai buna. Rezultatul: oamenii educaţi, care si-au însuşit cu sinceritate educaţia - devin victime ai celor ne-educaţi sau necinstiţi. Omenirea n-a găsit soluţia pentru ca societatea să fie un cadru de civilizaţie. Raţionalismul este o utopie şi conduce la eşec, pentru ca, pleacă de la premise ne-realiste, considerăm omul mai bun decât este în realitate.

-----------------------------------------------------------------------------------

Sursele de îmbogăţire după ‘89:

- împrumuturi la bănci urmate de devalorizarea forţată a leului.

- împrumuturi ne-rambursate

- jocuri piramidale

- comisioane primite de la firme străine

- însuşirea ca proprietari a întreprinderilor de stat

-----------------------------------------------------------------------------------

Daca noi suntem simţurile Domnului atunci misiunea noastră este sa-i transmitem cat mai fidel ceea ce simţim, nu doar sa-l lăudăm, lingusidu-I atotputernicia.

-----------------------------------------------------------------------------------

Daca Dumnezeu ar dori ca noi să ne comportam într-un anumit mod, atunci ar reuşi să ne transmită ceva mai clar mesajul sau, nu după 2000 de ani noi încă să ne mai întrebam ca vrea şi sa-i interpretam enigmaticile presupuse mesaje.

-----------------------------------------------------------------------------------

Balcanii produc mai multa istorie decât pot consuma.

-----------------------------------------------------------------------------------

Intelectualii sunt oameni specializaţi de către societate pentru a fi conştiinţa ei. (Liiceanu, cred)

-----------------------------------------------------------------------------------

stricto-sensu

lato sensu

-----------------------------------------------------------------------------------

1963-68 relaxare dinspre est, orientare vest

1968 Invadarea Cehoslovaciei

1968-89 Re-orientare est, deteriorare economica şi morala

1989-96 Iliescu acceptă o opoziţie formală şi ridicolă.

1996 Ura populaţiei fata de Iliescu ii determine să voteze opoziţia

-----------------------------------------------------------------------------------

Nimeni nu-ti poate lua trecutul. El e acolo, când vrei şi când nu vrei. Închizi ochii si-l vezi.

-----------------------------------------------------------------------------------

Prietenii pot fi sinceri sau nu, dar duşmanii sunt întotdeauna sinceri în duşmănia lor. Părerea lor, a duşmanilor, despre noi este de aceea mai folositoare.

-----------------------------------------------------------------------------------

Prostia este mai evidenta la cei bogaţi. Săracii, în lupta pentru existenta, capătă o abilitate care-i face să para isteţi.

-----------------------------------------------------------------------------------

Prietenii ti-i alegi, deci iţi seamănă. Cel care îşi blamează vehement prietenii este aidoma câinelui care latră în fata oglinzii.

-----------------------------------------------------------------------------------

Friptura de umbra de vaca (Mircea Rusu Band)

-----------------------------------------------------------------------------------

                        Thailanda                   România

 telefon            67 lei/min                   400 lei/min

venit mediu    500 $/luna                  100 $/luna

-----------------------------------------------------------------------------------

Gusturile sunt diferite; numai bunul gust este comun.

-----------------------------------------------------------------------------------

Filosofia îşi păstrează virginitatea în ciuda numeroaselor  violări.

             (Jose Ortega y Gasset, Il Tema de Nuestro Tiempo)

-----------------------------------------------------------------------------------

Cea mai buna dovada ca biserica e de la Dumnezeu e faptul ca nici măcar preoţii n-au reuşit s-o distrugă.

-----------------------------------------------------------------------------------

1204 - Cruciada IV a avut drept ţinta Egiptul, dar s-a întors împotriva Constantinopole-lui, pe care l-a devastat fără mila.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nu risca mai mult decât eşti dispus să pierzi.

-----------------------------------------------------------------------------------

In politica, ceea ce este credibil este mai important decât ceea ce este adevărat. (Talleyrand)

-----------------------------------------------------------------------------------

Consum energie electrica:

            - industrial      78%

            - casnic           17%

            - servicii            5%

                              100%

-----------------------------------------------------------------------------------

Pastele catolic: prima duminica cu luna plina după echinocţiul de primăvara.

-----------------------------------------------------------------------------------

Exista o măsura în toate. (Horatiu)

-----------------------------------------------------------------------------------

Fiecare are defectele virtuţilor sale. (George Sand)

-----------------------------------------------------------------------------------

Alcoolul - evident în cantităţi rezonabile - stimulează funcţiile creative.

-----------------------------------------------------------------------------------

La munte totul urca sau coboară. De aceea munţii au un rol mai important în morala decât în geografie. El formează caractere.

-----------------------------------------------------------------------------------

Iuri Dolgoruki (mana lunga) a construit Moscova în 1156. Predestinat nume.

-----------------------------------------------------------------------------------

Munte, sfinx, singurătate, urcuş în univers, integrare în univers, regăsirea sinelui.

-----------------------------------------------------------------------------------

Mare parte din succesul Reformei s-a datorat apariţiei tiparului.

-----------------------------------------------------------------------------------

Neputinţa dobândita.

Experienţa cu câinele înhămat care refuză să mai încerce şi atunci când nu mai are ham.

-----------------------------------------------------------------------------------

Doamne, ajută-mă să cred în Tine.

-----------------------------------------------------------------------------------

Un contestatar va fi de stânga într-un regim de dreapta şi reciproc.

-----------------------------------------------------------------------------------

Cine crede că este deasupra lui Dumnezeu, repede v-a crede că este deasupra oamenilor, a legilor, a ordinii.

-----------------------------------------------------------------------------------

Când Napoleon era mic, a făcut pe el. Sigur! Dar nu pentru asta e celebru.

-----------------------------------------------------------------------------------

Biserica San Vitale, Ravenna 526-547, Iustinian

-----------------------------------------------------------------------------------

Suferinţa, durerea, sunt semnale de alarma cum că am apucat-o pe un drum greşit. Înlăturarea sau ignorarea lor este deci dăunătoare. Abandonare este doar renunţare, dezertare. Morala: singura soluţie este corectarea drumului, schimbarea direcţiei sau a încălţămintei.

-----------------------------------------------------------------------------------

Integrarea spaţiului în procesualitatea trăirilor. după Spengler, exista o cultura europeana antica, având ca simbol spaţial corpul omenesc. El exprima simţul  măsurii, al proporţiilor, al limitării la dimensiunile şi puterile umane. Cultura europeana occidentala (a evului mediu) exprima un spirit opus al celei antice, în sensul aspiraţiilor nelimitate.

Blaga, vorbind despre “spaţiul matrice” identifica ca reprezentativ pentru romani dealul: “un plan limitat, înalt, scurs la vale, cu zarea închisa, şi dincolo de zare, iarăşi piept şi vale la infinit.” Aşa explica temperamentul sau: echilibru, simţul măsurii, un anume scepticism şi cenzura a impulsurilor nesăbuite. Vendeta este privita ca o ciudăţenie a altor popoare. Daca după deal vine tot deal, atunci la ce bun sa-si iasă din fire, daca nimic deosebit nu se întâmpla. I arhitectura domina principiul armoniei, al dimensiunilor rezonabile, iar ca forma specific romaneasca este arcul trilobat, ca la Hanul lui Manuc; parca sunt spinări de oi.

Amplele portaluri ale catedralelor gotice din occident urmăresc sa-ti trezească dintru început conştiinţa micimii tale, să te coboare la o stare de umilinţa, pentru ca apoi, păşind în interiorul edificiului, să te copleşească cu uriaşul spaţiu vertical care te face sa-ti simţi în modul cel mai concret nimicnicia. Este o regie născuta dintr-un orgoliu teocentrist pe care arhitectura romaneasca nu o cultiva şi nu o accepta.

-----------------------------------------------------------------------------------

Victoria lui Dragos poate fi interpretata ca o victorie a omului asupra naturii.

-----------------------------------------------------------------------------------

Oamenii sunt îndemnaţi să se supună mai curând regelui decât zeităţilor.

-----------------------------------------------------------------------------------

1156 Juri Dolgoruki a construit Moscova

-----------------------------------------------------------------------------------

Calcul TVA

v + (v * p)  /  100 = T

v = {100 / (100+p)} * T

TVA = (v * p) / 100 = {100/(100+p) * T * p} / 100

TVA = {p/(100+p) } * T

TVA18 = 18/118  *  T = 0.152 * T

TVA22 = 22.122  *  T = 0.180 * T

-----------------------------------------------------------------------------------

Omul roşu trecător

-----------------------------------------------------------------------------------

Religiile care prind nu sunt cele ce se adresează raţionamentului. Dimpotrivă, ele afirmă o idee ne-verificabilă.

-----------------------------------------------------------------------------------

Orice idee cu implicaţii în morala conţine în ea şi sâmburele ideii contrare. Contează de aceea voinţa reala de a merge într-o anumita direcţie şi nu declaraţiile care doar speculează o idee morala. De aceea analizele de genul cauza-efect nu conduc la rezultate sigure. Tot de aceea în numele celor mai frumoase idealuri morale s-au comis cele mai mari atrocităţi. Tot de aceea majoritatea politicienilor încep prin a fi mici mincinoşi şi sfârşesc ca mari demagogi.

-----------------------------------------------------------------------------------

Orice mare demagog a fost mai întâi un mic mincinos.

-----------------------------------------------------------------------------------

20 April - Hitler

22 April - Lenin

28 April - Saddam Hussein

3 May - Machiavelli

5 May - Marx

-----------------------------------------------------------------------------------

Cine nu tine seama de Dumnezeu, nu va tine seama nici de oameni şi legi. De aceea este necesar ca mai întâi, cel puţin ca tineri, oamenii să creadă în Dumnezeu. Mai târziu, poate avea propria lui concepţie.

-----------------------------------------------------------------------------------

Idei - oameni care să le realizeze - fapte (istorie) - alte idei

-----------------------------------------------------------------------------------

Viata în gândirea filosofica antica are un caracter ciclic. Nici grecii nu s-au desprins de acest mod de a convinge lumea şi nici monismul n-a făcut-o, chiar sub formele lui cele mai actuale.

Ruperea ciclului au făcut-o evreii (Perşii) prin inventarea ideii mesianice. În acest mod ei au creat istoria, adică ceva care are un început si, mai ales, are o finalitate.

In forma ei primitiva, istoria aparţinea doar poporului evreu, ca popor ales de Dumnezeu, iar implicaţiile în morala a noii filosofii nu mergeau prea departe. Aceeaşi supunere oarba în fata destinului, aceeaşi lipsa de voinţa de a schimba ceva prin efort propriu.

Cel care a perfecţionat ideea şi a dus-o până la ultimele ei consecinţe, uneori chiar mai departe, a fost Creştinismul. În primul rând a ridicat restricţia cu privire la popoul ales, arătând că, pentru Dumnezeu, poporul ales este format din toţi cei care cred în el, iar apoi, prin cantitatea imensa de literatura creştina, a construit o noua morala, morala omului angajat într-o lupta cu finalitate. Istoria lumii în creştine are un început şi un sfârşit, iar individul, ca parte a universului creştin ia parte la aceasta istorie. Asta face din el un luptător împreuna cu ceilalţi. Fiecare îşi caută un loc mai bun printre ceilalţi, dar parvine împreuna cu ceilalţi. Aceasta este deosebirea fundamentala dintre un European al Renaşterii şi un adept al Monismului unde omul, ca parte a universului, avea un destin strict individual.

-----------------------------------------------------------------------------------

Mai bun, mai loial, mai înţelept

-----------------------------------------------------------------------------------

Ajunul sărbătorilor este mai important decât sărbătoarea propriu-zisa pentru că în ajun, cu prilejul pregătirilor, omul se apropie mai mult de sacru. În timpul sărbătorii, se ia cu petrecerea şi uita pentru ce petrece.

