2001-06-29

Gandeam si eu ca tot romanul – dar mi-a trecut - ca ar fi pacat ca toata industria romaneasca sa dispara ca efect al tranzitiei. In ceea ce priveste fiarele (mijloacele fixe, cum li se spune profesional), eram constient inca de la inceput ca exacerbarea rolului lor a fost dintotdeauna un efect al propagandei marxiste, conform careia exploatatorii capitalisti sunt exploatatori pentru ca sunt detinatori ai mijloacelor de productie. Ma gandeam totusi ca macar oamenii, prin educatia industriala pe care au primit-o, ar putea fi de folos. In sprijinul acestei idei venea un studiu sociologic pe care-l citisem prin anii ’70 si in care m-a amuzat situatia unui orasel in care se construise o întreprindere, unde majoritatea muncitorilor fusesera recrutati din satele apropiate. Pentru acestia, parea ciudat sa vina la oras fara sa treaca prin piata, unde putea sa vanda macar o gaina si cateva oua. Iar daca vanzarea nu mergea suficient de repede, nu era sa vina la serviciu cu gaina. Statea in piata pana-si termina rostul; serviciul era pe planul doi. A durat ceva timp pana cand proaspatul muncitor si-a insusit regulile industriei.

 

Aceasta etapa a fost depasita de mult in Romania. Acum aveam o clasa muncitoreasca industriala. Oare? Ce stiu, sau mai exact ce mai stiu sa faca acesti muncitori, in afara de proteste? Mai sunt ei muncitori? Este educatia lor folositoare societatii? Categoric nu! Asemenea muncitori sunt nu numai defolositori, dar chiar daunatori. Si atunci? Atunci avem nevoie de industrie, dar pentru ea este nevoie de muncitori educati corespunzator. Tot educatia, sarmana, este cheia dezvoltarii.

 

2001-06-13

A fugi dupa ceea ce zboara (alocutiune greceasca)

 

2001-06-09

Si gaura este un fel de zidire. Sa faci o gaura, sa intri in ea si poate sa iesi.

 

Ori de cate ori cineva elimina ceva rezulta o gaura. Conteaza enorm ce pui in loc, in cazul in care pui.

 

2001-06-09

Spero ergo sum - parafraza (crestina a maximei carteziene

Pontos Euxeinos - Marea Ospitaliera, sau Marea Bunei-Primiri.

 

2001-06-09

O stapanire noua e aspra-ntotdeauna. Eschil

Lumea nu dainuie decat prin secret. Scrie in Zohar.

Fiecare tiranie sufera de boala neincrederii in prieteni. Eschil

"Pe om, cand sarguieste sa se piarda, il ajuta si dumnezeirea." Eschil

 

 

2001-06-07

Jurnalistii au primit deja 3 premii pentru reportaje realizate despre copiii din leaganele romanesti pentru copii abandonati (infants' home). Rentabila afacere!

 

2001-06-06

Nu mă enervează că suntem . . . aşa cum suntem, cât mă enerveză constatarea că rămânem aşa cum suntem. Primaria subvenţionează (din bani publici) R.A.T.Bv., o întreprindere de netrebnici (ne-trebuincioşi) care ne enervează de fiecare dată când suntem obligaţi să folosim seviciile lor. Tot primăria este cea care, prin consilierii ei, interzice orice iniţiativă particulara in domeniul transportului în comun. Particularii, nu numai că ar efectua servicii de calitate mai bună, dar ar aduce prin taxe şi impozite bani la primarie. La prima vedere, noi - cei care i-am votat - părem a fi nişte idioţi; la o privire mai atentă însă, lucrurile stau mult mai grav.

 

2001-06-06

Exemplul cu pisica ce poate compune un concert pentru pian la intamplare, pentru a ridiculiza evolutia spontana, este gresit pentru ca cerem acest lucru de la o fiinta inapta pentru asa ceva. Este ca si cum am cere pisicii sa nasca un elefant. Un exemplu mai bun este urmatorul:

 

Se apasa trei note la intamplare. Daca rezulta un dezacord, nu se intampla nimic; dar daca rezulta un acord, atunci acordul se comporta ca o unitate nou creata. El nu se distruge, ramane si el este cel care va apasa in continuare clapele pianului. Noile acorduri vor fi noi unitati, care vor produce la randul lor unitati mai complexe, si asa mai departe.

