2001-07-06

Crestinismul s-a nascut ca o credinta a celor saraci, carora le-a dat o speranta. Protestantismul a aparut ca urmare a greselolor catolicismului, dupa ce biserica s-a aliat cu puterea politica, prin exemplul lui Carol cel Mare. Numai ca protestantii, departe atat in timp cat si in spatiu de sursele originale ale credintei, inca nu-si gasesc drumul; ba de multe ori se pun ei insisi in slujba politicului si servesc unor cauze straine de orice credinta, chiar opuse ei. Cu toata prigoana comunista, oamenii din Europe de est sunt mai apropiati de ideile crestine originale. "In God we trust", imprimata pe miliardele de bancnote, este o blasfemie. Cred ca Europa de sud-est, este singura care pastreaza intr-o oarecare masura spiritul Bizantului, este inca leaganul crestinismului.

 

Grecia, la fel ca Palestina, erau sub ocupatie romana. Aici s-a dezvoltat adevaratul crestinism, pentru ca aici oamenii aveau mai mare nevoie de el decat in Roma imperiala. In Grecia si nu in Palestina, pentru ca Palestina a ramas iudaica, in timp ce crestinismul a devenit religia celorlalti. Nu intamplator sfantul Paul a fost grec.

 

De altfel, tot Grecia a fost leaganul crestinismului pe plan ideatic, pentru ca filozifii greci sunt adevaratii precursori ale ideilor crestine.