-----------------------------------------------------------------------------------

Număr accidente auto:         - Portugalia - maxim

                                                - Suedia - minim

-----------------------------------------------------------------------------------

Grecii au gândit liber pentru că nu au avut o clasa sacerdotala ierarhizata şi autoritara care să le impună o doctrina.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ocupaţia Romana a durat 400 ani în Franţa dar, în Istoria Franţei de Jacques Madaule, ea ocupa doar 11 pagini din 1041.

-----------------------------------------------------------------------------------

Grecii au intuit infinitul numai în ceea ce priveşte timpul. Spaţiul pentru ei era finit. De aici decurge ideea “veşnicei reîntoarceri”. Daca numărul atomilor este finit, rezulta că în infinitatea timpului toate combinaţiile posibile se vor repeta de un număr infinit de ori. Tot de aici vine şi  preocuparea lor pentru prezicerea viitorului (astrologia) ca următoarea combinaţie posibila.

-----------------------------------------------------------------------------------

Wilhem II vorbea Germana doar cu calul lui

-----------------------------------------------------------------------------------

Preocuparea pentru SF şi celelalte para... nu este specifica celor cu imaginaţie bogata. Dimpotrivă, cei ce nu prea au înţeles la vremea scolii lecţiile elementare, nu prea înţeleg nici ca maturi ceea ce se întâmpla în jurul lor, totul l-i se pare misterios. Se obişnuiesc cu misterul şi îşi caută un refugiu într-un  alt fel de mister unde cel puţin nu primesc note şi nu risca nimic. Doar ceea ce este misterios l-i se pare firesc şi acceptabil.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statul de drept, ca şi economia centralizata, mizează pe ideea de perfecţiune a unui sistem conceput de om.

-----------------------------------------------------------------------------------

Socrate şi Iisus au fost martirizaţi. Europa are nevoie de martiri.

Buddha şi Confucius au murit de bătrâneţe şi au fost recunoscuţi ca lideri încă din timpul vieţii.

-----------------------------------------------------------------------------------

A intra în sinele lărgit înseamnă a-l integra pe altul, fie el şi celalalt, adversarul. (Noica, citat de Liiceanu în Jurnalul de la Păltiniş, pg. 103)

-----------------------------------------------------------------------------------

Nu poţi trai în cultura rămânând în puţinătatea eului.

-----------------------------------------------------------------------------------

peratologie = limitologie

-----------------------------------------------------------------------------------

secretar cultural - secreta cultura

-----------------------------------------------------------------------------------

Upanişade - vino să stai lângă mine (upanisezi)

-----------------------------------------------------------------------------------

Filosofia trebuie re-gândită în fiecare epoca cu instrumentele de gândire specifice epocii. De la antici preluam mai puţin soluţiile (pe care nu se ştie nici măcar dacă le înţelegem exact datorita evoluţii limbii) şi mai ales temele de discuţie. Soluţiile oferite de antici trebuiesc privite doar ca alternative ce trebuiesc re-analizate.

-----------------------------------------------------------------------------------

In Biblie se spune că mai întâi a fost cuvântul. Dar termenul “cuvânt” avea pentru ei un sens mult mai larg. El desemna mai mult idea obiectului decât obiectul fizic. Exprimarea este de aceea absolut exacta, pentru ca, într-adevăr, mai întâi a existat idea de masa, de exemplu, ca proiect şi mai apoi s-a construit obiectul.

-----------------------------------------------------------------------------------

Islamismul este mai tânăr cu 500 ani fata de Creştinism Ei sunt deci la vremea Inchiziţiei. Asta explica fundamentalismul lor.

-----------------------------------------------------------------------------------

Copiii nu repeta greşelile părinţilor lor; fac altele, originale, dar la nivelul educaţiei primite de la părinţi.

-----------------------------------------------------------------------------------

Daca totalitatea cunoştinţelor tale poţi s-o expui în 5 minute, înseamnă că eşti un înţelept. Daca durează 15 minute, nu eşti chiar un înţelept, dar ştii ceva. Pentru o ora cunoştinţele tale sunt încă ne-sistematizate. Peste o ora cred că nu ştii nimic interesant.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nu este foarte adevărat că toata lumea vrea bani. Confuzia este datorata fetişizării banilor, a faptului că ei servesc pentru evaluarea mai tuturor bunurilor se serviciilor. În realitate, oamenii doresc bunuri şi servicii diferite, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Atunci când cineva spune că ar vrea mai mulţi bani, se gândeşte nu atât la bani cat la ceea ce ar face cu ei. Unii vad o casa, alţii o maşina sau un spectacol celebru, iar alţii mai multa bere. Pentru cei ce obţin ceea ce doresc prin alte mijloace, banii îşi pot diminua importanta. Astfel se întâmpla cu cei din vârful societăţii, care îşi folosesc puterea în locul banilor, sau cu cei din la marginea societăţii, care produc şi consum într-un spaţiu izolat, fără un schimb intens cu cei din afara spaţiului lor.  Ideea uniformizantă că toata lumea vrea bani este un semn de goliciune intelectuala.

-----------------------------------------------------------------------------------

Omul este ca spicul de grâu; cu cat este mai ţanţoş, cu atât este mai sec. (Montaigne)

-----------------------------------------------------------------------------------

Orice femeie este tentată să-l ierte pe bărbatul care a forţat o ocazie, dau nu-l iartă niciodată pe cel care a scapăt-o.

-----------------------------------------------------------------------------------

Muntele se aseamănă cu omul, cu deosebirea că prin munte pământul se înaltă spre cer, în timp ce prin om cerul a coborât pe pământ.

-----------------------------------------------------------------------------------

Master (stăpân) vine de la mast (stâlp, catarg), ceea ce stă vertical pe puntea corăbiei, cel de care marinarii se agata pe timp de furtuna. Master nu este deci stăpânul care te oprima ci cel pe care te bizui în caz de nevoie. Cel care inspira încredere.

-----------------------------------------------------------------------------------

Frumuseţea este superficiala; urâţenia nu.

-----------------------------------------------------------------------------------

Gheţarii se plâng de scufundarea Titanicului.

-----------------------------------------------------------------------------------

Criticii se ocupa de mucii din batista Desdemonei. (Mircea Dinescu)

-----------------------------------------------------------------------------------

Am avut privilegiul să asist la ascensiunea şi decăderea sistemului socialist în România. La început, sistemul era doar un concept teoretic susţinut printr-o propaganda acerba. Primele acţiuni organizatorice s-au efectuat de oameni conştiincioşi. Conştiinciozitatea lor venea insa din educata primita gratie sistemului capitalist în care se formaseră. Odată cu dezvoltarea sistemului socialist real, s-a impus “omul de tip nou” iar sistemul s-a prăbuşit.

In timpul regimului Iliescu sistemul socialist a ajuns la paroxism. A atins apogeul. Preocuparea, fie şi teoretica, pentru sistem a fost zero, iar corupţia +infinit.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nu putem aprecia talentul unui viitor scriitor după modul în care caligrafiază în cursul primar.

-----------------------------------------------------------------------------------

In Creştinism Dumnezeu este blând (la fel şi Iisus) şi recomanda oamenilor să se străduiască să fie asemeni Lui.

-----------------------------------------------------------------------------------

Întreprinzător este cel care acolo unde lumea vede un zid, el vede o poarta.

-----------------------------------------------------------------------------------

Daca sunt puse pe talerele unei balanţe calităţile şi defectele lui X, calităţile urcă foarte sus.

-----------------------------------------------------------------------------------

Societatea, în dorinţa ei de autoperfecţionare, a înfiinţat instituţii specializate pentru cele mai uzuale activităţi: poliţie, salubritate, justiţie, etc. Instituţionalizarea principalelor activităţi este, de altfel, trăsătura caracteristica a statului modern. Ca mai peste tot insa, oamenii reuşesc prin exagerare să distrugă orice idee, iniţial buna. Societatea s-a instituţionalizat pe ea însăşi şi a născocit statul ca instituţie. Paradoxul este perfect.

-----------------------------------------------------------------------------------

Orice instituţie, prin natura ei, este construita să rezolve probleme determinate, aprioric stabilite. Niciodată ea nu rezolva probleme noi. Societatea este cea care îşi stabileste sarcinile şi limitele.

-----------------------------------------------------------------------------------

Hitler era vegetarian?

-----------------------------------------------------------------------------------

Activist PCR cu pedigri de taranist, fiindca a avut un unchi raposat la Canal. (Mircea Dinescu)

-----------------------------------------------------------------------------------

O economie puternica acopera gafele politice ale politicienilor şi determina populatia să munceasca serios. O economie slaba face ca în sanul populatiei să apara tendinte centrifuge, oamenii nu au motivatia muncii şi gafele politicienilor adancesc prapastia şi acceleraza caderea.

-----------------------------------------------------------------------------------

California nu este o zona binecuvantata de Dzeu ci de oameni, pentru că ea este de fapt semidesertica dar, cu apa adusa din munti de catre oameni, capata un climat de invidiat.

-----------------------------------------------------------------------------------

Artistul îşi propune mai întâi că opera pe care o va realiza sa-l exprime, ca prin ea să se preprezinte pe sine.

Cand ea, opera, este expusa, constata că nu-l reprezinta decât într-o prea mica masura, ca el are mult mai multe de spus, ca de la opera realizata şi pana la idealul lui mi e foarte mult. Opera nu verbeste deci suficient despre sine, deci nu-l caracterizeaza.

Vine insa criticul care, plecand de la opera, declara ca aceasta il reprezinta pe artist. Iata deci un paradox tipic cultural. Criticul pretinde ca il caracterizeaza pe artist după ceva ce artistul insusi considera ca nu-i este caracteristic.

-----------------------------------------------------------------------------------

Platon ajuns la noi este unul adaptat la imperativele teologiei care l-a preluat.

-----------------------------------------------------------------------------------

Candva am stat cca 2 saptamani într-o mica statiune balneo-climaterica (Buzias, parca). Am fost un personaj foarte oarecare, probabil simpatic pentru unii şi sigur antipatic pentru cei mai multi. Totul pana în ziua plecarii cand, brusc, am devenit o persoana importanta pentru toti care care m-au vazut carand un sevalet pe scurtul drum de la hotel pana la masina din parcare. Atunci mai multe babe exclamau pline de admiratie: “e pictor”. Un biet ingineras, fie el şi specialist în ceva ce lumea tot nu prea intelege, era de-a-dreptul neinsemnat.

-----------------------------------------------------------------------------------

Dumnezeu nu este clar definit în nici o religie. Mai mult chiar, unele religii interzic orice incercare de reprezentare sau de definire în termeni concreti. Ateii îşi declara deci pozita fata de ceve nedefinit. Ceva definit vis-a-vis de ceva ce nu e definit, care-va-sa-zica ca nu exista.

-----------------------------------------------------------------------------------

Cea mai grava boala este lipsa de afectiune.

-----------------------------------------------------------------------------------

Proslavirea prostiei: fericiti cei saraci cu duhul caci a lor va fi imparatia cerurilor.

-----------------------------------------------------------------------------------

Cautarea Sfantului Graal simbolizeaza capacitatea de a pune intrebari asupra sensuli vietii de a cauta adevarul.

-----------------------------------------------------------------------------------

Adevarul este simplu şi infinit, de aceea nu raspunsul stimuleaza evolutia umana, ci cautarea lui perpetua.

-----------------------------------------------------------------------------------

Marile adevaruri sunt simple dar infinite în compexitatea lor.

-----------------------------------------------------------------------------------

Constat la un cunoscut un comportament mai greu admisibil dar, dat fiind circumstantele, sunt tentat sa-l iert şi să accept situatia ca atare. Altadata, constat ca alta persoana ca, din cu totul alte motive. se comporta în mod asemanator. Cum scena se repeta, logica ma obliga să notez ca un  asemenea comportament este normal, cel putin pentru acest mediu, chiar daca mie mi se pare ciudat. Rezulta ca inadaptatul sunt eu. Conceptia mea nu este, sau nu mai este, conforma cu realitatea.