 

2001-05-23

Francois Jacob, Logica viului, Ed. Enciclopedica Romana

 

Fiinta vie reprezinta executia unui proiect, pe care insa nici o inteligenta nu l-a conceput. Ea tinde catre un scop, pe care insa nici o vointa nu l-a ales. Acest scop consta in a prepara un program identic pentru generatia urmatoare. In a se reproduce.

 

Un organism nu este decat o tranzitie, o etapa intre ceea ce a fost si ceea ce va fi.

 

Ce ar fi devenit gandirea stiintifica daca Newton ar fi fost culegator de mere, Darwin capitan de cursa lunga, iar Einstein instalator cum ar fi vrut, dar spre regretul lui nu a ajuns?

 

Nu e nevoie decat de o simpla schimbare de lumina pentru a faca sa dispara un obstacol, sa rasara din umbra cate un aspect al unui obiect, cate o relatie pana atunci invizibila.

 

"Cei ce il cauta pe Dumnezeu il gasesc", spunea Pascal, dar nu gasesti niciodata decat pe dumnezeul pe care il cauti.

 

In schimbul dintre teorie si experienta, intotdeauna teoria este cea care angajeaza dialogul.

 

"Sa explici vizibilul complicat prin invizibilul simpl", spunea Jean Perrin.

 

Ceea ce conteaza nu mai este atat codul folosit pentru a crea natura, cat cel pe care il cauta omul pentru a o intelege.

 

Nu exista imaginatie decat in masura in care ea se poate exprima prin combinatia unor semne pe care ea insasi le-a imaginat.

 

O metoda analitica este un limbaj, iar limbajul este o metoda analitica.

 

Pentru a construi un astfel de edificiu exista doua tehnici, dupa cum se procedeaza, prin logica deductiva sau prin empirism: sistemele si metoda.

 

Sistemele descind de la Arisotel. Pentru a xonstrui un sistem trebuie sa-ti fi facut dinainte o anumita idee despre netua obictelor si relatiile dintre ele. In cazul metodei nu exista necesitatea unei conceptii apriori.

 

Buffon: "Un individ nu ese nimic in univers, o suta de indivizi, o mie nu sunt inca nimic. Speciile sunt singurele fiinte ale naturii, fiinte perpetue."

 

Geoffroy:"Omul a inceput prin a fi vierme."

 

Interactunea partilor este cea care ii confera intregului semnificatia sa.

 

Vizibilul organelor este guvernat de invizibilul functilor.

 

Prin organizare, fiintele se deosebesc de lucruri.

 

Kant: "Fiinta organizata se organizeaza pe sine."

 

Legea coexistentei.

 

Cuvier: "Diferitele parti ale fiecarei fiinte trebuie coordonate in asa fel, incat sa faca posibila fiinta totala nu numai in ea insasi, ci in reporturile ei cu ceea ce o inconjoara".

 

Esentialul se afla ingropat cat mai profund in organism in timp ce elementele secundare se desfasoara in suprafata.

 

Celula este cea careia trebuew sa i se atribuie propritatile viului.

 

Membrana izoleaza celula, tot ea este aceea care ii pemita sa intre in legatura cu vecinatatea sa, sa-si preia de acolo hrana, sa expulzeze deseurile.

 

Fiecare etapa poarta in sine insasi posibilitatea etapei urmatoare.

 

Teratologia - studiul monstrilor

 

Trei variabile stans dependente intre ele: structura, functia si ceea ce, dupa Auguste Comte, se numeste mediu.

 

Organismul nu poate fi disociat de mediul sau. Ansamblul este acela care se modifica si se transforma. Inseamna ca nu poate exista separat un timp propriu fiintelor, acela al generatiilor lor succesive, si un timp extern, acela al framantarilor pe care le sufera scoarta terestra.

 

Orice clasificare adevarata - spune Darwin - este genealogica: legaura ascunsa consta in comunitatea descendentei si nu in simpla punere laolalta si separare a unor obiecte mai mult sau mai putin asemanatoare.

 

Obiectul transformarii nu este organismul, ci totalitatea organismelor asemanatoare.

 

2001-05-22

La farmacie, o batranica era revoltata ca leucoplastul pe care-l cumparase avea un adeziv foarte slab. Ce-i drept, leucoplastul actual nu este perfect, dar e cu mult superior celui de alta data, facut din panza groasa si cu un adeziv care nu se desprindea decat odata cu pielea.

 

2001-05-22

Adevarata cauza a Renasterii este exodul intelectualilor din Imperiul Bizantin, care - odata plecati - nemaifiind constransi de normele si traditiile locale, s-au putut desfasura liber. Pe de alta pare, Italia - cu monumentele ei si cu oameni deschisi si dispusi sa-si refaca gloria de odinioara - se-a oferit conditiile si motivatia necesare. Evident ca cei care au triumfat au fost localnicii, dar scanteia au adus-o bizantinii.