-----------------------------------------------------------------------------------

Credinta oricarua dintre noi este o problema personala.

-----------------------------------------------------------------------------------

Istoria în general şi istoria civilizatiilor în special, nu poate fi separata de religiile lor. Religia este parte componenta a fiecarei civilizatii.

-----------------------------------------------------------------------------------

Japonezii cred ca daca procreaza sub aurora boreala, copiii vor deveni talentati. În acest scop ei calatoresc sute şi mii de kilometri. Ideea domonstreaza ca sunt procupati de viitor. Procrearea este un act cugetat şi nu soar un efect al unui instinct biologic.

-----------------------------------------------------------------------------------

Se face des asocierea dintre omul modern şi Crestinism, atribuind Crestinismului evolutia Europei. Cred ca, dimpotriva, Crestinismul a impins religia dincolo de limitele acceptabile, facand-o mai întâi religie de stat, apoi de suprastat. Depasind limitele a fost inlaturata prin Renastere. Deci Renasterea este cea care a transformat Europa în ceea ce este şi nu Evul Mediu. Este Renasterea o religie? Daca da, cum se defineste?

-----------------------------------------------------------------------------------

Prosperitatea economiei poate fi premiza aparitei domocratiei. Invers nu. Lipsa prosperitatii nu va produce democratie ci haos.

Democratia singura nu produce prosperitate.

Numai o autoritate bine intentionata produce prosperitate, care prosperitate poate crea cadrul pentru aparitia democratiei.

-----------------------------------------------------------------------------------

Intr-un filmulet documentar, un aviator american ce haladuia prin Africa centrala afirma ca acolo este foarte greu să obtii o aprobare. Dar daca iti faci interesul fără aprobare, gresala este usor iertata daca esti prins, iar cu unul sau doi dolari devii cel mai bun prieten al reprezentantilor autoritatilor. şi la noi e aprope la fel, dau pentru mult mai multi dolari.

-----------------------------------------------------------------------------------

Pentru realizarea Reformei în Romania, unii cer elaborare unui program coerent  de restructurare, recalficare, etc. Dar program inseamna centralism, economie planificata, etc. Un program centralizat de descentralizare,

-----------------------------------------------------------------------------------

Schismele din orice biserica s-au produs din motive politice, fără justificari doctrinare. Ulterior au aparut diferentieri  de ritual, ceea ce le face azi să para diferite, şi mult mai tarziu, daca au aparut, au fost diferentierele doctrinare.

-----------------------------------------------------------------------------------

In aparenta,  sudistii din America, au fost mai blanzi pentru ca nu i-au masacrat pe bastinasi. ci s-au amestecat cu ei. În realitate au fost mai parsivi. Au reintrodus sclavia, pe care Europa o abandonase de peste 1000 ani.

-----------------------------------------------------------------------------------

Evolutia diferita a Americilor este datorata faptului ca yankeii erau liberi, în timp ce spaniolii erau doar functionari, reprezentanti ai regelui.

-----------------------------------------------------------------------------------

Oamenii sunt educati în traditia locala, incepand cu basmele copilariei.

Ceea ce poate fi modificat este deci traditia. Imixiunea fortata produce dezordine, razboaie.

-----------------------------------------------------------------------------------

Orice credinta în clipa în care se institutionalizeza devine sau afacere, sau politica, sau escrocherie, sau toate la un loc.

-----------------------------------------------------------------------------------

dominus = domn, stapan, gazda, conducator

-----------------------------------------------------------------------------------

Lui Dinicu Golescu I s-a refuzat accesul într-un spital de nebuni din Viena din cauza vesmintelor turcesti pe care le purta.

-----------------------------------------------------------------------------------

Foaie verde de Paris.

-----------------------------------------------------------------------------------

Titulescu: cand am intrat în politica mi-am propus ca în fiecare dimineata să mananc o broasca raiosa.

-----------------------------------------------------------------------------------

Biblia: prima istorie scrisa, prima doctrina scrisa.

Primele culturi erau orale şi folclorice.

Cultura medievala este scrisa manual. Posta a facilitat culturile scrise.

Tiparul a facilitat Protestantismul. Cultura occidentala este cultura tiparului

TV-ul este cultura actuala.

Internetul poate fi cultura viitorului

-----------------------------------------------------------------------------------

America - civilizatie rurala

-----------------------------------------------------------------------------------

Civilizatia nu conduce în mod necesar la cresterea gradului de desteptaciune. Am aflat recent ca o societate de asigurari Engleza se ocupa de rapiri şi violuri efectuate de catre extraterestri. În Romania un astfel de anunt are doar efect umoristic. În mod cert, nimeni nu ar da un leu pentru asa ceva. În Anglia totusi se spera. Nu sunt romanii mai destepti. să fie progresul doar o deversificare a modalitatilor de atragere şi dirijare a prostiei?

-----------------------------------------------------------------------------------

- Buddhismul propovaduieste asceza care ii duce la Nirvana;

- Evreii fac un pas inainte fata de Baal; renunta la adorarea idolilor, prostitutie sacra, sacrificarea animalelor, dansuri orgiastice, ceremonii de fertilitate agrara, etc., dau nu se ridica la asceza buddhistilor. Ca “popor ales”, ei evita lupta cu dusmanii (se eschiveaza). Pentru evrei nu statul conteaza ci poporul. Religia i-a invatat să sufere, să accepte umilinta.

- Crestinismul preia ideea de Dzeu (monoteism) dar renunta la ideea de popor ales pentru va mesia deja a venit. Imprumuta insa ideea de viata de apoi, asemanatoare Buddhismului, deci asceza, care, impreuna cu umilinta il face accptabil din punct de vedere politic.

Daca în Ortodoxism religia foloseste ca argument în lupta impotriva paganilor, deci în defensiva, în catolicism ea devine doctrina politica ofensiva. Nu vad deosebiri esentiale intre catolicism şi mahomedanism.

-----------------------------------------------------------------------------------

Comunism în acceptiunea est-Europeana inseamna ca societate a fost condusa după un model mai mult asiatic decât european într-un dispret total pentru om şi valorile civilizatii, în timp ce democratisa vest-europeana inseamna exact contrariul.

-----------------------------------------------------------------------------------

In mentalitatea romanilor domina încă mitul conducatorului autoritar, al personalitatii. Basmele noastre sunt cu regi şi imparati. În America cultul regilor este absent. Ei sunt democrati prin nastere.

-----------------------------------------------------------------------------------

In Florenta exista case locuite de aceeasi familie de sute de ani.

-----------------------------------------------------------------------------------

Deplasarea unei turme do oi nu se face prin translatarea instantanee a oilor din locul de plecare în cel de sosire, ci prin dirijarea lor pas cu pas, dinspre extremitati, prin miscari lente, locale, aproape insesisabile la nivelul turmei.

Tot astfel se conduce şi societatea.

De aceea psihologia ciobanilor este mai adecvata politicienilor.

-----------------------------------------------------------------------------------

In tinerete corpul este motorul. El ne impinge în tot felul de actiuni.

La batranete capul este motorul iar corpul devine balast ce franeaza avantul creierului.

-----------------------------------------------------------------------------------

Cine crede ca America din filmele cu gangsteri sau a celor Hollywoodiene este reala, comite aceeasi greseala pe care ar face-o un american imaginandu-si ca visul de aur al oricarui roman ar fi comunismul.

-----------------------------------------------------------------------------------

Muzica este limbajul sentimentelor.

Vorbirea este limbajul ratiunii.

-----------------------------------------------------------------------------------

Biserica ortodoxa are în centrul iconostasului invierea, în timp ce biserica catolica are în altar rastignirea.

-----------------------------------------------------------------------------------

Romania = Bizant după Bizant

-----------------------------------------------------------------------------------

Chinina (scoarta arborilor de chinina) era cunoscuta în Peru. A fost descoprita de calugarii iezuiti şi raspandita ca “pudra iezuitilor”.

1/3 din populatia globului este expusa. 2-4 milioane de oameni mor într-un an de paludism (malarie).

Francezii izoleaza chimic substanta activa

Olandezii cultiva în Iawa arborele de chinina şi furnizeaza 9/10 din productia mondiala de chinina. Este una dintre cheile dezvoltarii imperului colonial Olandez.

In paludism s-a cunoscut antidotul (chinina) inainte de cauza bolii. Abea în 1880 se descopera parazitul responsabil de paludism.

-----------------------------------------------------------------------------------

Zbor în bataia sagetii avanseaza ideea ca tinta  este aleasa dinainte. Zborul este doar parcurgerea drumului deja ales. Dar este el oare cel bun? Este, spre exemplu suficient sa-l citesti pe Platon pentru a cunoaste gandirea politica a aniticilor? Platon furnizeaza doar un model. Dar mai exista Aristotel, Seneca, etc., etc. Este practic imposibil sa-i citesti pe toti. Suntem oricum victimele prelucrarilor ulterioare. Nici macar limba originala nu ne mai este accesibila pentru ca sensurile oricarei limbi se schimba în timp. Cateva bune sinteze, de orientari diferite, insotite de verificari selective prin lectura surselor, vor permite formarea unei opinii proprii mai cuprinzatoare şi mai obiective.

-----------------------------------------------------------------------------------

In limba romana, lucrurile de curand inventate sunt definite prin cuvinte noi, de regula importate din limbi straine. Din acest motiv, ne-am obisnuit ca orice cuvant să aiba un domeniu de aplicatie precis.

In engleza, obiectul nou este definit printr-un cuvant vechi, care primeste o nou nuanta. De exemplu, trust, inainte a insemna un grup de intreprinderi, insemna incredere, industry inseamna şi seriozitate etc. Pentru ei cuvantul este mai vag definit şi se nuanteaza în fraza în functie de context.

-----------------------------------------------------------------------------------

Daca un metalurgist ar citi mai multa istorie ar muri de ras. Noroc ca n-o face.  Daca insa un istoric ar avea mai multe notiuni de cultura generala autentica, inclusiv notiuni elementare de metalurgie, ar afla ca intre fier, fonta, otel, exista oarece diferente pe care s-ar cuveni să le cunoasca, pentru ca l-ar ajuta să inteleaga ca în evul meniu soldatii nu purtau sabii, pentru ca otelul nu se inventase inca, iar sabiile artizanale (de Damasc, etc.) erau rarisime şi costau o avere.

Cast iron = fonta inseamna în engleza fier aruncat, deseu.

-----------------------------------------------------------------------------------

German, englez, latin

- în limba germana verbul se pune la sfarsit. Ca un om organizat ce este, neamtul aduna toate cuvintele şi numai după ce totul este pregatit lanseaza actiunea.

- în engleza, mai întâi este subiectul. Imediat după subiect vine predicatul. Ca orice om activ, englezul trece imediat la actiune. Asupra cui se resfrange actiunea şi care vor fi consecintele este mai putin important. Ele urmeaza să se precizeze, daca va mai fi cazul. El întâi spune “I love” şi numai ulterior indica cine este fericita persoana: “you”.

- în limbile latine problema este abordata relational. Mai întâi cele doua elemente ale relatiei şi apoi ce se intampla cu ele: “eu te” urmat de “iubesc”.

Altceva, nu?

-----------------------------------------------------------------------------------

Oamenii nu accepta ideea ca, după moarte, nu ramane nimic din toata stradania lor de o viata. Ca trupul lor se descompune este o realitate pe cat de evidenta pe atat de descurajatoare. De aceea au nascocit ceva transcedental vietii, care să le refaca cat de cat moralul. Aprioric, sa-i spunem acelui ceva suflet. El raspunde la intrebarea ce este viata şi da şi un mod de intrebuintare vietii cu care tot am fost dotati. Diferenta intre diferitele religii consta tocmai în modul în care a fost imaginat sufletul.

 

Intr-o prima categorie se afla religiile în care sufletul este conceput ca fiind unic, universal. Dintr-un motiv oarecare - diferit de la o religie la alta, dar intotdeauna negativ - din sufletul universal se desprinde o particica ce devine prizoniera a unui trup. după moartea trupului ea se va reintegra sufletului universal. Ceva mai nuantate, unele religii din aceasta categorie, atribuie vietii un scop: sufletul individului - parte decazuta a sufletului unic - se va putea reintegra sufletului universal după mai multe reaincarnari şi cu conditia purificarii sale succesive. Viata deci nu poate fi petrecuta oricum; este nevoie de un efort de vointa pentru ca, cel putin la reincarnarea viitoare, sufletul să avanseza un pas pe drumul purificarii ce duce în final la rintegrare.

 

In a doua categorie de religii, sufletul este imaginat ca fiind individual. În cele mai simpliste, el se reincarnează succesiv în diferite trupuri dar fără  un obiectiv anume, fără  evoluţie. În cele mai avansate, el se reincarnează pana ce, prin purificare intra într-o categorie superioară de fericiţi (asemeni zeilor), unde rămâne veşnic dacă, dintr-o greşeala personala, nu decad iarăşi într-un suflet întrupat, deci prizonier al unui trup. Religia creştină simplifica lucrurile: nu exista reincarnare, ci doar doua faze, viata de aici şi cea de apoi. După moarte sufletele oamenilor vor intra în Rai sau Iad, în funcţie de comportament.

 

In orice religie, trupul este balast.

-----------------------------------------------------------------------------------

C. Noica face observaţia ca tinerii mai puţin dotaţi fizic (prea graşi, prea slabi, bolnăvicioşi, etc.) sunt mai buni pentru filozofie. (f. Liiceanu, Jurnalul de la Păltiniş). Observaţia este mai mult decât superficiala pentru un filosof, chiar daca este făcuta la o şueta. Ca filosofii sunt mai slab dotaţi fizic este adevărat, dar asta nu dovedeşte ca cei dotaţi ar fi inapţi pentru filozofie. Dimpotrivă, statistica dovedeşte contrariul. Mai mult chiar, majoritatea oamenilor care s-au afirmat într-un domeniu au dovedit aptitudini şi în alte domenii. De cele mai multe ori fost doar o întâmplare ca au pornit pe un anume drum. Puteau la fel de bine să reuşească în multe alte domenii. Se întâmpla insa altceva.

 

Orice om mare a fost mai întâi copil. În timpul jocului cu ceilalţi copii, se produce o selectie deosebit de dura pentru ca, în general, copii nu iarta. Cei mai putin apti pentru joc sunt imediat penalizati de catre cei mai buni, penalizare mergand pana la marginalizare şi eliminare. Respinsi de la jocul colectiv, ei îşi gasesc satisfactii în activitati individuale. Cu timpul, capata oarecare abilitate oricum mai multa decât ceilalti. Scoala le da prilejul de a-si satisface orgoliul ranit. Ei devin astfel mai silitori. Unii raman cu jocul, altii cu invatatura. Cu timpul, diferentele se accentueaza si, de data aceasta, ei devin rai şi exclusivisti fata de ceilalti.

 

Viata i-a selectionat, dar asta nu inseamna ca cei dotati fizic nu sunt la fel de dotati şi intelectual. Dimpotriva, considerente logice indreptatesc ideea ca deficientele biologice evidente în aspectul fizic sunt probabil prezente şi în organele mai putin vizible din exterior, deci cele inteletuale, dar ele sunt acoperite de un praf de eruditie.

 

O buna educatie poate face dintr-un copil bine dotat fizic un filosof cu adevarat bine dotat intelectual.

-----------------------------------------------------------------------------------

A fi (sau a nu fi) avocatul diavolului.

-----------------------------------------------------------------------------------

La Iasi trambaiul 3 face legatura dintre gara şi cimitir; cele doua directii intre care iesanul poate opta.

-----------------------------------------------------------------------------------

Daca v-as intreba, probabil ca cei mai multi dintre d-voastra ati raspunde ca sunteti credinciosi, dar pot eu să stiu cat de credinciosi sunteti? Este posibil ca unii să fie nesinceri. Ca să nu risc, pot pleca de la premiza ca sunteti cu totii necredinciosi. Cei cu adevarat credinciosi ma vor ierta, pentru ca asa este crestineste, să ierti, iar ceilalti vor simti ca vorbesc pe limba lor. Deci să aplicam metoda stiintifica şi să pornim de la ceea ce stim, şi să privim în jur pentru ca să vedem ce putem afla. Inainte de a privi în sus, să ne uitam putin mai întâi în jos. E mai sigur. Ce stim? Chimia ne spune ca orice substanta este formata din atomi, iar fizica atomica ca acestia sunt formati din particule din ce în ce mai mici, care particule se rotesc unele în jurul altora, şi asa mai departe. Doamne fereste să le abati din traiectoria lor. Iese o bomba de toata frumusetea.

 

Sa privim acum şi în sus. Ce aflam? Planete, sori, stele, nebuloase, etc. În ultima instanta tot niste corpuri, dar mai mari, ce se rotesc unele în jurul altora. Încă n-am reusit se le modificam traiectoriile, dar nu lipseste mult.

 

Ciudata asemanare intre infinitul mic şi infinitul mare. Iar intre ele o lume, a noastra, plina de viata, mistere, pasiuni şi intrebari.

 

Eu sunt programator. Calculatoarele şi programarea sunt cele mai simple lucruri din lume .............. Complexitatea consta în organizare, în agregarea elementelor pe nivele din ce în ce mai inalte.....

Da, lumea noastra este compusa din atomi, electroni, neutroni, etc., foarte puternic organizati. .......

 

Poate ca fiecare dintre noi suntem un D-zeu pentru ficatul nostru, iar atomii ce-l compun se intreaba ce am vrut să le spunem cand am baut un pahar de lapte sau de alcool......

-----------------------------------------------------------------------------------

Fabula cu orbii care au incercat să afle cum e un elefant pipaind fiecare diferite parti ale lui. Opiniile lor erau diferte, în functie de ceea ce pipaisera.

-----------------------------------------------------------------------------------

O inima de piatra nu bate.

-----------------------------------------------------------------------------------

Idea initiala a protestantismului a fost readucerea bisericii catolice pe fagasul normal, după politizarea ei anterioara. Ei au tradus Biblia în limbile popoarelor, tocmai pentru a o face inteleasa. Rolul preotilor este legatura dintre biblie şi popor. De aceea, ideea neoprotestantilor ca ei sunt adeptii bibliei originale este o prostie ignoranta. Numai savantii au calitatea să ne aduca din cand în cand la original, asa cum procedeaza filologii în limba. Limba ca atare este dinamica. Credinta la fel. Biserica ar trebui şi ea să tina seama de realitate. Pretextul abaterii de la Biblie este o prostie. Greselili preotimii şi ritualul din biserici pot fi condamnate.

Faptul ca niste ingoranti vor să vorbeasca despre adevarata semnificatie a unui text pe care nici nu’l stiu citi în original, nu dovedeste decât ignoranta lor proprie. Ei nu au inteles nici macar sensul protestantismului. Pe cel al Bibliei nu-l vor intelege niciodata pentru ca nu au clasa intelectuala necesara.

------------------------------------------------------------------------------------

Praful de pusca a fost inventat în 1280.

------------------------------------------------------------------------------------

1743 - 1794 A.L. Lavoisier

1711 - 1765 M.V. Lomonosov

1776 - 1856 A. Avogadro

1869 D.I. Mendeleev - Legea periodicitatii elementelor chimice

------------------------------------------------------------------------------------

Istoria fierului

Aurul nativ a fost primul metal cunoscut de om. A urmat argintul şi cuprul.

Fierul meteoric.

Fierul din minereu era obtinut ca o zgura. El era prelucrat prin forjare.

1400 - 1000 ien - Hallstad - Austria

Secolul 5 ien - La Tene - Elvetia

1538 grade Celsiul - temperatura de topire a fierului. Ea nu a putut fi atinsa decât în cuptoare inalte. Secolul 14 - prima forja cu foale  actionata hidraulic - Burgundia (Franta). Ea a permis obtinerea fierului lichid.

1778 - 1889 Razboaiele dintre Franta şi Germania vizau bazinul Rinului, bogat în fier

1740 afinare

1784 pudlaj

1855  englezul Henry Bessemer a inventat procedeul de elaborare a otelului lichid în converizor. El permite difuzia carbonului în toata masa metalului, deci fabricarea obiectelor mari, nu numai lame subtiri.

1878 - Imbunatatirea Tomas (captuseala de dolomit) a permis eliminarea fosforului.

------------------------------------------------------------------------------------

Grecia

Istoria poporului grec incepe prin patrunderea în Peninsula Bacanica a populatiei vorbind protogreaca, în mileniul II ien.

Grecii nu si-au spus nicicand greci, acesta fiind un nume ce le-a fost dat de catre romani. Ei si-au spus aheeni. Termenul Hellas desemna litoralul Marii Negre, Marea Egee şi partea rasariteana a Marii Mediterane. Aceasta constiinta a unei culturi comune a facut ca numele de elen să fie mai degraba simbolul unei civilizatii, decât să reprezinte un neam.

Mitul lupei dintre om şi zeu.

Proza lui Herodot apartine unei epoci cand oamenii vorbeau pentru a să face intelesi, nu pentru a atrage atentia asupra lor.

------------------------------------------------------------------------------------

Cugetari grecesti

Noaptea, dragostea şi vinul sunt pricini de mari necazuri.

Nestiinta atrage indrazneala, iar chibzuinta sovaiala.

Cand unui om ii merge rau, prietenii dispar.

Lenesii sunt mereu în sarbatoare.

E destul să latre un caine ca latra şi ceilalti.

Limba rea este mai ascutita decât varful sabiei.

Gunoi la gunoi trage.

Darurile dusmanului nu sunt daruri, şi nici nu aduc folos.

Pragul este oglinda casei.

Exista un moment prielnic pentru orice lucru.

Piatra ce se rostogoleste nu prinde muschi.

Prostul sufla zgomotos, dar forta lui e mica.

Sa nu judeci inainte de a asculta pe amandoi impricinatii.

Sabia raneste trupul, iar vorba mintea.

Omul nepedepsit nu se educa.

Cand te afli intre lupi e musai să urli ca ei.

La manie nu dezvalui secretele.

Soarta nu-i ajuta pe cei lipsiti de curaj.

In tovarasia oamenilor intelepti, vei ajunge tu insuti intelept.

Ezitarea e dusmanul increderii.

Nu-ti este ingaduit să te revolti impotriva adevarullui. - Platon

Prima calitate a stilului este claritatea - Aristotel

Niciodata n-ai să gasesti într-o mocirla apa limpede de baut - Eschil

Binele este esential, iar raul accidental - Platon

Un mormant scump este imaginea unei averi prefacute în piatra - Anaxagoras

Cand n-ai bani s-a zis cu originea nobila - Euripide

Ceea ce ai semanat, aceea ai cules - Aristotel

Capitanul destoinic se vede pe timpul furtunii.

Cultura este un al doilea soare pentru oamenii invatati - Heraclit

Daca nu spargi coaja nu poti ajunge la miez.

Cunoaste-te pe tine insuti.

Asa cum vorbesti, tot asa ti se va raspunde - Homer

Dorinta arzatoare pentru un lucru face sufletul orb pentru orice altceva - Democrit

Iubim cu mai multa placere pe cel caruia ii dam decât pe cel de la care primim - Constantin Tsatsos

Ceea ce este just sau injjust nu exista de la natura, ci prin conventie.

Nu trebuie să te aperi numai de faptele dusmanului, ci şi de intentiile sale.