 

2001-05-22

... speculativ - dar nu in sensul sovietic, adica acela pe care l-au dat rusii imediat dupa revolutia din 1917, cand i-a numit speculanti pe negustori, pentru ca aveau nevoie de tapi ispasitori ai dezastrului economic in care se aflau - speculativ in sens inetelectual, adica a celui care deduce noi idei din interpretarea creatoare a celor vechi, un 'speculatore' si nu un speculant sovietic.

 

2001-05-22

"Eterna si fascinanta Romanie" ar fi fost o sintagma frumoasa daca n-ar fi fost maculata de albumul lui Iliescu. Acum ea nu mai poate fi folosita decat peiorativ. Asa se degradeaza expresiile, uneori si ideile.

 

2001-05-22

Desteptaciunea la tarani este normal distribuita; asupra lor nu s-a facut nici o selectie. Selectia s-a facut la oras, unde copiii erau scolarizati diferit, in functie de capacitatea lor intelectuala: desteptii urmau facultati stiintifice sau tehnice, tocilarii medicina, prostii facultati "umaniste", jigodiile, impreuna cu imbecilii, fie ca nu urmau nimic, fie ca fregventau o facultate pentru jigodii, se separau ulterior, cei cu relatii sau cu abilitati in comunicare devenind politicieni.

 

2001-05-20

Simbolul religios al taurului se transmite in tot Orientul Mijlociu, inca din neolitic. El exprima forta. Tunetul este mugetul taurului. (Mircea Eliade, Istoria Credintelor si ideilor religioase, Ed.Stiintifica si Enciclopedica, 1981)

 

2001-05-20

Inventii sunt acele creatii care, odata ratate, nu mai pot fi recuperate. Ex. Somfonia a X-a de Frantz Schubert este definitiv ratata, deoarece Schubert n-a apucat s-o scrie. (Jean Bernard - biolog)

 

2001-05-20

In stiinta e vorba despre lucruri chiar atunci cand se vorbeste despre om, in timp ce in filosofie este vorba despre om, chiar atunci cand se vorbese despre lucruri. (Constantin Noica)

 

2001-05-20

Antoine de Saint-Exupery

- Esenta lumanarii nu este ceara, ci lumina

- Obliga-i sa cladeasca un turn impreuna, si-i vei transforma in frati. Daca vrei sa se urasca, arunca-le graunte.

- O civilizatie se cladeste pe ceea ce li se cere oamenilor, nu pe ceea ce li se da.

- Numai in liniste adevarul se leaga si prinde radacini.

- Marele sculptor se naste din multimea sculptorilor neinsemnati; ei ei servesc drept scara si-l inalta.

- Surasul unui chip daltuit in marmura nu apartine pietrei, ci creatorului.

- Nu stiu sa prevad, dar stiu sa intemeiez, caci viitorul se construeste.

- Cel ce creaza nu trebuie supus dorintelor multimii, Caci insasi creatia sa trebuie sa devina dorinta a multimii.

- Dragostea nu se intalneste. Ea se invata.

- Nu este important sa stii; important este sa intelegi.

- Dusmanul te ajuta pentru ca te limiteaza, iti da forma si te intemeiaza.

- Exista o inaltime de la care, privita, lupta seamana cu dragostea.

- Fidelitatea inseamna a fi fidel tie insuti.

 

2001-05-19

Oamenii de orienteaza in viata dupa posibilitati si oportunitati, fiecare cautandu-si optimum. In societatea moderna - si mai ales in conditiile fostului regim socialist - cele mai mari avantaje erau oferite de industrie. De aceea, copii cu o inteligenta satisfacatoare urmau o facultate stiintifica sau tehnica. Cei carora dotarea intelectuala nu le permitea acest lux, dar doreau sa faca parte din regnul intelectual, mergeau la facultati "umaniste", cu riscul de a ramane profesor, eventual la tara, si cu un salariu derizoriu. Cei care nu aveau nici macar chemare pentru activitati intelectuale s-au angajat la primarie pe diferite posturi functionaresti, sau chiar la intretinerea spatiilor verzi.