Nimeni nu este fericit după propria-i parere - Menandru

Dintr-o lupta mica nu rezulta o glorie mare - Sofocle

Greseala este necunoasterea a ceea ce este mai bine - Democrit

Calea spre adevar este presarata cu erori. Cine nu cade în ele, nu le pipaie, nu lupta cu ele şi nu le inlatura pana la urma cu propriile sale forte, nu ajunge la adevar - Constantin Tsatsos

Este mai bine să provoci invidie decât mila - Pindar

Ceea ce a fost bine inceput ajunge la bun sfarsit - Sofocle

Trebuie să cultivam mult gandirea, nu bogatia de cunostinte - Democrit

Radacinile invataturii sunt amare, der roadele ei sunt dulci.

Cand e vorba de forta, legea nu mai are nici o putere - Menandru

Este mai bine să dai peste corbi decât peste lingusitori, fiindca cei dintai te mananca după ce ai murit, iar ceilalti te mananca de viu - Antisthenes

Cand un zeu ii pune omului gand rau, mai întâi ii rataceste mintea - Sofocle

Poporul va ispasi faptele necugetate ale conducatorilor - Hesiod

Pe prieten chiama-l la masa, dar pe dusman nu-l lasa să vina - Hesiod

Foamea nu o astamperi cu promisiuni - Menandru

Invata întâi să asculti şi după aceea să comanzi.

E mai bine să esuezi în conditii onorabile, decât să reusesti prin frauda - Sofocle

Fii atent la ceea ce spun dusmanii, caci ei cei dintai iti descopera greselili.

Stiinta ne-o da contactul cu lucrurile, intelepciunea ne-o distanta fata de acestea - Constantin Tsatsos

Tacerea este un consimtamant - Euripide

Nimic nu apare din ceea ce nu exista - Epicur

Tot ce se naste e pieritor - Xenofan

Lumea e ca o scena, viata un act; ai venit, ai vazut, ai plecat - Democrit

Platon compara viata cu jocul de zaruri, la care arunci cum iti convine,  iar după ce ai aruncat, trebuie să te folosesti bine de ceea ce a cazut - Plutarh

---------------------------------------------------------------------------------

Prefer sa-mi modelez spiritul decât sa-l mobilez. - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Arcasul care depaseste tinta e ca şi care n-o ajunge - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Uciderea e mai curand o fapta a temerii decât a curajului - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

E usor să cladesti pe temelii existanta - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Una e predicatorul şi alta predica - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Nu tot ce se clatina cada - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Cel care nu si-a intocmit viata în baza unui anume scop ii este cu neputinta sa-si dramuiasca faptele în amanunt - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Lucrurile despre care se stie cel mai putin sunt cele mai potrivite să fie zeificate - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Nimanui ni ii e rau timp indelungat decât din vina să - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Cel mai prost om din lume socoteste ca intelege lucrurile la fel de bine ca şi cel mai istet - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Daca nu vrei să te pomenesti cu mai multa prostie, se cuvine să ai putina nebunie - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Prietenia se hraneste din comuncarea de idei - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Un excelent mijloc de a castiga inima şi vointa altcuiva este să te supui şi să te incredintezi aceluia - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Adeseori am vazut oameni mojici din prea multa politete şi suparatori din curtenie - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Nu spanzuratul e cel indreptat, ci ceilalti prin el - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Suntem unicul animal care, în actiunile sale firesti, trebuie să se ascunda de semenii sai - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Gandurile noastre dau gres fiindca nu au o tinta precisa - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Nevoia este o invatatoare violenta - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Moartea e într-adevar capatul vietii, dar nu scopul ei - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Memoria excelenta adesea merge mana în mana cu judecata slaba - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Lumea nu-i decât o scoala a cautarii - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

De moment ce filozofia nu a stiut să gaseasca nici o cale valabila pentru toti catre linistea [launtrica], fiecare s-o caute de unul singur - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Nu exista judecata omeneasca, oricat de incordata, care să nu atipeasca din cand în cand - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Ceea ce nu vad dintr-o ochire, vad cu atat mai putin incapatanandu-ma - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Ca să indrepti lemnul stramb, il strambi invers - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Pe cel mai inalt tron al lumii, nu stam decât tot pe sezut - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Cine nu traieste deloc pentru altul, nu traieste catusi de putin pentru sine - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Nu nebuniile noastre ma fac să rad, ci cuminteniile - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Fiecare se simte bine sau rau, după cum crede - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Cand sunt contrazis, mi se trezeste atentia şi nu mania - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Intotdeauna caut sa-i indrum pe cei cu care discut catre lucrurile pe care ei le stiu cel mai bine - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Cate condamnari n-am vazut mai condamnabile decât faptele incriminate - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Celui care n-are intregul concept în minte ii este cu neputinta să imbine partile - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Ni se par ale noastre ideile nascute din bunul simt al altora - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Imi pare suspect orice chip incruntat - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Primim sfaturile şi preceptele adevarului ca şi cand ar fi adresate color multi şi noua nicidata - Montaigne

--------------------------------------------------------------------------------

Cei absenti sunt asasinati prin barfa (Les absents sont assassines a coups de langue) - Scarron

-------------------------------------------------

Cei absenti nu au nicidata dreptate (Les absent ont toujours tort) Destouches

-------------------------------------------------

Cand doi oameni care gandesc sunt de acord fără sa se fi inteles dinainte, este de presupus ca au dreptate (Quand deux personnes qui pensent sont d’accord sans s’etre donne le mot, il y a beaucoup a parier qu’elles ont raison) Voltaire

-------------------------------------------------

Adevarul e ca roua cerului: ca sa-l pastrezi curat, trebuie sa-l aduni într-un  vas curat. (La verite est comme la rosee du ciel: pour la concerver pure, il faut la recueillir dans un vase pur)

-------------------------------------------------

Ceea ce este adevarat la lumina lampii nu este intotdeauna adevarat la lumina soarelui (Ce qui est vrai a la lampe n’est pas toujours vrai au soleil)

-------------------------------------------------

II iubim intotdeauna pe cei ce ne admira, dar nu-i iubim intotdeauna pe cei pe care-i admiram (Nous aimons toujours ceux qui nous admirent, et nous n’aimons pas toujours ceux que nous admirons) La Rochefoucauld

-------------------------------------------------

Un imperiu intemeiat prin forta armata are nevoie de forta armata pentru a se mentine (Un empire fonde par les armes a besoin de se soutenir per les armes) Montesquieu

-------------------------------------------------

Cand uitam de artist privindu-i tabloul, nu este oare cel mai mare elogiu pe care il putem aduce artistului? (Lorsque nous oublions l’artiste en regardant son tableau, n’est-ce pas le plus grand eloge que nous puissions faire de l’artiste?) Al. Dumas

-------------------------------------------------

Savantul generalizeaza, artistul individualizeaza (Le savant generalise, l’atiste individualise)

-------------------------------------------------

Nu luam cu noi decât binele pe care l-am facut (On n’emporte avex soi que le bien qu’on a fait) Saint-Lambert

-------------------------------------------------

Un om inteligent poate oricand să scoata dintr-un rau un bine neasteptat (Un homme de ressources peut toujours tirer d’un mal un bien inattendu) Drieu la Rochelle

-------------------------------------------------

Fii bland şi ingaduitor cu toata lumea, dar nu cu tine (Soyez doux et indulgent a tous; ne le soyez pas a vous-meme) J. Joubert

-------------------------------------------------

Nici saracia nu poate injosi sufletele tari, nici bogatia nu poate inalta sufletele josnice (Ni la pauvrete ne peut avilir les ames fortes, ni la richesse ne peut elever les ames basses) Vauvenargues

-------------------------------------------------

Criticul nu-si da seama ca atunci cand il judeca pe un autor, el insusi este judecat mai mult decât autorul (Le critique ne se rend pas compte que lorsqu’il juge un auteur, c’est lui-meme qui passe en jugement, plus que l’auteur)  Henry de Montherlant

-------------------------------------------------

Spune-mi cine te admira si-ti voi spune cine esti (Dis-moi qui t’admire et je te dirai qui tu es) Sainte-Beuve

-------------------------------------------------

Nu suntem curiosi decât pe masura culturii noastre (On n’est curieux qu’a proportion qu’on est instruit) Rousseau

-------------------------------------------------

Numa i oamenii mari au defecte mari (Il n’appartient qu’aux grands hommes d’avour de grands defauts)

-------------------------------------------------

Nu ne marturisim defectele mici decât pentru a-i convinge pe ceilalti ca nu avem defecte mare (Nous n’avouons de petits defauts   que pour persuader que nous n’en avons pas de grands)

-------------------------------------------------

Daca n-am avea defecte nu ne-ar face atata placere să le observam pe ale altora (Si nous n’avions point de defauts, nous ne prendrions pas tant de plaisir a en remarquer dans les autres) La Rochefoucauld

-------------------------------------------------

Acela care iti vorbeste despre defectele altora le vorbeste altora despre al tale (Celui qui t’entretient des defauts d’autrui entretient les autres des tiens) Diderot

-------------------------------------------------

Nu exista replica atat de usturatoare ca dispretul tacut (Il n’est replique şi piquante que le mepris silentieux) Montaigne

-------------------------------------------------

Rana se vindeca dar urma ramane (La blessure guerit, mais la marque reste)

-------------------------------------------------

A iubi nu inseamna a ne privi unul pe altul, ci a privi impreuna în aceasi directie (Aimer ce n’est point nous regarder l’un l’autre mais regarder ensemble dans la meme direction) Saint-Exupery

-------------------------------------------------

E mai greu să fii drept fata de tine insuti decât fata de altii (Il est plus difficile encore d’etre juste envers soi-meme qu’envers autrui) Andre Gide

-------------------------------------------------

Numai suferinta innobileaza ( Rien ne nous rend şi grands qu’une grande douleur) Alfred de Musset

-------------------------------------------------

Dusmanii nostri se apropie mai mult de adevar prin judecatile pe care le emit asupra noastra decât ne apropiem noi insine. ( Nos ennemis approchent plus de la verite dans les jugements qu’is font de nous, que nous n’en approchons nous-memes) La Rochefoucauld

-------------------------------------------------

Dusmaniile neintemeiate sunt şi cele mai indarjite ( Les inimities qui ne sont pas bien fondees sont les plus opiniatres) Cardinal de Retz

-------------------------------------------------

Educatia dezvolta facultatile dar nu le creaza ( L’education developpe les facultes, mais ne les cree pas) Voltaire

-------------------------------------------------

Nu suntem niciodata nici atat de fericiti şi nici atat de nefericiti pe cat ne imaginam (On n’est jamais şi heureux ni şi maleureuz qu’on s’imagine) La Rochefoucauld

-------------------------------------------------

Cand un filozof  iti raspunde, nu mai intelegi ce l-ai intrebat (Quand un philosophe nous repond, on ne comprend plus du tout ce qu’on lui avait demande) Andre Gide

-------------------------------------------------

Gelozia se naste odata cu dragostea, dar nu moare odata cu ea. (La jalousie nait avec l’amour; mais elle ne meurt pas toujours avec lui)

-------------------------------------------------

Ghinionul nu se indarjeste decât impotriva prostiei (La gigne ne s’acharne que sur la betise) Jules Renard

-------------------------------------------------

Nici un drum presarat cu flori nu duce la glorie (Aucun chemin de fleurs ne conduit a la gloire) La Fontaine

-------------------------------------------------

Nu trebuie să riscam să glumim decât cu oameni politicosi sau destepti (Il ne faut jamais hasarder la plaisanterie qu’avec des gens polis ou qui ont de l’esprit) La Bruyere

-------------------------------------------------

Ironia nu arde decât buruienile (L’ironie ne brule que les mauvaises herbes) Jules Renard

-------------------------------------------------

Adevarata istorie este cea a moravurilor, a legilor, a artelor, şi a progreselor spiritului uman (La veritable histoire est celle des moeurs, des lois, des arts et des progres de l’esprit humain) Voltaire

-------------------------------------------------

Dorinta de a sti se naste din indoiala (L’appetit de savoir nait du doute) Andre Gide

-------------------------------------------------

Cand indrazneala reuseste, n-o mai critica nimeni (Quand la temerite est heureuse, elle ne trouve plus de censeurs) Lesage

-------------------------------------------------

Smulgeti aripile unui fluture; ramane o omida. (Otez les ailes a un papillon; c’est une chenille) Chamfort

-------------------------------------------------

Mai bine să intelegi putin decât să intelegi gresit (Mieux vaut comprendre peu que comprendre mal) Anatole France

-------------------------------------------------

O stare promejdioasa: a crede ca intelegi (Un etat bien dangereux: croire comprendre) Paul Valery

-------------------------------------------------

Prostii vorbesc de trecut, inteleptii de prezent, nebunii de viitor (Les sots parlent du passe, les sages du present, les fous de l’avenir) Napoleon

-------------------------------------------------

Cine accepta jignirile le merita (Qui se laisse outrager merite qu’on l’outrage) Pierre Corneille

-------------------------------------------------

Nu asteptati judecata de apoi. Ea are loc în fiecare zi. (N’attendez pas le jugement dernier. Il a lieu tous les jours) Albert Camus

-------------------------------------------------

Putini oameni sunt destul de intelepti pentru a prefera critica ce le este folositoare, laudei care ii tradeaza (Peu de gens sont assez sages pour prefere le blame qui leur est utile a la louange qui les trahit) La Rochfoucauld

-------------------------------------------------

A lauda intotdeauna cu moderatie este un mare semn de mediocritate (C’est un grand signe de mediocrite de louer toujours moderement)

-------------------------------------------------

E cu neputiinta să devii foarte instruit daca nu citesti decât ceea ce iti place (Il est impossible de devenir tres instruit şi on ne lit que ce qui plait) J. Joubert

-------------------------------------------------

Pasarea din colivie nu stie ca nu stie să zoare (L’oiseau în cage ne sait pas qu’il ne sait pas voler) Jules renard

-------------------------------------------------

Lingusitorul traieste pe socoteala celui care-l asculta (Tout flatteur vit aux depens de celui qui l’ecoute) La Fontaine

Istoria unui popor este istoria culturii sale - Gabriel Liiceanu

----------------------------------------------------

Au murit popoarele toate care nu s-au ridicat prin cultura - Titu Maiorescu

-------------------------------------------------------

Nu tot ce se intampla în secol e istorie

--------------------------------------------------

Poprul chinez: zid asumat

Poporul evreu: zidul plangerii

Conditia lumii europene: lipsa totala de limita

Idee de G. Liiceanu

-----------------------------------------------

Romania - singura tara europeana deschisa cultural atat spre Orient cat şi spre Occident. G. Liiceanu

--------------------------------------------

La peste 70 de ani Rubinstein continua să facă game, asadar să transpire

---------------------------------------------------

Profesorii predau regula, nu exceptia.

-------------------------------------------

Domnule, nu ai talent. Poate ai geniu, dar la asa ceva nu ma pricep. Paul Valery

----------------------------------------

Orice problema rezolvata lasa un rest

---------------------------------------------

Cultura = forma suprema de igiena a mintii

------------------------------------------------------

Povestea lui Marquez:

Un inger inaripat cade, într-o zi de furtuna, în curtea unui taran. Este mai întâi adorat de intregul sat, devine apoi obiect de curiozitate (stapanul ograzii percepe taxa de vizitare) şi sfarseste, vidat de orice continut, în curtea gainilor, unde mintea taranului il repartizase pe temeiuri ornitologice.

--------------------------------

Daca unele popoare au avut sfinti sau intelepti, grecii au avut genii - Nietzsche

---------------------------------------------

A avea “cultura geniului” inseamna să poti recunoaste cu bucurie ceea ce iti este intangibil superior şi să accepti aceasta aparitie ca un prilej de ridicare mijlocita deasupra ta, deci nu cu insatisfactia ca altul se afla acolo, ci cu bucuria ca, laolalta cu el, poti ajunge şi tu. G Liiceanu

--------------------------

... îşi poarta cu el propria lui balada, acel “stati să va povestesc ceva”.

--------------------------

... să cuprind cuprinderea ce ma cuprinde.

---------------------------------------------

Fiecare dialog al lui Platon este o tentativa de prindere a Ideii; şi cu fiecare dialog, Socrate o scapa. “Parca am fi plecat la vanatoare de prepelite”, spune el în Euthydemos. Dar de ce ne scapa Ideea mereu? Pentru ca numai asa putem fi în conditia intelepciunii, a cautarii , a lui dao. Daca Platon ar fi gasit undeva Ideea, totul ar fi inghetat. Fluiditatea, sensul acesta al lui dao, al caii, e totul. Aceasta ”ad-urmecare” este cultura insasi. Altminteri, nici un raspuns nu e bun, daca inchide problema. Totul e ca Ideea să se afle mereu în fata ta. Daca ramane în urma ta, obtinem doar o tehnica în numele unei idei. Insa tot ce e bun în viata poarta în sine infinitul. G. Liiceanu

-----------------------------------------

Omul e ceea ce ramane din el după ce lumea din jur il desfiinteaza. G Liiceanu

--------------------------------------------------

Esecul e locul de unde te ridici pentru a merge mai departe. C. Noica

-------------------------------------------------

Secretar cultural: secreta cultura

-----------------------------------

Toti filozofii spun acelasi lucru. Dar daca spun acelasi lucru, de ce-l mai spun? Pentru ca fiecare il spune altfel, şi atunci el devine altceva. Poarta pe care intri conteaza. G. Liiceanu

----------------------------

... a intra în sinele largit, care inseamna a-l integra pe altul, fie el şi celalalt, adversarul G. Liiceanu

------------------------------------

Ce pacat e să lasi neculeasa mierea fiecarei zile.

-------------------------------------------

Lenin a fost autorul cinic al unei masinarii a mortii, pe care i-a lasat-o lui Stalin în perfecta stare de functionare.

--------------------------------

Cinci dintre cei opt lideri ai masacrelor din Cambodgia din 1975 erau francofoni, îşi facusera studiile în anii ‘50 în Franta şi ascultasera din gura lui Sartre teoria “violentei necesare.”

------------------------------------------

... asa cum calitatea unui trup depinde de calitatea hranei administrate, la fel, calitatea mintii atarna de hrana care ii este specifica ei.

-----------------------------------------------------

Simplificarea este în general privilegiul a doua categorii umane: a prostilor şi a geniilor. Prostul simplifica în imediat, geniul simplifica vazand departe. G. Liiceanu

-----------------------------------------

Invatati, invatati, invatati ..... din 45 de ani de comunism

---------------------------------------

... preferam să le imprumutam uratenia noastra decât să imitam frumusetea lor.

--------------------------------------

Hamlet este singurul care nu accepta ca ordinea lumii poate fi asezata pe minciuna şi crima

-----------------------------------

Cine contemple cu atentie lucruri neluate în seama, socotite insignifiante, efemere, acela are toate sansele să descopere esente. Al. Paleologu

---------------------------------------

Marile amuzamente sunt gratuite, fiind ale inteligentei. AL Paleologu

------------------------------

Rubiconul e un rau foarte mic; se trece pe nesimtite.

-------------------------------------------------

Facultatea primordiala a omului e fantezia. Goethe

-------------------------------------------------

Cine stie să linguseasca stie şi să defaimeze ( Qui sait flatter sait aussi calomnier) Napoleon

-------------------------------------------------

Spiritele mediocre condamna de obicei tot ceea ce le depaseste intelegerea (Les esprits mediocres condamnent d’ordinair tout ce qui passe leur portee) La Rochefoucauld

-------------------------------------------------

Mincinosul trebuie să aiba memorie buna (Il faut bonne memoire apres qu’on a menti) Pierre Corneille

-------------------------------------------------

Nu inveti pianul ascultand un virtuoz (On n’apprend pas le piano en ecoutant un virtuose) Alain

-------------------------------------------------

Fiecare îşi are naravul lui, la care se intoarce mereu (Chacun a son defaut ou toujours il revient) La Fonaine

-------------------------------------------------

...dintotdeauna, cei mici au suferit de pe urma prostiilor facute de cei mari (...de tout temps, les petits ont pati des sottises des grands) La Fontaine

-------------------------------------------------

Omul nu e decât o trestie, cea mai slaba din natura, dar e o trestie cugetatoare (L’homme n’est qu’un roseau, le plus faible de la nature, mais c’est un roseau pensant) Pascal

-------------------------------------------------

Nu-i putem corecta pe oameni dacat aratandu-i asa cum sunt (On ne peut corriger les hommes qu’en les faisant voir tels qu’ils sont) Beauvarchais

-------------------------------------------------

Un om este suma actelor sale, a ceea ce a facut, a ceea ce poate să faca. Nimic altceva (Un homme est la somme de ses actes, de ce qu’il a fait, de ce qu’il peut faire. Rien autre) Andre Malfaux

-------------------------------------------------

Prejudecata este o parere fără judecata (Le prejuge est une opinion sans jugement) Voltaire

-------------------------------------------------

Sa nu judecam oamenii din trecut după prejudecatile noastre de azi (Ne jugeons pas les hommes du passe selon nos prejuges d’aujoud’hui) Maurice Maeterlinck

-------------------------------------------------

Un prost gaseste intotdeauna pe unul şi mai prost care sa-l admire (Un sot truve toujours un plus sot que l’admire) Boileau

-------------------------------------------------

Deci asta e viata! Atunci mai vreau odata! Nietzsche

-------------------------------------------------------------

Avem momente cand totul ne reuseste. Nu trebuie să ne speriem; trece. (Il y a des moments ou tout reussit. Il ne faut pas s’effrayer; ca passe) Jules Renard

-------------------------------------------------

Victor Hugo era cunoscut la 18 ani, celebru la 27 şi ilustru la 35 de ani.

-------------------------------------------------

Nimic nu-i neinsemnat în nature. Un atom rezuma în el tot universul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Forta materiala esueaza în prezenta fortei spirituale. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Lumea materiala se bazeaza pe echilibru, lumea morala pe echitate. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Padurea, ce minunata orchestra! Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cele doua mari aripi care-l ajuta pe om să se inalte sunt gandirea şi iubirea. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Tot omul, de la inceput,

A intrebat mereu natura:

Abis! De ce sunt eu nascut? Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Omul nu-i decât o mana nesigura care tatoneaza în infinit. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Traiesc cu adevarat acei ce lupta. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Viata-i o gluma foarte serioasa. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Viata e o pietricica pe care o culege inteleptul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Copilul, desi tremura, nu se teme de nimic. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Copilul, floare ce nu stie ca-i iarna. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Copilul, fără sa stie, ne da sfaturi intelepte: el ne invata ce-i bunatatea, credinta, iubirea. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Tineretea este frumoasa, dar batranetea este mareata. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cei batrani merg incovoiati, caci intelepciunea este grea. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nimeni nu se poate sustrage umanitatii sale. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Umanitatea are doi poli: adevarul şi frumosul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Sa ne inclinam în fata omului care prin visare, meditatie, iubire devine maret. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Omul, fiinta pe care raul il trage în jos, dar pe care visul il inalta mereu spre stele. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nu-i greu să invingi, mai greu e să ramai mare. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Diamantul nu poate putrezi. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cand esti propriul tau prizonier nu mai scapi. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cea dintai justitie e constiinta omului. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Ii cunoastem viata, dar nu-i cunoastem sufletul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cristalul, chiar daca ar vrea să se pateze, tot n-ar reusi. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nu va grabiti să imbatraniti inainte de vreme. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Intelept este acela care stie la un moment dat să se aresteze pe sine insusi. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Chiar şi cel mai dur om devine bun în fata inocentei copilului. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Maret e cel ce stie să ierte. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cine nu este decât ingaduit nu prinde radacini. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A spera inseamna a te naste a doua oara. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Sa te salvezi tocmai prin ceea ce te-a pierdut, asta e mestesugul oamenilor tari. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cei care traiesc sunt cei se lupta. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cand dai inpoi nu stii niciodata unde poti ajunge. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