 

Viata, insa, inverseaza valorile. Primii - mai ales daca urmeaza o cariera stiintifica - se izoleaza  din ce in ce mai mult, pe masura ce dorinta lor de a fi cei mai performanti creste. Numarul persoanelor cu care pot comunica - dar cu care intra si in concurenta - este din ce in ce mai mic. Categoria a doua, ramane la acelasi nivel de mediocritate. Din randul celor din categoria a treia insa, se desprind cei cu abilitati in comunicare si treptat, urca pe scara ierarhica, obtin posturi cu posibiltati de decizie in probleme de interes general (locunte, administratie locala, etc,) si - mai departe - in politica. Cu timpul ei devin varfurile societatii, in timp ce primii mor necunoscuti si saraci. Singueele roade pe care le culeg in timpul vietii sunt rautatile, barfele si invidia colegilor de breasla.

 

2001-05-17

Marei majoritati a oamenilor le suntem indiferenti. Pentru foarte putini reprezentam ceva; asta inseamna ca din cand in cand ne iubesc, iar in restul timpului ne urasc.

 

2001-05-17

I-am spus zilele trecute d-nei Calinovici ca multi dintre inavutitii de azi sunt fosti chelneri care, in urma unui mini-curs de management au devenit mari oameni de afaceri. Crede probabil despre mine ca am ceva impotriva chelnerilor sau al oamenilor de afaceri. Dimpotriva, am o parere foarte buna despre acesti indivizi. Nu toti chelnerii au reusit; ei sunt cei care s-au descurcat cel mai bine, deci au facut proba capacitatii lor. Merita deci felicitati.

 

Regretul meu este ca acesta este nivelul la care functioneaza Romania. In orice colectivitate, exista un anume nivel ca care membrii ei comunica si se organizeaza. Exceptiile - in sus sau in jos - sunt obligati sa urmeze drumul turmei, altfel vor fi calcati in picioare. Opinia lor nu conteaza. Iar ca sa modifici directia de deplasare a turmei trebuie multa dibacie si rabdare, pentru ca turma nu face cotituri bruste. Din pacate pentru Romania, nivelul la care este posibila organizarea, adica cel la care oamenii comunica cel mai eficient intre ei, este cel al chelnerilor.

 

2001-04-26

Câinii sunt mult mai diferiţi intre ei; si totuşi se urăsc mai puţin.

 

2001-04-22

In basme, balaurii au mai multe capete; in realitate au mai multe cozi, mai ales la casele de bilete.

 

2001-04-17

In urma cercetărilor efectuate de sora cancelarului Germaniei, Gerhardt Schroder, au descoperit mormântul tatălui lor, mort în Transilvania, în timpul celui de al 2-lea Război Mondial. Mă întreb de ce abia acum. Cancelarul Germaniei nu poate să fi fost un sărăntoc, deci nu lipsa banilor i-a împiedicat. Regimul comunist din România nu putea fi un motiv; dimpotrivă, pentru câţiva bănuţi, chiar statul era dispus să facă el însuşi cercetările corespunzătoare. Astăzi, cum România a luat modelul ţărilor occidentale şi încearcă să păşească pe drumul economiei de piaţă, statul nu se mai implică, în schimb o fac numeroşi particulari, astfel încât există riscul să găsească chiar mai multe morminte. Răspunsul la întrebarea iniţială este acela că acum, faptele din timpul războiului nu mai contează. Cei de azi nu se mai simt responsabili de faptele părinţilor lor, aşa că au căpătat curaj.

 

2001-04-17

Cea mai mare inepţie pe care am auzit-o vreodată a fost idea că pe Spinoza l-au ajutat cunoştinţele de filozofie să devină un bun şlefuitor de lentile. A fost spusă în serios în 1956 şi o ţin minte şi acum, după 41 de ani.

 

2001-04-15

"LOGICA CIVILIZATIILOR"

Istoria civilizaţiilor, aşa cum este scrisă, doar ca înşiruire de realizări concrete, nu dă explicaţii raţionale. Ar trebui ca fiecare civilizaţie să fie analizată astfel încât să explice atât apariţia, cât şi dispariţia ei, şi mai ales apariţia altora.

 

2001-04-14

Copiii au recepţionat imediat cea mai tembelă melodie a anului. O cântă imediat, nu atât pentru melodie, cât pentru cuvinte. Ele sunt tembele.

 

2001-04-14

De discutat exemplul cu tante Turla: "ţie nu ţi-e frică?"

 

2001-04-13

Zicem despre X. ca e o mare nulitate - adică un zero - ca şi cum un zero ar putea fi mai mare sau mai mic.

 

2001-04-05

Ciudat: Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa. N-o fi chiar aşa, dar chiar şi aproape cea mai săracă rămâne mai mult decât ciudat.