In fata imensitatii marii simti ca-ti cresc aripi. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Entuziasmul este fondul adevaratei intelepciuni. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Linistea inimii da calmul fetii. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Calmul da maiestate inteleptului. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Admiri mai ales ceea ce intelegi. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Inimile manate numai de ambitie sunt goale. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Dreptul naste datoria. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

La un mare om greselile ies mai bine în evidenta fiind mai mare contrastul cu restul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Este oare geniul constient intotdeauna de valoarea sa?  Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Pentru mari probleme trebuie mari oameni. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Corsica. O insula mica care a facut ca Franta să fie mare. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Oamenii sunt precum acel turtur de gheata pe care un arab l-a luat drept diamant; l-a tainuit cu grija în traista sa, dar cand sa-l caute, nu a mai gasit nici macar putina apa. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Dintr-un nevinovat pe care il lovesti poti face un bandit. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Trufia e punctul slab al eroilor. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cei rai invidiaza şi urasc; este felul lor de admira. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

In gura unei femei “nu” este fratele mai mare a lui “da” . Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Femeile frumoase cunt colivii în care stau inimile noastre prozoniere. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Patima este cu atat mai trainica cu cat nu are motiv să fie asa. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nu putea fi lovita în inima; locul necunoscut e greu de lovit. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A iubi inseamna a pluti. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A iubi aproape ca tine loc de a gandi. Iubirea este o inflacarata uitare a tot ce te inconjoara. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Ca lucru minunat, să fii iubit! Lucru şi mai minunat încă e să iubest! . Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Iubirea nu se opreste la jumatate de drum: sau te pierde, sau te mantuie. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Iubirea adevarata poate să sufere dar nu să moara. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cu puterea rasului nu e de glumit. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Fericirea a trecut repede prin viata mea. Am urmat-o. Si-am adormit în bratele ei. Cand m-am trezit, eram singur. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Fericirea este facuta din moderatie. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Uneori frica iti poate da multa abilitate. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nu-i deajuns ca oamenii să fie asociati; trebuie să fie şi sociabili. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Un poppor e gandire. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nu scriu decât cu o mana, dar lupt cu doua. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A face provine din a fi. Cum esti asa faci. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Progresul e scopul final. Idealul e calauza. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Sa indraznesti, acesta e pretul progresului. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Ceea ce este lupta în prezent este victorie în viitor. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Civilizatia uneste natiunile. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cei doi dusmani naturali ai civilizatiei: barbaria şi coruptia. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Revolutiile nu se nasc dintr-un accident, ci din necesitate. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Revolutia pare a fi creatia comuna a marilor evenimente şi a marilor personalitati, cand în realitatee nu este decât consecinta evenimentelor. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A-i dezaproba sau a-i condamna pe oameni din pricina revolutie este ca şi cum ai lauda sau ai trage la raspundere cifrele pentru totalul pe care-l dau. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Razboiul este un gropar care cere să fie bine platit. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Poti sa-ti schimbi parerea, niciodata principiile. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Orice corp îşi duce umbra, şi orice spirit indoiala lui. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Un proverb chinezesc spune: cand intinzi prea tare arcul, sageata deviaza. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

In fata naturii, nu te crede nici mare, nici mic; mediteaza. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Logica este necesara gandirii; dau nu reusesti să gandesti numai cu logica, după cum nu poti să desenezi un peisaj numai cu ajutorul geometriei. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Singuraticului ii este ingaduita amintirea. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

La ce bun să folosesti cuvinte cand poti vorbi cu sufletul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cine nu crede în nimic este capabil de orice. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Savantul stie ca nu stie. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Animalul nu stie ca stei. Omul stie ca nu stie. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cei ce se mira cu usurinta anevoie se sperie. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Arta daruieste aripi nu carji. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Arta este nesfarsita, ca şi natura. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Istoria trece, arta ramane. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Unui mare popor ii trebuie o mare arta. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Chiar şi frumosul creeaza uneori unbra; dar oare nu-i şi norul frumos? . Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Shakespeare nu are nevoie do o piramida, el îşi are opera. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Voltaire era mai mult decât un om, era un veac. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Poetul este un vizionar. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Pe poetii adevarati ii recunoastem după arsurile lasate de geniu. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Poetul trebuie să fie dublat de un filozof. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Inventia tiparului este cel mai mare eveniment al istoriei. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Oratorul face auditoriul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nu exista motiv pentru ca un surd care vorbeste altui surd să se opreasca. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Muntele este o fortareata; padurea o capcana; unul trezeste în suflet curajul, cealalta viclenia. Antichitatea îşi inaltase zeii pe creste, în timp ce pe satiri ii ascunsese în tufisuri. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

O arma ni-i nimic prin ea insasi, ea nu exista decât prin mana care o manuieste. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Ganditorul afla după bautura cuget clar. Inteleptul îşi deschide mintea, cand bea un pagar. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Calatoria nu-i decât o ameteala rapida. Numai acasa este adevarata fericire. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cifre, acesti fulgi ai incomensurabilului. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Nu exista sufeinta mai umilitoare şi nici manie mai adanca decât să fii comic pe dinafara şi tragic pe dinaunru. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A condamna totul inseamna a nu intelege nimec. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cei mai aprigi oameni au clipele lor de melancolie. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cine cruta viata lupului, ucide mioarele. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Orice spin are o floare. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A nu face nimic este fericirea copiilor şi nefericirea batranilor. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Numic nu starneste mai mult curiozitatea oamenilor decât treburile care nu-i privesc. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Prea multa lumina, ca şi prea mult intuneric, orbesc. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Orice furtuna se termina cu cer senin. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Am cautat atat frumosul, incat am dat de urat. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A visa inseamna a crea. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Gandirea e munca inteligentei, visarea e voluptatea ei. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Te poti otravi cu visarea, asa cum te poti otravi cu parfumul anumitor flori. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Ce-ar fi sufletul fără visare? . Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Visarea este gandirea în stare fluida şi plutitoare. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Visul iti da aripi, gandirea iti da vazul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Omul are nevoie de vis. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A fi ingrat inseamna a fi mic. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Cand te bantuie o idee, o regasesti pretutindeni. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Betia puterii te face uneori sa-ti pierzi capul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Plictiseala este golul sufletului. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A privi inseamna a dori. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Acolo unde straluceste privirea, e de prisos diamantul. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Preotii sunt primii uzurpatori ai bisericii. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Saracia nu este un viciu. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Doua zambete care se apropie se termina într-un sarut. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Prea multa suferinta şi prea multa bucurie intrece masura şi dureaza putin. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Singuraticul este un diminutiv al salbaticului, acceptat de civilizatie. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Esti cu atat mai singur cu cat esti mai hoinar. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Singuratatea actioneaza asupra inteligentei, ea dezvolta poezia care se gaseste totdeauna în om. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

A sta într-o colivie este rau, dar a fi singur este şi mai rau. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Speranta te face puternic. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Specificul superstitiei este ca ea se raspandeste. Victor Hugo

-----------------------------------------------------

Logician al carui adevar?

-----------------------------------------------------

Filosofie fără intelepciune

-----------------------------------------------------

Sa nu ne masuram cu nemasurabilul

-----------------------------------------------------

Mozart cu strigaturi. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

... îşi constrielste un piedestal din molozul obtinut prin daramarea altora. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

re-spectare = a privi de doua ori.

-----------------------------------------------------

de ce fortezi porti deschise?

-----------------------------------------------------

paradox al celui care nu e de acord cu propria lui opinie. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

ranile nu trebuie atinse decât în mod tamaduitor. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

isi dau intalnire într-un loc inalt cei ce se aseamana fără sa se cunoasca. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

“A indragi un lucru inseamna a-l ocroti în esenta sa.”, spune Heidegger undeva. Din esenta unui lucru fac insa parte şi defectele lui. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

.. printre precupeti şi zarzavagii, unde as deschide o taraba de filosofie, invitandu-te sa-mi fii asociat. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

Cum poti fi sublim în opera şi abject în viata? . Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

Geniul functioneaza intermitent. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

Inteligenta cuiva nu e nici omnivalenta nici constanta. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

Se schimba mereu trei generatii: una gaseste pe Domnul, alta face temple, a treia ia pietre din templu pentru case şi colibe. - Rilke

-------------------------------

.. ingaduind unui fragment să se dezvolte tumoral pe socoteala intregului. . Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

Cu cat privesti mai indelung o prapastie, cu atat prapastia priveste mai indelung în tine. Andrei Plesu

-----------------------------------------------------

Singurele lucruri traite cu adevarat sunt cele care pot fi povestite în fata unui tribunal al ideii. C. Noica

--------------------------

Cine vrea să facă filozofie serioasa e bine să adanceasca macar o stiinta exacta. Schopenhauer

----------------------------

numen = lucru în sine

fenomen

-----------------------------

Statul nu este deca o botnita al carei scop este de a face inofensiv acest animal carnivor, omul, şi de a-l face în asa fel incat să aiba aspectul unui ierbivor. Schopenhauer

----------------------------

Sociabilitatea fiecaruia este invers proportionala cu valoarea să intelectuala. Schopenhauer

----------------------------

Fiecare traieste inaite de toate pe propria să piele  şi nu în opinia altora. Schopenhauer

----------------------------

Intuitia (poetica) este o facultate mai presus de ratiune. Schopenhauer

----------------------------

Adevarul nu este ca o femeie usoara care se arunca de gatul celor ce nu o doresc, ci este o frumusete atat de salbatica incat nici cei care ii sacrifica totul nu pot fi siguri de favorurule sale. Schopenhauer

----------------------------

Individul moare, specia este indestructibila. Individul este expresia în timp a speciei care este în afara de timp. Schopenhauer

----------------------------

Baza oricarei vointe este nevoia, lipsa. Plictiseala sfarseste adesea în disperare, este trasatura de unire intre fiinte şi deci ratiunea sociabilitatii

-----------------------------

A voi inseamna a suferi şi cum a trai este vointa, orice vointa este prin esenta dureroasa.

----------------------------

Buddha nu le impartaseste oamenilor un sistem de cunoastere, ci o cale a mantuirii. Karl Jaspers, Buddha

-------------------------------------------------

Eliberarea se dobandeste prin conoastere, cunoasterea prin meditatie, meditatia e inlesnita prin ducerea unei vieti drepte. Karl Jaspers, Buddha

-------------------------------------------------

Exista patru moduri de atitudine launtrica: iubirea (prietenia), mila, participarea la bucuria celuilalt, impasibilitatea în fata a ceea ce e impur şi rau. Karl Jaspers, Buddha

-------------------------------------------------

“Nu voi lasa să mi se scoata sageata din rana atat timp cat nu-l cunosc pe cel care a tras în vine” (exemplu de intrebare nefolositoare) . Karl Jaspers, Buddha

-------------------------------------------------

Budismul a fost o invatatura aristocratica şi a ramas astfel, în sensul ca numai oamenii de un nivel spiritual superior il pot intelege. Karl Jaspers, Buddha

-------------------------------------------------

Supunerea în fata vechiului il impiedica pe om să fie arogant şi să ridice din propria-i nimicnicie o teribila pretentie. Karl Jaspers, Confucius

-------------------------------------------------

Individul devine om abia prin virtutile comunitatii. Karl Jaspers, Confucius

-------------------------------------------------

Unde este ca legile să conduca mersul tarii, acolo poporul se va sustrage fără  rusine pedepselor. În schimb acolo unde pe oameni ii calauzeste exemplul, poporul se va rusina şi va cauta să se indrepte. Karl Jaspers, Confucius

-------------------------------------------------

Transformarea inseamna pentru Socrate progresare prin gandire, pentru Buddha meditatia şi modul de viata corespunzator ei, pentru Confucius cultivarea omului care e mai mult decât o simpla invatare, pentru Iisus daruirea intru vointa lui Dumnezeu fără a mai lua în seama lumea. Karl Jaspers

-------------------------------------------------

Socrate paseste pe calea gandirii. Buddha prin extinctia vointei de fiintare. Confucius urmareste devenirea lumii. Iisus reprezinta stare de criza a lumii. Karl Jaspers

-------------------------------------------------

Iisus cere credinta, Buddha intelegere. Karl Jaspers

-------------------------------------------------

Omul este prin natura să o fiinta sociala. Aristotel, Politica

----------------------------------------------------

Natura nu creaza nimic fără scop. Aristotel, Politica

----------------------------------------------------

Statul este anterior familiei şi fiecaruia dintre noi; caci corpul tebuie să existe mai inainte de organe. Aristotel, Politica

----------------------------------------------------

Virtutea cetateanului se masoara intotdeauna după constitutia statului; virtutea omului de treaba este una şi absoluta. Virtutea cetateanului poate fi o virtute cu totul deosebita decât a omului de treaba. Aristotel, Politica

----------------------------------------------------

Oamenii, în intunericul pesterii în care se gasesc iau drept realitate reflexele focului proiectat pe pereti. Platon, Republica

----------------------------------------------------

Inspirandu-se  din Heraclit şi Aristotel, Polybiu explica: monarhia, devenita tiranie este rasturnata de catre regimul aristocratilor care o inlocuieste, acestia devin oligarhi şi sunt inlaturati e catre popor care instaureaza democratia. Dezechilibrul dintre saraci şi bagati face posibila revenirea la monarhie.

------------------------------------

Nicolo Machiavelli nu sustine ideea unui principe virtuos care să poate fi invins, ci a unui principe inzestrat cu cunostintele politice necesare pentru a reusi.

--------------------------

Societatea oamenilor se aseamana cu o bolta de piatra; aceasta se va darama daca pietrele nu sunt puse unele impotriva altora. Seneca

-----------------------------

Ratiunea nu va putea niciodata să explice credinta. Sf. Toma

-------------------------------

Omul este o unitate şi nu un agregat. Aristotel

---------------------------------

In Renasterea italiane razboaiele erau conventionale; nu murea nimeni.

--------------------------------------

Scoaterea palarie deriva din scoaterea coifului, ceea ce semnifica ridicarea protectiei şi punerea la dispozitia ceiluilalt, carui-a i se arata astfel increderea.

--------------------------------------------

Orice civilizatie îşi are neajunsurile ei, insa unele au medode mai bune decât altele să le evite.

------------------------------------

Americanii gresesc considerandu-se o natiune noua şi  inclinandu-se Europei, pentruca sunt de fapt Europeni. Ei sunt asemenea primilor protestant care au incercat să corecteze greselile Bisericii Catolice. Acum patesc la fel ca protestantii care, după ce au devenit stapani pe situatie, au uitat nu numai pentru ce au protestat, dar au piedut chiar şi idea crestina.

------------------------------------

Pentru multe lucruri aparatul matematic exista, dar lumea nu stie sa-l foloseasca. Vine un moment cand invata. Se avanseaza atunci ideea ca matematica rezolva problema si, implicit, ca ar trevui să fii matematician pentru asta. Fals. Ex. construirea esantioanelor pentru sondajele de opinie. Tehnica este cunoscuta de mult şi folosita ca atare în tehnica. Acum au invatat-o şi sociologii, dar nu toti. Cei care n-au invatat-o încă zic ca e o problema complicata de matematica. În realitate este una de sociologie curata, dar care foloseste o bruma de statistica matematica.

-------------------------------------------

Epistemologie - contributia stiintelor adusa filosofiei

Gnoseologia - (teoria cunoasterii) contributa filosofiei adusa stiintelor.

---------------------------------

Niciodata nu a fost facuta o mare descoperire fără o ipoteza indrazneata. Isaac Newton.

-------------------------------------------

A sti cand să perseverezi şi cand să te opresti; aceasta este darul talentului, şi poate chiar al geniului.  Charles Richet

----------------------------

Vanitatea, ca stimul, a fost cu mult mai utila civilizatiei deca a fost vreodata modestia. Willian E. Woodward

--------------------------

Ce rost are să ne indoim eforturile, daca am uitat care ne este telul?

--------------------------

Idealurile nu sunt create pentru a fi atinse, ci pentru a indica drumul catre ele.

------------------------------------------

Nu este suficient să faci o descoprire; este nevoie să ajungi ca altii să accepte ideea şi să continue munca.

------------------------------------

E mult mai greu să traiesti pentru o cauza decât să mori pentru ea.

---------------------------

Geniul nu este numai capabil să se adanceasca în necunoscut, ci să se şi reintoarca pe pamant.

----------------------------

Experienta este numele pe care fiecare il da greselilor sale. Oscar Wilde.

---------------------------------

Le hasard ne favorise que les esprits prepares. Pasteur

----------------------------

Desi baietii arunca în broaste cu pietre din joaca, broastele nu mor în joaca, ci cu adevarat. Plutarh

----------------------------------

Un clasic este cineva pe care fiecare doreste sa-l fi citit şi pe care nimeni nu doreste sa-l citeasca. Mark Twain

---------------------------

Filosofia = platonism stiintific. Os

------------------------

Omul, spre deosebire de albina, concepe hexagonul în minte şi după aceea il deseneaza. Marx

--------------------------------------

Omul nu lucreaza niciodata nemijlocit asupra realitatii, ci prin intermedul unui model mintal. M. Malita

-------------------------------

La inceput îşi tinea sotia în palma; acum o tine în palme.

--------------------------

E usor să fii logic; greu e să fii logic pans la capat. Camus

-------------------------

Acolo unde-i lumina multa e şi umbra mare

--------------------------

La umbra marilor copaci nu creste nimic. C. Brancusi

----------------------------

Nu oricine vorbeste în pustiu e profet

--------------------

Nimic mai rau pentru un artist decât lauda unui nerod. Robert Schumann

---------------------------

Exista o arma şi mai teribila decât calomnia: adevarul. Talleyrand

-----------------------------

Prin indoiala ajungem la adevar. Cicero

-------------------------

Indoiala constituie prima premisa a gandirii. Descartes

---------------------------------

A fi constient de ignoranta ta este un pas mare catre conoastere. Disraeli

--------------------------------

Marile prostii nu apartin marilor prosti, ci marilor destepti.

Cainele pazeste pentru ca vrem noi, nu pentru ca vrea el.

Nu e suficient să critici melcul pentru a face din el un bun alergator.

Spunem ca pasarea care iti ciuguleste în palma e blanda, dar de fapt este obraznica.

Cine nu are dusmani nu stie ce e prietenia.

-----------------------

On ve voit bien qu’avec le coeur, l’essentiel est invisible pur les yeux. Saint-Exupery

---------------------------------

Trebuie să fii mare nerod ca să dai trandafiri la porci şi să astepti să le laude parfumul.

----------------------

Numai cine nu gandeste indeajuns poate avea idei perfect limpezi.

--------------------

E sigur ca totul e nesigur, ca şi aceasta afirmatie.

------------------------

In arta vom gasi mai curand intrebari decât raspunsuri, aspiratii şi nu concluzii, nelinistea premonitiei, dar şi speranta salvarii.

-----------------------

Convingerea: un repaus al spiritului care a incetat să se indoiasca.

------------------------

A intelege fizica atomica e un joc de copil în comparatie cu intelegerea unui joc de copil. D.Kresch

---------------------

Predictia nu elimina hazardul, dar ne ajuta da-l infruntam mai avizati.

------------------

Dupa un spectacol bun ramai cu un gand în plus

--------------------------

Omul este masura tuturor lucrurilor. Protagoras

----------------------

Magarul pe care-l pui în fata cartei trage caruta, n-o conduce, şi asta numai daca este obligat.

-------------------

Platon îşi imagina sufletul ca un vehicul tras de doi cai, Pasiunea şi Dorinta, şi condus de un vizitiu: Inteligenta.

-----------------------------

La o disectie, un bun analist gaseste articulatiile; cel slab numai osul.

-----------------------------------

Antoine de Saint-Exupery

- Esenta lumanarii nu este ceara ci lumina

- Ceeace are insemnatate nu apare nicidata în cenusa

- Esenta unei caravane o descoperi în miscarea ei

--------------------------------

Al  Kharezmi - matematician persan - algoritm

------------------------

Fabula: o poveste în care, în locul oamenilor, vorbesc animalele, dau spun lucruri mult mai intelepte

-------------------------

Daca un adevar negat este un fals, un gand bun poate fi contrazis de un alt gand bun, ramanand în continuare un gand bun. Niels Bohr

---------------------

Ceea ce este etern nu poate evolua; evolutia este o trasatura caracteristica a ceea ce se naste şi moare.

-----------------------------

.... este o doctrina esentialmente odihnitoare pentru o minte lipsita de curiozitate.

--------------------------

Nu face altora ceea ce ai vrea sa-ti facă ei tie - poate ca ceilalti au alte gustruri.

-------------------------

Totul vine de la Tine, Doamne! - pana şi metoda Monte Carlo. Max Born

-------------------------------

Logica singura ne ajuta numai să prezentam ganduri deja gandite, nu să gandim ganduri noi.

-----------------------

Singurul lucru care-l incita pe adevaratul erudit este placerea de a adauga cateva masuri la o simfonie neterminata. Enghels

----------------------------

A.H.Becquerel a descoperit radioactivitatea pe cand cauta un fenomen de fluorescenta în care, în mod gresit, credea.

-----------------------------

Prima formulare cunoscuta a principiului cauzalitatii: nimic nu se intampla din nimic, ci totul dintr-un motiv şi cu necesitate. (Leucip, sec V ien)

------------------------

Johan Huizinga - Homo Ludens

------------------------

Daca te-a inselat numai o data, el e de vina; daca te-a inselat de doua ori, esti de vina tu.

----------------------------------------

Cand castigi nu stii niciodata ce-ai pierdut, iar cand pierzi nu stii niciodata ce-ai castigat.

------------------------------------------

Benzina costa în Romania dublu fata de USA în dolari (de verificat). În USA este 1 dolar/1 gallon.

1 gallon = 3.78 litri

------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

La inceput a fost cuvantul. Da, dar prin cuvant cei vechi intelegeau nu cuvantul rostit, ci ideea, simbolul unui unui lucru. Expresia are sensul ca un lucra a fost mai întâi gandit, şi apoi facut.

 

Nu dispretui ceea ce nu intelegi.

 

Este mai bine să provoci invidie decât mila, cica ar fi spus Pindar. Oricum, eu sunt de aceeasi parere, asa ca m-am decis să fac ceva.

 

Prostii vorbesc de trecut, inteleptii de prezent, nebunii de viitor (Les sots parlent du passe, les sages du present, les fous de l’avenir) Napoleon

De aceea m-am gandit ca jurnalul de zi / notele de calatorie sunt mai bune decât memoriile pe care tot nu cred ca le voi scrie vreodata

 

Cand o victorie este povestita în amanunt, nu mai stii ce o deosebeste de o infrangere. (Un victoire racontee en detail, on ne sait plus ce qui la distingue d’une defaite - Jean-Paul Sartre) Dar să nu ne speriem de infrangeri; din ele invatam.

Pentru a reusi trebuie să pari nebun şi să fii intelept (Pour reussir il faut avoir l’air fou et etre sage) Montesquieu

 

Nu vreau să cad în gresala lui Chateaubriand ... dar, cu sigurnata, voi face altele, pentru care imi car anticipat scuze. Ch a gresit nu atat fata de poporul itilia; el doa s-a facut ridicod pe sine. Italienii desigur au zambit surprior la ignoranta lui în contradictie evidenta cu pretentiile lui da descendent dintr-o natiune superoara care insa nu descoeros încă baia. Un sadic spunea ca fracezii au descoperit mai întâi parfumun tomcmai pentru ca nu cunosteau baia. Originea mea este mult mai modesta